Word abonnee

Held van de week

Held van de week: Lieke Wevers

door: Redactie Helden
25 juni 2015

Turnster Lieke Wevers is door de bezoekers van Helden Online verkozen tot Held van de Week. Met maar liefst 79 procent van de stemmen liet ze golfster Christel Boeljon en wielrenner Tom Dumoulin achter zich. Helden Online sprak met de Koningin van Bakoe.

Gefeliciteerd, door onze bezoekers ben je verkozen tot Held van de Week.
“Dankjewel! Erg leuk dat de bezoekers mij hebben uitgekozen!”

Daarnaast wil ik je natuurlijk feliciteren met je vier medailles op de Europese Spelen in Bakoe. Je won één keer goud en drie keer brons in Azerbeidzjan. Hoe voelt dat?
“Dat voelt echt geweldig! Ik kan het eigenlijk nog steeds niet geloven dat ik vier plakken heb gewonnen! Ik had dit namelijk echt niet verwacht van tevoren. Het gevoel toen ik op het podium stond in die bomvolle arena is eigenlijk niet te beschrijven.”

Je won goud op de balk en daarnaast won je drie keer brons: op de vloer, in de landenwedstrijd en op de meerkamp. Welke medaille betekent het meest voor jou?
“Elke medaille heeft eigenlijk z’n eigen verhaal. De landenfinale was bijzonder, omdat dat echt een teamprestatie was. Het was mooi om samen met Céline (van Gerner, red.) en Lisa (Top, red.) van die bronzen medaille te genieten. Voor mij werd het daarna extra mooi omdat ik ook op persoonlijk vlak succes had. De meerkamp was heel erg spannend; de concurrentie bij de meerkamp ligt altijd erg hoog. Een plak op de meerkamp pak je niet zomaar, dus het was voor mij echt een verrassing dat ik daar brons pakte. Qua kleur is die gouden medaille natuurlijk het mooist, ha! Hoewel de medaille op de meerkamp veel voor me betekent, kan die gouden plak natuurlijk niet worden overtroffen!

In Bakoe kwam je voor het eerst in actie in een finale op een groot toernooi. Was je zenuwachtig?
“Nee, ik had verwacht dat ik redelijk gespannen zou zijn, maar op het moment dat ik in actie moest komen, was ik niet echt zenuwachtig meer. Na de landenfinale raakte ik in een flow; ik merkte dat het steeds lekkerder ging en ik begon ook echt te genieten. Ik was dus niet echt zenuwachtig en eerlijk gezegd verbaasde mij dat wel een beetje.”

Na je succesvolle optreden in Bakoe zei je: ‘Dit is voor de hele familie’. Je hebt een moeilijke periode achter de rug. Na het ontslag van je vader als coach, kregen jullie een zaalverbod in Almelo en werden jij en je zus gedwongen te verhuizen naar Heerenveen. Hoe zwaar was die periode?
“Dat was heel zwaar. Niet alleen voor mij, maar ook voor de hele familie. Door het ontslag van mijn vader moest ik samen met mijn zus verhuizen. Mijn vader verhuisde met ons mee en daardoor bleef mijn moeder alleen achter in Oldenzaal. Het was heel moeilijk om die keuze te maken, maar we hebben elkaar altijd gesteund. Daardoor heb ik het gevoel dat ik deze medailles niet in m’n eentje heb gewonnen, maar met de hele familie!”

Ondanks die tegenslagen zijn jij en je zus dit jaar enorm succesvol geweest. Zijn jullie zulke doorbijters?
“Ja dat kun je wel zeggen, ha! Mijn zus Sanne heeft inderdaad brons gewonnen op het EK in Montpellier en gelukkig ben ik nu ook in de prijzen gevallen in Bakoe. Als ik het even moeilijk had, dan hielp Sanne mij en andersom was dat precies hetzelfde. Op die manier hebben wij elkaar door die moeilijke periode gesleept. Daarom geven deze prijzen ons een extra goed gevoel!”

Was je koffer niet enorm zwaar toen je vanuit Bakoe al die zware medailles mee moest sjouwen?
“Ha, ja dat klopt! Ik heb zelfs een extra tas moeten kopen voor die vier medailles!”

Tekst gaat verder onder de foto

Hoe werd je thuis ontvangen?
“Dat was heel mooi! Op Schiphol stonden allemaal fans, vrienden en familie me op te wachten om mij te feliciteren en dat terwijl het al best laat was. Dat was dus heel leuk thuiskomen!”

Wat zijn jouw plannen voor deze zomer?
“Deze week train ik nog door Volgende week neem ik een week rust en ga ik op vakantie. Daarna trek ik de lijn door richting het WK. Dat zit er sneller aan te komen dan je denkt, dus door nu nog even door te trainen, hoop ik dat mijn niveau dat ik had op de Spelen nog even door te zetten!”

Dan hoop ik je tegen die tijd weer te spreken. Geniet van je welverdiende vakantie!
“Dat zou leuk zijn! Dankjewel.”

Delen: