Word abonnee

Held van de week

Held van de Week: Max Verstappen

door: Robert Prins
16 april 2015

Max Verstappen is door de bezoekers van Helden Online gekozen als Held van de Week. Met 57 procent van de stemmen liet hij Oranje Zwart en Anouk Hoogendijk achter zich. Helden Online sprak met Sport1-analist Robert Doornbos over het zeventienjarige racetalent.  

Max Verstappen is uitgeroepen tot Held van de Week. Hij eindigde met afstand voor Anouk Hoogendijk en Oranje Zwart. Vind je dat terecht?
“Ha, die vraag stel je aan een ex-coureur? Ik vind het meer dan terecht. Niets ten nadele van de twee andere genomineerden overigens. Ik ben een groot sportliefhebber in het algemeen, maar wat Max heeft gepresteerd is bijzonder. De twee grote teams Ferrari en Mercedes waren echt onder de indruk van hem dit weekend. Als dat na drie races al het geval is, dan kan je echt wat.”

'Het zou me niet verbazen als Max dit jaar nog vaker deze rubriek wint, ha'

Hoe kijk je terug op zijn race dit weekend?
“Max reed geweldig in China. De fans thuis zullen misschien denken: hoezo dan? Hij reed op de achtste plek en viel drie rondes voor het einde uit. Dat klopt, maar de manier waarop Max dit weekend reed, was waanzinnig. Ik heb genoten van hem. Zijn inhaalacties waren voor mij echt het hoogtepunt van de wedstrijd. Het zou me niet verbazen als Max dit jaar nog vaker deze rubriek wint, ha.”

Denk je dat Max in staat is om dit seizoen een podiumplek te halen?
“Max heeft ontzettend veel talent. In andere klassen zou hij met zijn talent al voor podiumplekken en overwinningen hebben gereden, maar in de Formule 1 is dat zo vreselijk lastig. In de koningsklasse zijn prestaties echt tachtig procent afhankelijk van de auto en maar voor twintig procent van talent. Op dit moment rijdt hij voor Toro Rosso en er zijn gewoon vier of vijf auto’s sneller. Dan praat je dus over acht tot tien plaatsen. Een plek rond de top tien is ieder weekend realistischer. Op circuits als dit weekend in China, waar er veel lange rechte stukken zijn, komt hij gewoon snelheid tekort. Misschien dat hij op een circuit als Monaco in de top zes kan rijden. Verder moet hij gewoon iedere week proberen zoveel mogelijk punten te verzamelen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Ferrari en Mercedes waren dit weekend, zoals je al zei, erg onder de indruk van hem. Hoe groot is de kans dat Max in de toekomst voor één van die teams rijdt?
“Die kans is zeker aanwezig. Er zal in de toekomst zeker aan hem worden getrokken door andere teams. Het is aan Red Bull hoe zij daarmee omgaan. Toch is Toro Rosso op dit moment het beste team voor Max. Hij kan lekker ervaring op doen en iedere week proberen wat punten te pakken. Vorig jaar werd Lewis Hamilton kampioen, maar daarvoor was het vier keer achter elkaar Sebastian Vettel. Hij reed voor Red Bull, dus zij kunnen ook echt wel wat.”

'Als de techniek je in de steek laat, is dat killing voor een autocoureur, maar je moet door'

Max is in de eerste drie races nu twee keer uitgevallen door motorproblemen. Hoe moeilijk is dat voor een coureur?
“Topsport is keihard en dat soort dingen gebeuren. De tweede race in Maleisië had ook niet veel langer moeten duren. De manier waarop Max tot nu toe met teleurstellingen is omgegaan, vind ik geweldig. Als de techniek je in de steek laat, is dat killing voor een autocoureur, maar je moet door. Hoe moeilijk dat soms ook is. Ik heb het ook een aantal keer meegemaakt. In de IndyCar reed ik bijvoorbeeld een keer op de eerste plaats en leek ik te gaan winnen, maar door technische problemen viel ik toen toch nog uit. Dat is geen pretje kan ik je zeggen. Het beste wat je op zo’n moment kan doen, is even flink balen en vervolgens weer focussen op het volgende doel.”

Tekst gaat verder onder de foto

Voormalig Formule 1-coureur Martin Brundle vergeleek Max drie dagen geleden met Ayrton Senna en Michael Schumacher. Hoe kijk jij daar tegenaan?
“Dat waren hele andere tijden. Martin Brundle is een zeer gerespecteerd oud-coureur. In de Formule 1 heb je eigenlijk twee niveaus. Je hebt goede coureurs en de absolute wereldtop. Coureurs als Michael Schumacher en Ayrton Senna behoren tot die laatste groep. Voor mij steekt Senna er toch nog iets bovenuit, hij is echt mijn grote voorbeeld. Max heeft ontzettend veel talent en heeft tot nu toe al fantastische dingen laten zien. Hij komt zo volwassen over en we zijn getuige van iets unieks. Ik kan niets anders doen dan genieten iedere wedstrijd. Met zijn talent en een beetje geluk kan Max in de toekomst ook zo’n wereldtopper worden.”

Dit weekend komen de Formule 1-coureurs alweer in actie op het circuit van Bahrein. Wat verwacht je?
“Bahrein is opnieuw een zwaar circuit voor de motor, dus dat is niet heel positief. Ik denk dat Max wederom voor een plek in de top tien kan gaan. Het is alleen te hopen dat zijn motor het dit keer volhoudt.”

Delen: