Word abonnee

Held van de week

Held van de Week: Sjinkie Knegt

door: Redactie Helden
10 december 2015

Sjinkie Knegt is door de lezers van Helden Online verkozen tot Held van de Week. Knegt won zijn eerste individuele afstandszege bij een wereldbeker in Nagoya. 

Sjinkie, gefeliciteerd! Een wereldbekerzege én verkozen tot Held van de week!
“Ja dankjewel! Heel mooi!”

Je hebt niet de minste verslagen: Ranomi Kromowidjojo en Kjeld Nuis.
“De prestatie van Kjeld heb ik meegekregen, die van Ranomi niet. Sowieso krijg je weinig van andere sporten mee als je zelf bezig bent. Maar ik ben er blij mee!”

Je eerste wereldbekerzege ooit op een individuele afstand!
“Klopt. Deze miste ik nog. Ik ben heel vaak tweede en derde geworden, maar afgelopen zaterdag viel alles op zijn plek tijdens de 1500 meter. Ik ben heel blij dat eindelijk gelukt is, het voelt toch een beetje als een opluchting.”

'Ik heb er twee rondjes over gedaan om op kop te komen'

En toch is het best bijzonder dat iemand met zo’n erelijst dit nog niet voor mekaar heeft gekregen. Hoe kan het dat dit je nog niet gelukt was?
“Ik weet het niet. Het moet allemaal maar net op die dag kloppen. In de finale klopte alles. Ik heb al negen keer zilver behaald, het was steeds net niet. Dat het nu wel lukt, is supermooi!”

Kun je ons nog één keer meenemen naar die finalerace?
“Ik begon rustig, wilde zoveel mogelijk rust bewaren tot het einde. Met nog vier, vijf rondjes te gaan zette ik de aanval in met als doel op kop te komen. Ik heb er twee rondjes over gedaan voordat dat lukte. Ja, en als je dan op kop ligt is het gewoon zo hard mogelijk schaatsen. En gelukkig werd ik niet meer ingehaald, ha.”

En daarna win je ook nog goud met de aflossingsploeg (relay)!
“Ook dat was een hele mooie rit. We hebben het als team heel goed gedaan, daar ben ik heel trots op. Maar toch vind ik de individuele wereldbekerzege mooier.”

'Sportman van het Jaar? Dat is voor mij een extraatje'

Heb je het nog gevierd?
“Dat zat er niet in. We moesten meteen weer door van Nagoya naar Shanghai, waar de volgende wereldbeker gereden gaat worden. Pas daarna kan ik weer naar huis, naar mijn vriendin en dochter.”

Heb je nog contact met ze gehad?
“We hebben wel even geskypet ja. Zij zijn heel blij voor me. Ik heb ook het idee dat mijn dochtertje het een beetje heeft meegekregen.”

Je kunt ook nog Sportman van het Jaar worden. Houdt dat je nog bezig?
“Op dit moment richt ik me eerst op wereldbekerwedstrijd in China. En daarna zie ik wel wat er gaat gebeuren. Voor mij is die prijs een extraatje. We gaan het zien, we kunnen allemaal winnen. Ik heb geen voorgevoel wie er met de prijs vandoor gaat.”

Delen: