Word abonnee

Helden in het nieuws

‘Als ik iemand de medaille gun, dan Inge Dekker wel’

door: Redactie Helden
6 augustus 2016

Frits Barend volgt de Spelen vanuit Nederland, hoofdredacteur Jasper Boks zit in Rio. Dagelijks onderhouden ze een briefwisseling.

Frits: Olá Jasper. De Spelen in Rio zijn nu echt begonnen. Hoe ziet jouw eerste dag eruit?

Jasper: Ha Frits. Vanmorgen bij ons komt meteen de Nederlandse mannenturnploeg in actie. De verwachting is niet dat zij zich zullen plaatsen voor de finale van de landenwedstrijd. Maar de wedstrijd van vandaag is meteen het moment dat de turners zich moeten zien te kwalificeren voor de toestelfinales. Daarvoor moeten ze aan het einde van de dag, als alle landen in actie zijn geweest, bij de beste acht gymnasten op een toestel zitten. Grote vraag is natuurlijk: hoe zal Epke het doen met zijn geblesseerde vingers. Mag hij op rek zijn olympische titel gaan verdedigen? Verder wordt ook verwacht dat Yuri van Gelder op zijn eerste Spelen de toestelfinale op ringen haalt. 

Daarna reis ik meteen af naar de Copacabana waar bij ons in de namiddag de finish van de wegwedstrijd bij de mannen zal zijn. Nederland komt natuurlijk met een geweldige ploeg op de proppen met Steven Kruijswijk, Bauke Mollema, Wout Poels en Tom Dumoulin. Het parkoers is erg zwaar. Het is de vraag of Dumoulin met zijn gebroken pols lang mee kan doen, ook met het oog op zijn kansen in de tijdrit van woensdag. Maar met Kruijswijk, Mollema en Poels blijft er een drietrapsraket over. Mollema sprak de verwachting uit dat de top tien van het klassement in de Tour gaat strijden om de medailles. Dat zou betekenen dat we niets winnen. Maar Kruijswijk had tot zijn val in de Giro de eindzege voor het grijpen, Mollema had voor zijn val in de Tour het podium in Parijs in zicht. En Poels werd niet alleen gezien als meesterknecht van Tourwinnaar Chris Froome, maar ook als de beste klimmer in de Tour. Bedenk ook dat Mollema vorige week Clásica San Sebastián won en dat parkoers is vergelijkbaar met dat in Rio.

Na de wegwedstrijd gaat het dan door naar het zwembad. Daar is de finale van de 4×100 meter vrije slag. De Nederlandse estafetteploeg, de laatste twee Spelen goed voor goud en zilver, bestaat uit Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk, Inge Dekker, Marrit Steenbergen en Maud van der Meer. Van hen zal er een toe moeten kijken.

Frits: Na dag één hebben we dus onze eerste medaille binnen, verwacht je?

Jasper: Sterker, ik denk dat er misschien meteen al drie medailles te bewonderen zijn. Een medaille op de estafette lijkt me een zekerheidje, als er niet verkeerd wordt gewisseld. Het goud zal normaal gesproken net als vier jaar terug naar Australië gaan, dat met de zusjes Bronte en Cate Campbell niet te kloppen zal zijn. Nederland, Zweden en Amerika zijn de grootste gegadigden voor de andere twee medailles. Ik schat Nederland in op zilver.

Daarnaast denk ik dat de wegrenners een medaille pakken. Alejandro Valverde en Chris Froome worden genoemd als grootste kanshebbers. Maar als je ziet hoe Poels won in Luik-Bastenaken-Luik en Mollema in San Sebastián dan zijn zij in mijn ogen net zulke grote kanshebbers op goud.

En dan zijn er nog de Nederlandse boogschutters die vandaag kunnen stunten. Sjef van den Berg, Rick van der Ven en Mitch Dielemans zijn kanshebbers voor een medaille. Jongens die in Nederland bijna niemand kent en die ineens in de schijnwerpers kunnen komen te staan, dat is het mooie van de Spelen.

Frits: Begin dit jaar werd Inge Dekker getroffen door baarmoederhalskanker. Ze deed daar tegen Barbara en jou op indrukwekkende wijze haar verhaal over in Helden. Nu is ze er weer bij. Als ik iemand de medaille gun, dan Inge wel.

Jasper: Absoluut Frits. Inge heeft een heel zware en emotionele periode achter de rug. In februari kreeg ze te horen dat er kwaadaardige cellen waren aangetroffen, in maart werd ze geopereerd, niet lang daarna kwam het verlossende bericht dat ze kankervrij was en begon de revalidatie. Nu is ze er dus weer bij voor waarschijnlijk haar laatste zwemkunstje. Ze laat in Rio de 100 meter vlinderslag, waarvoor ze zich ook had gekwalificeerd, schieten. De series en halve finale op de vlinderslag zijn namelijk ook vandaag. Die belasting is te groot, daarop besloot Inge zich volledig te richten op de 4×100 vrij. Alles voor het teambelang. 'Als ik in Rio geen medaille win, dan baal ik daar natuurlijk van. Dat is de topsporter in mij. Maar ik treur niet te lang. Ik heb mijn grote doel al bereikt. Het beste wat mij kon overkomen, was dat ik weer gezond zou worden,' zei ze in Helden. En zo is het natuurlijk ook. Maar wat zou een medaille voor Inge mooi zijn.

En dan is er natuurlijk ook nog Wout Poels. We hebben hem allemaal in de berm zien liggen na die vreselijke val in de Tour van 2012. Gevreesd werd dat hij nooit meer zou fietsen. De overwinning in Luik-Bastenaken-Luik was al geweldig, net als de waardering die hij wereldwijd krijgt voor zijn knechtenrol voor Froome. Maar een olympische medaille zou toch schitterend zijn. 'Ik merk dat ik een hoge gunfactor heb,' zegt hij in de Helden die nu in de winkels ligt. En zo is het maar net.

Frits: Obrigado!

Delen: