Word abonnee

Helden in het nieuws

Angenent: ‘Wielrennen is zijn betaalde hobby’

door: Redactie Helden
1 maart 2015

Helden Online brengt iedere week in samenwerking met Wij zijn Sport achtergrondverhalen over wielrenner Kai Reus. Funders van de crowdfundcampagne van Kai Reus krijgen deze verhalen eerder toegestuurd. Deel 1: Schaatsen als rode draad in carrière. 

Schaatsen in de jeugd (-2002)
Schaatsen vormt een onverwachte rode draad in de carrière van wielrenner Kai Reus. Drie, vier jaar was wielrenner Kai Reus toen hij voor het eerst op schaatsen stond. Van jongs af aan heeft schaatsen altijd een groot onderdeel van zijn leven gevormd. Sterker nog, tot zijn zeventiende combineerde hij het wielrennen met marathonschaatsen op erg hoog niveau. Hij moest kiezen. Het werd wielrennen. 

Comeback (2010-2011)
Toch heeft Reus het schaatsen nooit echt losgelaten. Op het dieptepunt van zijn carrière, toen een val plotsklaps een voorlopig einde aan zijn wielerambities maakte, pakte hij de draad van het marathonschaatsen weer op. Elfstedentocht winnaar Henk Angenent stond aan de basis van deze rentree. Hij nam contact op met de renner om te vertellen dat hij bij zijn ploeg zijn conditie op peil kon houden en rustig kon werken aan zijn comeback. 

Angenent was op de hoogte van de geschiedenis van de jonge renner en wist dat hij op dat moment een steuntje in de rug nodig had. Hij herinnert zich het telefoongesprek nog goed. “Ik wilde hem wel helpen en wist dat hij barstte van het talent. Het minste wat ik kon doen, was hem aanbieden om gewoon maar wat mee te trainen.”

'Ik wilde hem weer wat liefde voor de sport bij brengen'

De schaatstrainer trof een gebroken man. “Zowel sportief als mentaal was Kai Reus helemaal opgebrand toen ik hem opnam in mijn ploeg. Ik wilde hem weer wat liefde voor de sport bij brengen.”

Ze kenden elkaar reeds via een boezemvriend van de vader van Reus. Via die kanalen spraken ze elkaar. Reus is zelfs een keer met zijn vader langsgekomen op de boerderij van Angenent. “Omdat ik in die tijd zelf nog schaatste heb ik hem niet zozeer als junior-schaatser meegemaakt, wel volgde ik hem. Indertijd heb ik hem nog geadviseerd om naar de Raboploeg te gaan, in plaats van naar een Belgische ploeg. Dat leek me beter voor zijn carrière.”

Ondanks de twijfelachtige rentree in het marathonschaatsen van de toen vijfentwintigjarige Reus maakte hij al snel indruk. “De jongens namen hem goed op, en na amper drie maanden op schaatsen verblufte hij alle kenners door een schitterende prestatie op de Weissensee te leveren, de alternatieve Elfstedentocht. Zo'n twintig kilometer voor het einde dacht ik dat hij wel op zou zijn, maar hij bleef maar schaatsen! Ik sliep die periode bij hem op de kamer. Ik heb nog nooit een topsporter ontmoet met zo'n drive.”

'Wielrennen is zijn betaalde hobby, schaatsen zijn echte hobby'

Reus pakte zijn wielercarrière in de zomer 2011 weer op en liet het schaatsen voor wat het was. “Hij moest gewoon weer verder met zijn 'betaalde hobby',” zegt Angenent. “Schaatsen was zijn échte hobby.” Hij lacht. “Of ik teleurgesteld ben dat hij het schaatsen verruilde voor het wielrennen? Nee, niet echt. Al heb ik met hem afgesproken dat we de Elfstedentocht, mocht hij ooit komen, samen gaan schaatsen.”

De band tussen Angenent en Reus werd almaar sterker. “Hij is de man die mij in 2011 weer deed sporten en genieten,” zegt Kai over zijn tijdelijke coach. “Ik kan lezen en schrijven met Henk.” 

Terug naar wielrennen (2011-nu)
Enkele maanden nadat Reus voor het eerst weer schaatsen onderbond, kreeg hij alweer een aanbieding van een wielerploeg. Hij liet het schaatsen weer voor wat het was. Nadat ze afscheid namen op de schaatsbaan bleef Angenent zijn vriend volgen in de wielersport. “Hij was helemaal klaar voor zijn comeback, en precies op het moment dat hij stappen kon gaan maken kreeg hij weer een klap te verwerken met het overlijden van zijn moeder. Het deed me pijn om hem te zien wegglijden. We hadden nog wel contact, maar hij had het er echt heel erg zwaar mee.”

Inmiddels heeft Kai de weg omhoog weer gevonden, dat doet Angenent zichtbaar goed. “Ik ben echt blij voor hem dat hij het naar zijn zin heeft. We hebben nog geregeld contact en ik moet zeggen dat het weer echt goed met hem gaat. Of ik zijn crowdfundcampagne zelf ook ondersteun? Nee, ik heb hem al wel genoeg ondersteund in de afgelopen jaren, ha. Ik wens hem heel veel succes op de fiets!”

Lees ook: 

Waarom redacteur Mart Roumen hem volgt
'Ik kan eindelijk weer wielrenner zijn'
Reus start crowdfunding-campagne

Delen: