Word abonnee

Helden in het nieuws

Basketball en waterpolo: ‘Geen verplicht nummertje’

door: Robert Prins
14 augustus 2015

De Nederlandse basketballers nemen begin september voor het eerst in 25 jaar weer eens deel aan het EK. De ploeg van coach Toon van Helfteren is druk bezig met de voorbereiding. Afgelopen woensdag versloeg men, onder toeziend oog van de Nederlandse waterpolomannen, de Amerikaanse basketballers van de University of Illinois met 81-54. Helden Online was erbij.

Oranje speelde voor het eerst in de voorbereidingscampagne op EuroBasket 2015 in eigen huis. In een uitverkocht en oranje gekleurd Topsportcentrum in Rotterdam schotelden de basketballers het publiek een mooie wedstrijd voor. Voor de rust ging het nog erg gelijk op (30-27). Na de pauze liep Nederland snel uit op de Amerikanen. Uiteindelijk zou het negentienjarige talent Yannick Franke, mede dankzij een aantal fraaie driepunters, de eindstand bepalen op 81-54. Roeland Schaftenaar werd met achttien punten de topscorer aan de kant van Nederland. Leon Williams was met vijf assists de belangrijkste aangever.

“De eerste helft was het niet zoals we het graag zouden zien. Na de rust was het stukken beter en hebben we zowel verdedigend als aanvallend laten zien hoe het moet. We werken hard om uiteindelijk op het EK te pieken. Deze wedstrijd tegen een Amerikaanse universiteit zegt eigenlijk niet zoveel. We zijn volop in voorbereiding en iedere wedstrijd hopen we weer een aantal stappen te kunnen zetten,” aldus Arvin Slagter, die samen met Charlon Kloof, Mohamed Kherrazi, Schaftenaar en Henk Norel in de basis begon.

Yannick Franke: ‘Verdedigend stonden we wederom als een huis

Uitblinker Franke was na afloop tevreden over het vertoonde spel. “Het was een geweldige wedstrijd. Aanvallend en verdedigend waren we hartstikke goed. De laatste paar duels hadden we aanvallend wat problemen, dus hopelijk is dit een stap in de goede richting. Verdedigend stonden we wederom als een huis.” Op de vraag of de zenuwen voor het EK al een beetje beginnen te komen, is hij duidelijk. “Nee, ik heb nog nergens last van. Ik bekijk het wedstrijd voor wedstrijd. De focus ligt nu eerst op de voorbereiding op het EK. Tegen Groot-Brittannië en Portugal moeten we weer goed spelen, dat is op dit moment even het belangrijkste.”

Joep van den Bersselaar: ‘Ik verheug me op het EK en ga de mannen zeker volgen’

De waterpolomannen, die net als de basketballers worden gesponsord door het TEAMKPN Sportfonds, lieten na afloop weten erg genoten te hebben van de wedstrijd. “Ik vond het leuk om het een keer van dichtbij mee te maken,” begint Joep van den Bersselaar. “Zo vaak ben ik niet aanwezig bij een echte basketballwedstrijd. Wel kijk ik regelmatig op televisie naar de NBA. Het is grappig om deze gasten een keer in actie te zien. We zijn pas net aangesloten bij het TEAMKPN Sportfonds, dus dit is nieuw voor ons, maar ik verwacht dat de komende tijd er nog wel meer interactie plaatsvindt tussen de beide ploegen. Ik denk dat als wij een keer een interland in de buurt spelen, zij ook wel eens bij ons komen kijken. Ik verheug me op het EK en ga de mannen zeker volgen.”

Luuk Gielen en Thomas Lucas vullen aan: “Door het TEAMKPN Sportfonds ben je wat meer betrokken bij het basketballteam. Beide ploegen komen van ver en hebben een stijgende lijn ingezet. We willen allebei groeien en dankzij het TEAMKPN Sportfonds is dat mogelijk, dat is mooi. Het was een leuke wedstrijd, die tot de rust erg spannend was. Een verplicht nummertje was het zeker niet. Iedereen vond het leuk om hier te zijn. Als het aan ons ligt, gaan we vaker kijken.”

Slagter: ‘De prestatie die de waterpolodames op de WK hebben geleverd, is natuurlijk erg knap

De basketballers zelf konden de steun van de waterpoloërs erg waarderen. Slagter: “We zijn uiteraard verbonden door het TEAMKPN Sportfonds. Het was leuk dat ze vandaag kwamen kijken en mogelijk kunnen wij in de toekomst een wedstrijd van hen bijwonen. De NOS zond een paar dagen geleden de WK waterpolo uit. Daar heb ik een aantal keer naar zitten kijken. De prestatie die de waterpolodames op de WK hebben geleverd, is natuurlijk erg knap.”

Volgende wedstrijden
Vanavond nemen de Orange Lions het in de Vijf Meihal in Leiden op tegen Groot-Brittannië. Komende zondag is Portugal de tegenstander. Nederland speelt op 5 september de eerste wedstrijd op het EK. In de Kroatische hoofdstad Zagreb is Georgië de tegenstander. Macedonië, Slovenië, Kroatië en Griekenland zijn de andere landen in de groep van Nederland.

Lees hier meer over beide ploegen.

Delen: