Word abonnee

Helden in het nieuws

Basso: ‘Kruijswijk gaat ooit een grote ronde winnen’

door: Robert Prins
11 juni 2016

Tweevoudig Giro d’Italia-winnaar Ivan Basso is een groot fan van het Nederlandse wielrennen. De 38-jarige Italiaan zat de laatste maanden meerdere keren op het puntje van zijn stoel. Helden Online zocht hem op.

“Wat Steven Kruijswijk in de Giro d’Italia liet zien, was echt fantastisch,” begint Ivan Basso dolenthousiast het gesprek. “Ik ben al lange tijd een fan van hem. Ook vorig seizoen reed hij een ijzersterke Giro. Hij werd uiteindelijk zevende, maar als hij in de eerste week niet zoveel tijd had verloren, was hij toen al in de top vijf geëindigd. De Ronde van Italië ligt hem. Dat zie je aan alles.”

Op de vraag of Kruijswijk ooit een grote ronde kan winnen, is Basso duidelijk. “Absoluut! Ik denk dat hij alle kwaliteiten bezit om te winnen. Deze Giro reed hij een aantal keer met speels gemak de bergen op, kwam hij alleen door een valpartij in de problemen. Als hij op zijn fiets was blijven zitten, had hij hem dit jaar al gewonnen. Daar ben ik zeker van. Door zijn prestaties in de Ronde van Italië is zijn zelfvertrouwen alleen maar groter geworden. Met een beetje meer geluk gaat hij in de toekomst zeker een grote ronde winnen.”

'Miguel Indurain is altijd mijn idool geweest. In mijn ogen heeft Dumoulin veel van hem weg'

Niet alleen over de 29-jarige renner van Team LottoNL-Jumbo is Basso enthousiast. “Ik heb de laatste maanden erg genoten van een aantal Nederlanders. De overwinning van Wout Poels in Luik-Bastenaken-Luik was erg indrukwekkend. Daarnaast was ik ook onder de indruk van Tom Dumoulin. Zes dagen in het roze rijden, is niet niks. Om eerlijk te zijn ben ik echt een fan van hem geworden. Zijn rijstijl spreekt mij enorm aan.”

“Miguel Indurain is altijd mijn idool geweest. In mijn ogen heeft Dumoulin veel van hem weg. Net als Indurain heeft hij een goede tijdrit, kan hij met de besten mee in de bergen. Dat laatste liet hij vorig jaar in de Ronde van Spanje een aantal keer zien. Ik zeg niet dat Dumoulin net zo goed kan worden als Indurain, maar als hij nog een paar stappen zet, gaat hij zeker in de buurt komen.”

'Ook de komende maanden verwacht ik veel van de Nederlanders. Om te beginnen in de Tour de France'

Volgens Basso is de toekomst van het Nederlandse wielrennen erg rooskleurig. “De laatste jaren heeft Nederland meerdere keren laten zien bij de wereldtop te horen. De overwinning van Poels in Luik-Bastenaken-Luik, Niki Terpstra die Parijs-Roubaix wint, de top 10-klasseringen van Robert Gesink en Bauke Mollema in de Tour de France en de twee Nederlanders in de roze trui dit jaar. Dat zijn prestaties om trots op te zijn. Ook de komende maanden verwacht ik veel van de Nederlanders. Om te beginnen in de Tour de France.”

Delen: