Word abonnee

Helden in het nieuws

‘Ben nog wel een aantal keer wakker geschrokken’

door: Robert Prins
11 oktober 2016

Het waren hectische weken voor Ellen van Dijk. De wielrenster viel door een stuurfout net buiten het podium in Rio de Janeiro, maar veroverde vervolgens op zowel de EK als de WK een gouden medaille. Vandaag hoopt ze in Qatar haar tweede gouden WK-medaille te winnen. Dit keer op de individuele tijdrit.

“Het is natuurlijk vreselijk wat er daar gebeurd is,” blikt Ellen van Dijk een aantal weken na de Olympische Spelen van Rio de Janeiro terug op haar stuurfout, die haar een olympische medaille kostte. “De laatste weken ben ik nog wel een aantal keer wakker geschrokken met het gevoel dat ik de berm weer inreed. Dat moment vergeet ik mijn hele leven niet meer. Het blijft eeuwig zonde. Ik had daar gewoon een medaille kunnen pakken.”

'Het feit dat ik daar zo goed reed, heeft me veel zelfvertrouwen gegeven'

Een maand na de Spelen won Ellen in het Franse Plumelec de Europese titel bij het tijdrijden. De 29-jarige wielrenster eindigde voor olympisch kampioene Anna van der Breggen. “Het was mooi dat ik zo snel na de Spelen weer kon laten zien wat ik in mij had. In de aanloop na het EK twijfelde ik of ik wel zou starten, voelde me niet helemaal fit. Achteraf ben ik natuurlijk blij met mijn beslissing. Dit had ik niet willen missen. Het is altijd mooi om Europees kampioen te worden.”

Succesformatie
“Na mijn EK-titel kreeg ik van veel mensen de vraag of het de teleurstelling van de Spelen goed maakte. Mijn antwoord was simpel: nee. Niets kan dat moment meer goed maken. De Spelen zijn maar een keer in de vier jaar, daar wilde ik pieken. Toch moet ik eerlijk zeggen dat ik niet met alleen maar een negatief gevoel terugkijk op Rio. Het feit dat ik daar zo goed reed, heeft me ontzettend veel zelfvertrouwen gegeven.”

Zondagmiddag veroverde Van Dijk opnieuw een gouden medaille. Op het wereldkampioenschap in Qatar was ze met haar Nederlandse ploeg, Boels-Dolmans Cycling Team, met overmacht de snelste bij de ploegentijdrit. Het was alweer de derde keer in haar loopbaan dat Ellen op dit onderdeel wereldkampioen werd. “Het is altijd moeilijk om als topfavoriet van start te gaan. Iedereen verwacht niets anders dan de overwinning. Dat zorgt wel voor wat extra druk. Ik denk dat we er als ploeg goed mee om zijn gegaan. We reden in mijn ogen een erg goede tijdrit. Dat er na afloop het Nederlandse volkslied klinkt, is altijd mooi. Dat maakt het extra speciaal.”

Nieuwe uitdaging
Het was voor Van Dijk de laatste keer dat ze in actie kwam voor Boels-Dolmans. De komende twee seizoenen komt ze uit voor Team Liv-Plantur, de vrouwentak van Giant-Alpecin. “Het is natuurlijk geweldig dat ik mijn tijd bij Boels heb kunnen afsluiten met een gouden medaille. Ik heb het hier onwijs naar mijn zin gehad. De laatste maanden wonnen we vrijwel alles wat er te winnen viel. Het is mooi dat ik onderdeel heb uit mogen maken van dit team.”

'Het is weleens goed om van omgeving te veranderen'

Op de vraag waarom ze heeft besloten de succesformatie van ploegleider Danny Stam te verlaten, is ze duidelijk. “Ik was toe aan een nieuwe uitdaging. Drie jaar lang reed ik voor het beste team van de wereld. Dat is supergaaf, maar het is weleens goed om van omgeving te veranderen. Nieuwe mensen, nieuwe inspiraties. Noem maar op. De filosofie van Liv-Plantur spreekt mij erg aan. Ze willen echt als team presteren. Daarnaast krijg je ook de ruimte om je individueel te ontwikkelen. Dat vind ik prettig. Ik hoop de komende twee jaar nog iets vaker voor mijn eigen kans te kunnen gaan. Dat was bij Boels, gezien het aantal wereldtoppers in de ploeg, wat lastiger.”

In 2013 werd Van Dijk zowel op de ploegentijdrit als de individuele tijdrit wereldkampioen. Vandaag hoopt ze dat kunstje in Doha te herhalen. “Het gaat enorm lastig worden. De concurrentie is echt heel erg sterk. Daarnaast is het enorm warm. De verschillen zullen klein zijn. Ik ben benieuwd wat het wordt, heb er onwijs veel zin in.”

Delen: