Word abonnee

Helden in het nieuws

Bertens & Hogenkamp: ‘Nu hebben wij het hoogste woord’

door: Redactie Helden
15 april 2016

Het Nederlands Fed Cup-team maakt zich op voor de historische halve finale tegen Frankrijk. Kiki Bertens en Richèl Hogenkamp spreken van een uitstekende sfeer in de groep en hopen dat hun underdog-positie na Rusland opnieuw van pas gaat komen.

Het komt maar zelden voor dat Kiki Bertens en Richèl Hogenkamp iets niet van elkaar weten. Maar dat ze hetzelfde outfit tijdens een etentje aandeden, zagen ze niet aankomen. “Ik dacht: huh, wat heb jij nou aan?”, lacht Bertens als ze eraan terugdenkt. “We wisten het echt niet van elkaar. Ik maar weer gauw naar boven om me om te kleden, ha!”

Bertens, de nummer 96 op de wereldranglijst, wordt sinds een aantal maanden gecoacht door Raemon Sluiter. Niet geheel verrassend maakte Hogenkamp, de nummer 139, de overstap naar Sluiter daarna ook. Mede dankzij Kiki kwam Richèl in haar zoektocht naar een coach terecht bij Raemon. Kiki zag hoeveel moeite zij had om een nieuwe coach te vinden.

Richèl: “Ik had iemand op het oog, maar dat ging niet door. Toen kwam Kiki met de vraag of ik niet bij Raemon wilde trainen voor zolang het kon.”
Kiki: “Het is heel lastig om iemand te vinden met wie het klikt. Ik stelde haar voor om eens met Raemon te gaan praten.”
Richèl: “Ik had Raemon al weleens ontmoet tijdens toernooien van Kiki. Ik vond het een leuke gozer, maar ik wilde wel weten op wat voor manier hij mij verder kon helpen. Daar hebben we eerst gesprekken over gevoerd. Die waren heel positief. Voor Kiki was het ook prettig.”
Kiki: “Omdat we een beetje rond dezelfde ranking zaten, konden we veel dezelfde toernooien spelen. Dat was voor ons allebei een voordeel.”
Richèl: “Het is nou eenmaal leuker als je met meer bent. Dat scheelt in de kosten. Maar ook sportief gezien is het voor ons goed. Op die manier kunnen wij elkaar naar een hoger niveau brengen.”
Kiki: “Het mooiste is dat wij het elkaar gunnen. We kennen elkaar natuurlijk al vrij lang. In de jeugd hebben we al zo vaak tegen en mét elkaar gespeeld, toen reisden we ook overal heen. Gezelligheid is heel belangrijk. Kijk, tennis moet serieus zijn, maar daarnaast moet er ook tijd zijn voor gezelligheid en ontspanning. Die balans hebben we nu heel goed gevonden.”

'Wij zijn allebei heel fanatiek op de baan, maar ik ben wat relaxter'

Spontaan
In Nederland zien de twee tennissters elkaar weinig. Bertens woont in Wateringen, Hogenkamp in Doetinchem, ‘aan de andere kant van het land.’ Toch spreken ze elkaar bijna dagelijks via Whatsapp. “Maar het gaat echt niet alleen maar over tennis. Ook over hele andere dingen. We hebben wederzijds vertrouwen in elkaar. Als iemand iets dwarszit, kunnen we bij elkaar terecht,” stelt Hogenkamp. Zij vindt hun samen een goeie combinatie “We hebben veel dezelfde interesses en we kunnen echt met elkaar lachen. We zijn bovendien allebei sociaal en makkelijk in de omgang.” Bertens vult aan. “We zijn spontaan en gezellig, maar we werken ook allebei hard. We zijn knokkertjes op de baan.”

Qua karakter en interesses hebben ze dus veel gemeen; op de baan is er wel degelijk een verschil.
Richèl: “We zijn allebei heel fanatiek op de baan, maar ik ben wat relaxter. Ik denk dat Kiki dat van mij in sommige situaties zou kunnen overnemen. Wat ik van haar zou willen, is het agressieve. Zij blijft er ook op de belangrijke punten vol voor gaan. Ik word dan juist voorzichtiger.”
Kiki: “Ik speel inderdaad wat aanvallender. Maar ik heb ook een hardere service, daardoor kan ik iets makkelijker het spel maken. Richèl moet het hebben van de rally’s, zij haalt veel terug met haar slices. Wat ik van haar zou willen overnemen? Haar snelheid op de baan. Niet dat ik heel langzaam ben, maar hoeveel zij terughaalt… Dat is echt één van haar kwaliteiten. Wel denk ik dat ze nog iets meer tegen de ballen kan slaan. Als het spannend wordt, gaat ze wat rustiger slaan. Ze moet van haar eigen kracht uitgaan!”

'Dat spel prop ik altijd als één van de eerste dingen in m'n koffer, ha!'

Fed Cup
Komend weekend wacht Frankrijk in de halve finale van de Fed Cup. Het is een unieke prestatie van het team van bondscoach Paul Haarhuis. Na 1997 kregen de tennissters het nooit meer voor elkaar om zover te komen. Wat het nog unieker maakt is dat de ploeg amper speelsters uit de top honderd heeft. Alleen Bertens (96e) staat daarin. Toch versloegen de Oranje-dames in de vorige ronde topland Rusland dankzij spectaculaire zeges van Bertens op Jekaterina Makarova en Hogenkamp op Svetlana Kuznetsova.

Richèl: “Het was totaal onverwacht, maar een hele mooi opsteker.”
Kiki: “We hebben het onderling met de meiden heel leuk samen. Het geeft ook wel iets extra’s dat je voor je land speelt. We voelen niet extra druk, ik verwacht niet dat wij van Frankrijk winnen. Misschien is dat ook onze kracht, dat we er vrij in kunnen gaan. We gaan er in ieder geval alles voor doen om wel te winnen!”
Richèl: “We zijn boven onszelf uitgestegen de vorige duels. Deze resultaten hebben we tijdens het seizoen nog niet kunnen evenaren. Waar het precies aan ligt, weet ik niet. Het is zeker heel fijn dat je hele team achter je staat. Dat geeft zoveel vertrouwen. Ook Paul is belangrijk. Tegen Kuznetsova bijvoorbeeld moest ik elke keer terugkomen van een achterstand. Hij zag dat ik het steeds zwaarder kreeg en bij 8-7 zei hij: ‘Als je nu bijblijft, dan win je hem met 10-8.’ Zo maakt hij er een beetje een grapje van, dat maakt je wat losser. Maar ik won hem toen wel, ha. Het zijn van die kleine dingen waarin hij net even de focus verlegt. Hij weet precies wat hij moet zeggen op welk moment.”
Kiki: “Paul heeft ook nog geen wedstrijd verloren met ons! Het is gewoon met het hele team, inclusief de begeleiding (negen mensen), heel relaxt.”
Richèl: “We hebben nog geen één keer gezeur gehad in het team. Dat is volgens mij best uniek met vier meiden en de rest eromheen.”
Kiki: “Ja, het is gewoon altijd heel gezellig.”
Richèl: ’s Avonds bij het eten doen we met zijn allen altijd een spelletje, papegaaien.”
Kiki: Dat spel prop ik altijd als één van de eerste dingen in de koffer, ha!”
Richèl: En soms doen we perudo, een blufspelletje waarbij je moet raden hoeveel steentjes de ander heeft. Ook leuk!”

'Het was fijn om te horen dat ze het naar haar zin had. Ik zat er toch wel mee'

Debuut
Hogenkamp debuteerde zes jaar geleden bij het Fed Cup-team onder toenmalig bondscoach Manon Bollegraf tegen Bulgarije. Bertens mocht precies een jaar later onder Bollegraf voor het eerst haar opwachting maken voor Nederland. Tegen Roemenië. Beiden weten het nog voor een deel.
Richèl: “Het was in Portugal. Ik mocht vanaf toen alle dubbels spelen met Nicole Thijssen. Het was een supergave ervaring, maar omdat we verloren, was het niet echt een lekker begin.”
Kiki: “Ik durf niet precies te zeggen tegen welk land het was dat ik debuteerde. Ik vond het heel spannend, kwam in een nieuw team terecht. Gelukkig kende ik Arantxa (Rus) en Richèl al goed, dat was fijn. Maar ik moest wel eerst kat uit de boom kijken. Gelukkig hoefde ik niet te spelen, behalve een dubbel die nergens om ging. Ik vond het lekker dat ik eerst kon kijken wat die Fed Cup precies inhield. Zo’n week kost toch veel energie.”
Richèl: “Ik was ook heel zenuwachtig de eerste keer. De eerste twee dagen was het een beetje wennen, maar ik ben vrij snel op mijn gemak en dan word ik een stuk spraakzamer. Nu zijn Kiki en ik degene die het hoogste woord hebben, ha.”
Kiki: “Richel en ik zijn het drukst. Arantxa soms ook. Normaal praat Michaëlla (Krajicek-Emmrich) het meest, maar die was er niet bij. Cindy Burger kwam erbij, voor haar was het nieuw. Wij kenden haar nog niet zo goed.”
Richèl: “Wij probeerden haar gelijk in de groep op te nemen. Voor haar is het natuurlijk best lastig om ertussen te komen, omdat wij elkaar al een tijdje kennen. Maar ik had het idee dat ze zich prettig voelde in de groep.”
Kiki: “Cindy is wat rustiger, maar na de eerste dagen kwam zij los en voelde ze zich fijner. Ze heeft daarna ook aangegeven dat ze het heel fijn vond hoe ze door ons werd opgenomen. Ja, dat is fijn om te horen, want ik zat er toch wel mee. Ik vroeg me steeds af of ze het wel naar haar zin zou hebben. Gelukkig wel, want nu zit ze er weer bij, ha!”

Delen: