Word abonnee

Helden in het nieuws

Bertens: ‘Nooit verwacht dat ik nog naar Rio zou gaan’

door: Redactie Helden
3 augustus 2016

Na de overwinning van Kiki Bertens op het WTA-toernooi in Neurenberg en haar plaats in de halve finale van Roland Garros, hebben we in de Nederlandse tenniswereld eindelijk weer iemand om tegenop te kijken. Onze Helden ging met haar en haar coach Raemon Sluiter mee naar het WTA-Toernooi in Båstad, een van de toernooien die Kiki speelde in aanloop naar de Olympische Spelen in Rio.

Als je een jaar geleden aan mensen op straat vroeg wie Kiki Bertens was, zouden heel veel mensen je het antwoord schuldig moeten blijven. Nu, een jaar later, is dat compleet anders. Door haar halve finale plaats op Roland Garros is iedereen fan van Kiki. “Na Roland Garros is het natuurlijk snel gegaan. Op straat werd ik opeens meer herkend en er is heel veel media-aandacht op me af gekomen.”

Toch is het niet altijd makkelijk geweest voor Kiki. Een jaar lang heeft ze in onzekerheid geleefd, door een plekje op haar schildklier. Toen Raemon Sluiter begon als coach van Kiki, had hij in de gaten dat ze vermoeid was. “Ik trof iemand aan die er heel veel zin in had en veel zin had in een nieuwe situatie. Maar ze was ook vermoeid. Niet zozeer door het tennis, maar door de onzekerheid waarin ze had geleefd.”

Lange tijd was namelijk niet duidelijk of het plekje op haar schildklier goed- of kwaardaardig was. “Ik heb bijna een jaar niet geslapen en heb veel gevoelens weggestopt. Ik was moe, met trainingen was ik er soms na een kwartier al klaar mee. Dan kom je thuis en wat is er dan lekkerder dan op de bank te gaan hangen met wat te snacken.” Uiteindelijk kwam het verlossende woord voor Kiki uit Amerika. Het plekje was goedaardig. “Ik heb twee dagen alleen maar gehuild en word nu nog steeds emotioneel als ik eraan terugdenk. Dat was echt een opluchting.”

'Kiki heeft een mannelijke forehand en Raemon heeft vrouwenemoties'

Sinds Raemon de coach is van Kiki, lijkt de weg omhoog ingeslagen. Ze hebben een goede band, iets wat ook in Båstad duidelijk bleek. Wat is de kracht van het team Bertens-Sluiter? Sluiter denk het te weten. “Ha, mijn vriendin zegt weleens: ‘Kiki heeft een mannelijke forehand en Raemon heeft vrouwenemoties. Omdat ik een paar keer liep te janken geloof ik. Nou ja, dat maakt ons in ieder geval een goed team.”

De volgende stop waar Kiki wil knallen is Rio, iets wat ze nooit had verwacht. “Nee, ik had niet verwacht dat ik dat ooit nog zou gaan halen. Ik vind het heel mooi om voor m’n eigen land uit te komen. Ik vind het heel erg gaaf, ook om dat gevoel mee te krijgen.”

Kiki speelt haar eerste wedstrijd op de Olympische Spelen zaterdag 6 augustus! 

De hele aflevering van Onze Helden is nu voor KPN-abonnees te zien via iTV en Play van KPN en voor iedereen tijdelijk via: http://http://www.kpn.com/onzehelden.

Delen: