Word abonnee

Helden in het nieuws

Blaak: ‘Alles viel de laatste maanden op zijn plek’

door: Robert Prins
3 mei 2016

Chantal Blaak was dit voorjaar de vrouw in vorm. De 26-jarige wielrenster van Boels-Dolmans Cycling Team schreef onder andere de Ronde van Drenthe en Gent-Wevelgem op haar naam. Daarnaast werd ze derde in de Ronde van Vlaanderen. Helden Online zocht haar op.

Met een grote glimlach op haar gezicht loopt Chantal Blaak het café Dudok in Rotterdam binnen. De wielrenster heeft net haar succesvolste voorjaar uit haar carrière achter de rug en geniet daar zichtbaar van. “Na zo’n voorjaar kan ik ook niet anders dan gelukkig zijn, toch? Alle wedstrijden waar ik goed wilde zijn, was ik ook goed. Dit had ik van tevoren niet durven dromen. Je hoopt natuurlijk altijd op een uitschieter, maar de laatste paar maanden bleef het maar goed gaan.”

 

Blaak begon het klassiekerseizoen met een tweede plaats bij de Omloop Het Nieuwsblad. Vervolgens schreef ze achtereenvolgens Le Samyn, de Ronde van Drenthe en Gent-Wevelgem op haar naam. Als klap op de vuurpijl eindigde ze ook nog derde in de Ronde van Vlaanderen. “Hoe ik mijn succes kan verklaren? Ik heb eerlijk gezegd geen flauw idee. Het is niet zo dat ik afgelopen winter anders of harder ben gaan trainen. Helemaal niet zelfs. Ik zit op dit moment gewoon erg goed in mijn vel, voel me thuis in de ploeg. Alles viel de laatste maanden op zijn plek.”

'Vier jaar geleden vond ik het wielrennen geen bal meer aan, was ik er helemaal klaar mee'

Stoppen
Het verhaal van de 26-jarige wielrenster is erg bijzonder. Het had namelijk weinig gescheeld of Blaak had helemaal niet meer op de fiets gezeten. “Vier jaar geleden vond ik het wielrennen geen bal meer aan, was ik er helemaal klaar mee. Ik dacht er serieus over na om te stoppen. In mijn beginjaren boekte ik een aantal geweldige resultaten, maar in 2012 had ik het idee dat ik stilstond in mijn ontwikkeling. Ik boekte geen progressie meer.”

Blaak besloot een aantal stappen terug te doen en een contract te tekenen bij het Amerikaanse team Tibco-To The Top. “In mijn ogen is dat een van de belangrijkste beslissingen uit mijn carrière geweest. Mijn prestaties bij het Amerikaanse team waren niet eens zo goed, maar ik had het wel enorm naar mijn zin. Ik heb daar het plezier in het wielrennen weer helemaal teruggevonden. Gelukkig, ha.”

Olympische Spelen
Op dit moment geniet Blaak even van een korte break, maar over haar verdere doelstellingen dit seizoen is ze erg duidelijk. “Ik kijk erg uit naar de WK in Qatar. Het parcours daar ligt mij wel, is redelijk vlak. Het is alleen te hopen dat ik met de hoge temperaturen om kan gaan. Daar heb ik nog weleens wat problemen mee, ha. Ook droom ik ervan om ooit Nederlands kampioen te worden.”

'Gezien mijn prestaties van de afgelopen maanden vind ik dat ik het verdien'

Naast de WK en het Nederlands kampioenschap staat er nog een ander groot toernooi omcirkeld in haar agenda. “Ik zou het fantastisch vinden om uit te komen op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Ik ben 26 jaar, dus is dit het juiste moment om daarheen te gaan. Iedere topsporter droomt ervan om ooit in zijn of haar loopbaan in actie te komen op de Spelen. Ik ook. Gezien mijn prestaties van de afgelopen maanden vind ik dat ik het verdien, maar het is en blijft een beslissing van de bondscoach. Of ik er ook daadwerkelijk naartoe mag, hoor ik deze maand. Ik kan er niks meer aan doen, heb mijn best gedaan.”

Delen: