Word abonnee

Helden in het nieuws

Blokhuijsen na burn-out: ‘Mooie levensles gekregen’

door: Redactie Helden
21 oktober 2015

Na een seizoen vol teleurstellingen is het voor Jan Blokhuijsen de hoogste tijd weer te schitteren op het ijs. En dat kan bij Team Stressless, beweert hij. Blokhuijsen is naar eigen zeggen uit een heel diep dal gekropen en richt zich volledig op de komende Spelen. Tegenover Helden Online kijkt hij nog één keer terug op het 'rampseizoen'.

Wat Jan Blokhuijsen zo fijn vindt aan het trainingskamp in Inzell? Dat hij niet meer voor zijn eigen eten hoeft te zorgen. De langeafstandsschaatser houdt wel van een excursie. “Ik denk dat het heel goed is om op kamp te gaan. Dan ben je even weg van alles,” vertelt Blokhuijsen in de lobby van Hotel Chiemgauer Hof.

In september streek hij met zijn ploeg neer in Salt Lake City, waar het eerste trainingskamp van het nieuwe seizoen plaatsvond. “Dat was echt geslaagd. We hadden een huis gehuurd en elke dag samen gekookt. Dat is goed voor de teambuilding.” In Inzell wordt alles voor Blokhuijsen en co verzorgd. “We hoeven hier niet te koken. Dat scheelt wel, ha! Het is eigenlijk slapen, eten en trainen wat we hier doen. Op die manier raak je zeer gefocust op een belangrijk toernooi.”

Diep dal
En juist op die toernooien wil hij dit seizoen schitteren. Iets wat hem vorig jaar nimmer lukte. Sterker nog, hij wist zich voor geen enkel groot toernooi te plaatsen. Het schaatsen ‘liep voor geen meter’ en de goede resultaten en tijden bleven uit. “Ik heb vorig jaar echt een dip gehad,” stelt Blokhuijsen als hij zijn eerste glaasje water inschenkt. “Je kan het overtraind noemen, of een burn-out. Ik was gewoon niet wie ik wilde zijn en zat niet op de plek waar ik wilde zijn. Ik ben door een heel diep dal gegaan.”

Hoewel Blokhuijsen totaal niet lekker in zijn vel zat, heeft hij toch veel geleerd van het mislukte seizoen. “Het klinkt misschien raar, maar ik ben dankbaar dat ik dit ervaren heb. Je leert jezelf zo heel goed kennen. Het is eigenlijk een beetje gif. Als je ervan leert en er op de juiste manier mee omgaat, word je daar sterker van en groei je als persoon en sporter.”

'Als je met meerdere mensen in hetzelfde schuitje zit, ga je niet beter rijden'

Hetzelfde schuitje
Spijt van zijn overstap van TVM naar Corendon heeft hij dus nooit gehad. Sterker nog, in zijn eerste seizoen bij Corendon werd hij Europees kampioen allround en tweede op de vijf kilometer tijdens de Spelen in Sotsji. Plus een gouden medaille op de ploegenachtervolging. “Nee, spijt heb ik niet gehad, want ik heb mooie resultaten behaald. Maar als je uit zo’n diep dal komt, zet dat je wel aan het denken. Waarom doe je wat je doet en wat is je motivatie erachter? Als je dat helder hebt, kun je de vinger op de zere plek leggen.”

Die vinger wijst niet alleen naar hemzelf, maar ook naar zijn voormalige ploeggenoten (waaronder Koen Verweij). Ook zij waren niet op hun plaats bij Corendon, stelt Blokhuijsen. “De meeste teamgenoten zaten in hetzelfde schuitje als ik. Zij zaten ook niet lekker in hun vel. En als je met meerdere mensen in dat schuitje zit, versterkt dat elkaar en ga je niet beter rijden. Dat was niet fijn.”

Tekst gaat verder onder de foto

Sabbatical
Na de succesvolle Spelen heeft Blokhuijsen meermaals overwogen er een jaar tussenuit te gaan. “Achteraf denk ik dat ik daar toen wel aan toe was. Of ik had mijn doelen duidelijker moeten stellen, want die had ik vorig jaar niet echt. Ik schaatste intrinsiek niet met een doel. Maar goed, ik heb geen sabbatical genomen en in plaats daarvan heb ik een mooie levensles gekregen. Het was niet prettig, maar wel goed voor de ervaring. Soms moeten dingen gewoon gebeuren.”

Wat ook gebeurde, was zijn vervroegde eliminatie op de NK allround aan het einde van vorig seizoen. Blokhuijsen bleef daar verwijderd van zijn topvorm en heel Nederland was getuige van de ‘ruzie’ met coach Jan van Veen. En dus besloot hij vlak voor de laatste afstand de handdoek in de ring te gooien: einde seizoen en einde huwelijk met Team Corendon. Blokhuijsen pakte zo snel mogelijk zijn koffers en vertrok naar ‘het altijd mooie’ Zuid-Afrika. “Daar kon ik lekker tot rust komen en even afstand nemen van het schaatsen. Daarna ben ik snel in contact gekomen met Desly Hill, mijn huidige coach bij Team Stressless.”

'Ik wist op dat moment dat ik nog zeker niet klaar was met schaatsen'

Hill nam als bondscoach van het nationale skeelerteam Blokhuijsen in april mee op trainingskamp. Daar hervond hij het plezier in de topsport weer terug. “Als je een dip hebt gehad, is het fijn als je ergens een goed gevoel van krijgt. Ik heb altijd een zwak gehad voor skeeleren, heb vroeger veel geskeelerd. En dat kan je wel een zetje in de rug geven. Wat vooral heel belangrijk is, is dat je weer wedstrijdritme krijgt. Daar leent het skeeleren zich uitstekend voor. Ik wist op dat moment dat ik zeker nog niet klaar was met schaatsen. Het was nog geen afgesloten hoofdstuk. Dankzij Hill koos ik voor Team Stressless.”

Bart & Bart
Telkens als het woord Stressless valt, beginnen zijn ogen te glinsteren. Hij voelt zich herboren in het team van Hill. Blokhuijsen sprak veel met haar en was er snel uit. “Ik vind het heel belangrijk dat je vertrouwen hebt in een coach en in een programma. En er was ook veel animo bij beide Barten,” doelt hij op Bart Veldkamp (sporttechnisch manager en oud-coach van Blokhuijsen) en Bart Swings, de schaatsbelg.

'Ik heb iemand nodig waaraan ik me kan optrekken en waardoor ik gemotiveerd blijf'

“Bart Swings is belangijker geweest dan Bart Veldkamp. Ik heb altijd een goede band gehad met Veldkamp. Ik vind het fijn om met hem samen te werken. Maar op het ijs en op de training is het belangrijk dat ik iemand heb die ongeveer dezelfde focus op het ijs heeft. En daarnaast is het belangrijk dat je met mensen traint waar je je aan kan optrekken, waardoor je gemotiveerd blijft.”

En daar komt het grootste knelpunt waar Blokhuijsen vorig seizoen meezat naar boven. Voor hem is het een zegen dat hij met een wereldtopper als Swings kan samenwerken. “Hij doet dezelfde disciplines als ik. We focussen ons allebei op het allrounden. Voor mij is het heel fijn om iemand te hebben waarmee ik kan sparren. Je kunt namelijk niet alles alleen doen. Bart en ik kenden elkaar al een beetje vanuit de inlinewereld. Hij weet hoe ik ben en ik weet hoe hij is. We hebben hetzelfde karakter.”

Tekst gaat verder onder de foto

Wederzijds respect
Blokhuijsen straalt weer. Het lijkt alsof Team Stressless zijn redmiddel is geweest. “Ik voel dat ik de goede keuze heb gemaakt. De sfeer in de ploeg is goed. We hebben natuurlijk wereldkampioenen in de ploeg en veel olympiërs. En ze hebben allemaal een inlineachtergrond. Dat maakt het ook dat de sfeer heel makkelijk loopt. Omdat we elkaar uit inlinesport kennen, is er heel veel wederzijds respect en kent iedereen elkaar goed. Dat is heel prettig werken.”

Of Stressless ook daadwerkelijk minder stress betekent? “Ha, we maken daar wel eens grapjes over. Als iemand van onze ploeg iets negatiefs zegt, wordt er vaak gezegd: ‘Hee, geen stress hè!’ Dat is wel grappig.” Is het plaatje nu helemaal compleet voor Blokhuijsen? Nog niet helemaal. “We hebben Stressless als sponsor, maar we zoeken nog wel een partij ernaast. Daar wordt hard aan gewerkt. Maar sporttechnisch staat het als een huis.” Verdienen doet hij nog niet. “Maar dat was ook niet mijn drijfveer. Dat was de passie voor het schaatsen weer terugvinden.”

'De conditie was weg, evenals het schaatsgevoel'

De nieuwe Jan
Elke dag werkt hij zich de lazarus om zijn oude niveau weer terug te krijgen. En dus is het wachten totdat we de oude Jan Blokhuijsen van de laatste Olympische Spelen weer gaan zien. “Noem het maar de nieuwe Jan Blokhuijsen,” interrumpeert hij lachend. Het zegt alles over zijn huidige staat: scherp en vooruitkijkend. “Ik kijk echt al uit naar de Spelen in 2018. Ieder jaar moet het ietsje beter en scherper gaan. En ik moet geduld hebben.”

Terwijl hij nog een slokje water inschenkt, legt hij uit dat hij nog niet op honderd procent zit. “Ik heb vorig seizoen maar twee maanden gereden en daarna ben ik gestopt. Ik heb dus een groot deel van het seizoen gemist. Dat heeft er wel ingehakt. De conditie was weg, evenals het schaatsgevoel. Dat heeft zeker een tijdje geduurd. Of ik in de min begon? Nou ja, ik begon wel anders aan een jaar dan normaal. Maar ik denk dat ik nu op de goede weg ben. Als ik zo door blijf gaan, ga ik me plaatsen voor de World Cups.”

'De vijf kilometer is de mooiste afstand, maar de massastart is het gaafst om te winnen'

De gaafste medaille
Aan zelfvertrouwen geen gebrek bij Blokhuijsen. Voor komend seizoen zijn de allroundtoernooien zijn speerpunten. En natuurlijk het rijden van World Cups. Maar de focus ligt op de Spelen in Pyeongchang. “Ik heb in mijn actieve carrière nog geen Spelen gemist, ha! Als professioneel schaatser mag je dat niet missen. Een plak is altijd het doel. Het liefst goud. Op welke afstand? De vijf kilometer vind ik de mooiste afstand, maar ik denk dat de massastart de gaafste is om te winnen. Het is voor het eerst olympisch en ten tweede weet je meteen of je een medaille hebt als je over de streep komt. Dat wordt echt een gekkenhuis, vooral tijdens de laatste twee rondes zal de spanning in het stadion immens zijn.”

Voor Blokhuijsen is de massastart een combinatie van marathonschaatsen, gewoon schaatsen en skeeleren. En dat past perfect bij de 26-jarige schaatser. “Het is een hele leuke discipline om te rijden. Ik ga me eerst maar eens proberen te plaatsen voor de wereldbekerwedstrijden. Maar waar ik kan starten, daar ga ik starten.” Blokhuijsen denkt dus aan drie disciplines tijdens de Spelen. De vijf kilometer, de massastart en? “De ploegenachtervolging! Daar ben ik altijd voor in. Maar dat weet bondscoach Geert Kuiper ook wel.” Drie medailles dus? “Ha, daar teken ik voor!”

Tekst gaat verder onder de foto

Delen: