Word abonnee

Helden in het nieuws

Blokhuijsen: ‘Skeeleren gaf me een zetje in de rug’

door: Redactie Helden
7 januari 2016

Jan Blokhuijsen kwam moeilijk op gang, maar tijdens de NK afstanden liet hij weer een schim zien van de oude Jan Blokhuijsen. Hij plaatste zich namelijk voor de EK allround in Minsk komend weekend.

Toch is er bij Jan Blokhuijsen zelf geen sprake meer van de oude Blokhuijsen. “Noem het maar de nieuwe, ha! Al was de oude ook goed tijdens de Spelen.” In Sotsji pakte de 27-jarige langebaanschaatser zilver op de 5.000 meter en goud op de ploegenachtervolging.

Blokhuijsen, sinds dit seizoen schaatsend voor Team Stressless, kende een moeizame eerste periode bij zijn nieuwe ploeg. Maar dat vindt hij niet meer dan logisch. “Vorig jaar heb ik maar twee maanden gereden. Ik heb dus een groot deel van het seizoen gemist. Dat betekent dat de conditie weg was. En het schaatsgevoel. Dat heeft zeker een tijdje moeten duren,” beweerde hij reeds tegenover Helden Online.

Skeeleren
Hij draaide een hele andere zomer dan normaal. Na zijn vakantie in Zuid-Afrika kwam hij al snel in contact met Desly Hill, zijn huidige coach en de nationale skeelercoach. “Ik ben meegegaan op trainingskamp, heb veel geskeelerd. Ik heb zelfs een EK gereden. Als je een dip hebt gehad, is het fijn als je ergens een goed gevoel van krijgt.”

'Het is belangrijk dat je met mensen traint waar je je aan kan optrekken'

Voor Blokhuijsen bracht het skeeleren het plezier in de schaatssport weer terug. “Ik wist heel snel dat ik nog niet klaar was met schaatsen. Het was nog geen afgesloten hoofdstuk,” vervolgt de ex-Europees kampioen allround. “Het skeeleren gaf me een zetje in de rug. Wat vooral heel belangrijk was, was dat ik weer wedstrijdritme opdeed. En daar leende het skeeleren zich uitstekend voor.”

Sparren
De goede band met Hill was voor Blokhuijsen een belangrijke reden om naar Stressless te gaan. “Het is heel belangrijk dat je vertrouwen in een coach hebt en in een programma. En daarnaast is het belangrijk dat je met mensen traint waar je je aan kan optrekken, waardoor je gemotiveerd raakt.”

'De allround past heel goed bij de 5 kilometer'

Blokhuijsen doelt daarmee op zijn Belgische ploeggenoot Bart Swings. “Op de training is het belangrijk dat ik iemand heb die ongeveer dezelfde focus heeft. Die dezelfde disciplines doet als ik, dus het allrounden en dus de 5 kilometer en de 1500 meter. Op een training kan je niet alles alleen doen. Om het niveau in de training omhoog te halen is het goed dat ik met een wereldtopper als Bart kan sparren.”

Voor de komende tijd is het allrounden zijn belangrijkste drijfveer. Te beginnen met de EK allround in Minsk. “De Spelen zijn pas over drie jaar, daarom richt ik me vooral op het allrounden. Ik zie het als een goede voorbereiding op alles. Richting de Spelen moet je je natuurlijk altijd specialiseren. Maar de allround past heel goed bij de 5 kilometer.” 

De topvorm is er nog niet helemaal, maar Blokhuijsen is terug. “Ik ben ervan overtuigd dat die topvorm weer gaat komen. Of ik Sven Kramer kan verslaan? Dat is nog voorbarig. Ik denk dat ik nu vooral naar mezelf moet kijken. Als ik ben waar ik wil zijn, kan ik daar eens over gaan praten.”

Delen: