Word abonnee

Helden in het nieuws

Boogerd: ‘Dacht dat ik er wat relaxter mee om zou gaan’

door: Robert Prins
3 maart 2016

Michael Boogerd bekende in maart 2013 dat hij tijdens zijn loopbaan tien jaar lang verboden middelen heeft gebruikt. Na lang wachten werd hij begin dit jaar alsnog twee jaar geschorst door de UCI. Helden Online ging bij hem langs.  

Hoe is het met je?
“Goed hoor. Het nieuws over mijn schorsing kwam natuurlijk hard aan. Ik dacht dat ik er wat relaxter mee om zou gaan, het allemaal wel mee zou vallen. Maar het is toch wel apart. Ik ben bijna twee jaar lang bezig geweest om een ploeg op de rails te krijgen. Daar maak ik nu geen onderdeel meer van uit. Dat valt mij het zwaarst. Ik ben niet meer in koers. Het idee dat ik niet bij koersen mag verschijnen, voelt raar.”

Wat mag je nou wel en niet doen?
“Dat weet ik eigenlijk niet, moet ik nog uitzoeken wanneer er iets speelt. Ik mag wel bij een wedstrijd gaan kijken, maar uit een soort respect zal ik dat niet snel doen. Wat wel duidelijk is, is dat ik niet voor een wielerploeg of -organisatie mag werken. Ook mag ik niet betrokken zijn bij evenementen die onder de UCI of de WADA vallen.”

'Veel partijen weten niet zo goed wat ze met een geschorste ex-renner aan moeten'

Hoe lang ben je bezig geweest om het nieuws te verwerken?
“Afgelopen zomer kreeg ik al een bericht dat er iets aan zat te komen, heb me er dus goed op voor kunnen bereiden. Ik wist dat het ging gebeuren. Natuurlijk had ik de mogelijkheid om tegen het besluit te gaan vechten. Daar ben je dan anderhalf jaar mee bezig, kost een hoop geld. Ook krijg je dan veel negatieve energie. Dat wilde ik niet, heb er dus voor gepast.”

Wat doe je nu?
“Ik ga weer commentaar geven bij Eurosport. Dat vind ik hartstikke leuk. Verder ben ik erg druk met verhuizen en heb ik nog wat clinics en andere kleine klussen staan. Ik hoop dat er binnenkort wat op mijn pad komt, wil graag in het wielrennen blijven. Het is momenteel even lastig. Veel partijen weten niet zo goed wat ze met een geschorste ex-renner aan moeten. Het is afwachten. Ik moet natuurlijk goed nadenken over wat ik precies wil, want als ik over twee jaar terug in het wielrennen wil stappen, moet dat wel kunnen.”

'Eigenlijk hebben we de laatste jaren alleen maar geleund op Niki Terpstra als het gaat om de grote eendagskoersen'

Zit je nog veel op de fiets?
“Fietsen doe ik momenteel niet zoveel. Het weer is ook niet zo lekker. Op dit moment doe ik veel hardlopen en fitnessen. Dat bevalt wel.”

Het wielerseizoen is afgelopen weekend echt begonnen. Wat verwacht je van dit jaar?
“Ieder jaar heeft mooie en minder mooie dingen. Ik hoop voor het Nederlandse wielrennen dat we de goede seizoenstart kunnen doortrekken. Vooral in de klassiekers. Eigenlijk hebben we de laatste jaren alleen maar geleund op Niki Terpstra als het gaat om de grote eendagskoersen. Ik hoop dat we dit jaar écht mee gaan doen in Luik-Bastenaken-Luik en de Amstel Gold Race. Tom-Jelte Slagter is al een keer dichtbij geweest in Luik-Bastenaken-Luik en ik hoop dat we het nu doorzetten. Wout Poels en Tom Dumoulin hebben laten zien al goed in vorm te zijn. Ik denk dat we een mooi seizoen kunnen hebben, maar we moeten natuurlijk geen tegenslag krijgen. Wat ik merk, is dat de grote renners al vroeg dit jaar in vorm zijn. Alberto Contador, Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde en Tourwinnaar Chris Froome hebben allemaal al goede dingen laten zien. Zij willen er al vroeg in het seizoen invliegen, dus dat belooft iets goeds voor de Tirreno-Adriatico en Parijs-Nice.”

'De wielersport heeft een renner als Sagan nodig'

Wat verwacht je van wereldkampioen Peter Sagan?
“Sagan is een geweldige renner. Ik kan me niet voorstellen dat hij een slecht seizoen gaat draaien. Zolang hij prof is, heeft hij al heel mooie dingen laten zien. Hij heeft natuurlijk die vloek van de regenboogtrui, maar Sagan kennende kan hij daar redelijk goed mee omgaan. Hij staat garant voor heel veel strijdlust en mooie koersen. De wielersport heeft een renner als Sagan nodig. Ik ben een groot fan van hem.”

Dit jaar is de start van de Giro d’Italia in Nederland. Hoe goed is dat voor het Nederlandse wielrennen?
“Het was nog beter geweest als Roompot Oranje Peloton een startbewijs had gekregen. Ik denk dat het de uitgelezen mogelijkheid was. Zeker met iemand als Pieter Weening erbij. Helaas is het de ploeg niet gegeven. Dat is jammer. Natuurlijk is het goed dat er een grote ronde in Nederland start, maar de laatste tien jaar is dat regelmatig voorgekomen. Het wordt zowat een traditie. De grote organisaties weten Nederland te vinden. Dat is erg positief. Of het nou de Giro, de Vuelta of de Tour is. Iedere keer komen er weer zoveel fans op af. Dat is mooi om te zien. Ik denk dat door de start in eigen land Nederlandse renners in een flow kunnen komen en mooie dingen kunnen laten zien.”

'Tom Dumoulin is de te kloppen man in de eerste week'

Een van de smaakmakers vorig jaar was Tom Dumoulin. Zie jij hem die eerste week van de Ronde van Italië de roze trui pakken?
“Ik hoop het. Er zijn natuurlijk meer kanshebbers voor die trui in de eerste week. Hij is er daar zeker een van. Het is voor hem de uitgelezen mogelijkheid. De Giro start in eigen land met een proloog. Hij is daar de te kloppen man. Ik hoop voor hem dat hij dit jaar iets wint waar hij alles op gezet heeft. In 2015 is het een paar keer mislukt. Hij wilde het geel pakken in de Tour, was dicht bij de overwinning in de Ronde van Zwitserland en bij de WK viel hij een beetje tegen. Daar hadden we iets meer van hem verwacht. Laten we hopen dat hij heeft geleerd van vorig jaar en hem wat tegenslag bespaard blijft. Als dat gebeurt, kan hij mooie dingen laten zien.”

Welke Nederlander gaat er dit jaar volgens jou verrassen?
“Oei! Dat vind ik een heel lastige vraag. Ik vind dat Dylan Groenewegen goed vertrokken is dit jaar. Ik zie in hem de man die in de toekomst onze topsprinter gaat worden.”

Delen: