Word abonnee

Helden in het nieuws

Booy: ‘Standard neemt Feyenoord voor lief’

door: Redactie Helden
11 december 2014

Foeke Booy, voormalig trainer en speler in België, blikt vooruit op de wedstrijd Standard Luik – Feyenoord. Hij verwacht niet veel van de Belgen en denkt dat de Rotterdammers met een 2-0 overwinning terugkeren vanavond. Daarmee zouden ze de zege in de groep veiligstellen.

Wat verwacht je van Standard Luik vanavond?
“Toen ik daar trainde, was Standard Luik een team dat bovenin de top mee kon draaien. Het was een mix tussen kwalitatief goede spelers en eigen jeugd. Zij hebben echter grote moeite om aan te haken. Inmiddels zijn ze de boot aan het missen, als het gaat om continuïteit in de top.”

Dat kun je wel zeggen… Ze hebben elf trainers gehad in tien jaar tijd. Wat is de oorzaak?
“Visie. Als je mee wilt in de top én je eigen opleiding op de voorgrond wilt hebben, moet je daar ook beleid op voeren. Je zou dan trainers moeten aanstellen die in die visie meegaan en willen opleiden. Dat gebeurt niet en dat zie je bij veel Belgische clubs. Ze nemen alleen maar trainers aan voor de korte termijn. Drie wedstrijden op rij verliezen – los waar het door komt – is direct stress in de bestuurskamers. Dat is bij Standard Luik niet anders. Dat is jammer, want ze hebben een hele fanatieke achterban die zeer meelevend is. De prestaties zitten ook dit seizoen tegen. Daar komt nog bij dat er onrust is over de toekomst van de club. De eigenaar zou de club aan het verkopen zijn, maar er is weinig communicatie naar de achterban.”

Zou een negatieve uitslag vanavond consequenties kunnen hebben voor de verhoudingen op de club?
“De eigenaar is bezig om de club te verkopen, dus ik denk niet dat er om zijn positie veel te doen zal zijn. De fans zouden de matige prestaties op een bepaald moment ook echt zat kunnen zijn. Standard is gebaat bij rust en visie. Ze hebben wel de naam en middelen om aan te haken bij de top.”

Ze gaan vanavond niet met het sterkste elftal spelen, nemen ze het eigenlijk wel serieus?
“Ze zijn bijna kansloos om door te gaan, dus zullen ze zich volledig focussen op de competitie. Deze wedstrijd nemen ze voor lief.”

Standard was in De Kuip (2-1 winst voor Feyenoord) met name aan het verdedigen. Hoe denk je dat ze vanavond gaan voetballen?
“Ik denk dat ze ook thuis gaan verdedigen en vanuit de omschakeling zullen gaan toeslaan. Daar staan ze om bekend. Het is geen ploeg die dominant wil voetballen. In België heb je maar twee of drie teams die dat willen en kunnen. Daar hoort Standard niet bij.”

Zijn er nog spelers waar we op moeten letten?
“Ze hebben wel een aardige middenvelder en een aardige aanvaller, maar die zullen waarschijnlijk worden gespaard. Verder zou ik niemand weten die je zou moeten volgen. Ik denk niet dat ze het gaan redden en anders is het op enthousiasme. Eigenlijk verwacht ik ook niet dat er veel mensen naar het stadion komen.”

12.000 kaartjes zijn er verkocht, dat is nog niet eens half vol
“Dat is bij Standard heel leeg. Het zijn doorgaans supporters die heel trouw zijn en alle wedstrijden erbij willen zijn. Dat er 12.000 kaartjes zijn verkocht is al een groot teken dat er weinig vertrouwen is.”

Wat zou je Feyenoord adviseren voor spelopvatting?
“Zelf dominant zijn en een snelle goal maken. Vanuit de voorsprong de uitslag rustig vasthouden en het initiatief aan de Belgen laten. Feyenoord moet niet te veel energie kwijtraken aan dominant willen spelen als ze een voorsprong hebben. Ze moeten gewoon slim zijn.”

En de uitslag wordt…?
“0-2”

Delen: