Word abonnee

Helden in het nieuws

Bouwmeester: ‘Londen makkelijker om goud te winnen dan Rio’

door: Redactie Helden
10 augustus 2016

In 2011 won Marit Bouwmeester alles wat er te winnen viel, maar tijdens de Olympische Spelen in Londen moest ze genoegen nemen met een zilveren medaille. Marit heeft lang gebaald en ging door een diep dal. Anno 2016 is Marit volwassener geworden en heeft ze maar één doel voor ogen in Rio: een gouden medaille!

Met Marit gaan we terug naar Weymouth, de plaats waar ze dus in 2012 een zilveren medaille won. Weymouth was destijds haar tweede thuis. Ze was bijna vaker daar dan in Nederland. Nu vier jaar later komt ze dus terug op die plaats. “Het is wel apart, want ik was er nu al even niet meer geweest. Van 2006 tot 2012 was het echt m’n tweede thuis. Nu ik hier zo sta denk ik: het was echt fantastisch, zo gaaf!”

Marit was zes jaar toen ze begon met zeilen. Het leukste aan op het water zijn? De vrijheid die je had. “En ook dat je soms gewoon letterlijk kon ontsnappen van je ouders, ha. Het was voor mij gewoon vrijheid-blijheid. Nu haal ik vooral veel voldoening uit het iedere dag beter worden en het echt racen op hoog niveau,” vertelt Marit.

'Ik denk oprecht dat mijn broer een van de beste zeilers van de wereld is'

Na de Spelen van 2012 ging Marit door een diep dal. Haar trainer stopte, het ging uit met haar vriend en ook haar fysieke trainer ging niet met haar door. Inmiddels is Marit weer helemaal terug en heeft ze in Jaap Zielhuis een nieuwe trainer gevonden. Maar ze doen het niet samen, ook haar broer Roelof is enorm belangrijk. “We zijn eigenlijk een trio, geen duo. Roelof, de broer van Marit, hoort er echt bij!” vertelt Jaap. Ook Marit zelf is lovend over haar broer. “Hij is trainingspartner en ook een beetje assistent-coach. Ik denk oprecht dat mijn broer een van de beste zeilers van de wereld is, maar een deel van topsport is ook dat je heel blijft. Ik heb op dat gebied blijkbaar de betere genen gekregen..” aldus Marit.

Haar doel in Rio is duidelijk: een gouden medaille. Toch is ze ook realistisch. “Ik sta er niet zo hard in van als ik geen goud win, dan ben ik niet tevreden. Ik hoop wel dat ik gewoon mijn beste zeilen kan laten zien. Ik denk ook dat Londen een makkelijkere plek is om goud te winnen dan Rio, maar Rio is wel meer uitdagend!” 

⛵️Met @Marit_B gingen we naar Weymouth, de plaats waar ze zilver won. Wordt het in Rio goud? https://t.co/fNKRVqCJiJhttps://t.co/CFeGlddiHh

— Helden (@HeldenMagazine) August 10, 2016

De hele aflevering van Onze Helden is nu voor KPN-abonnees te zien via iTV en Play van KPN en voor iedereen tijdelijk via: http://www.kpn.com/onzehelden.

Delen: