Word abonnee

Helden in het nieuws

Brittany Bowe: een Amerikaanse ster op het ijs

door: Robert Prins
24 april 2016

Brittany Bowe is op dit moment één van de beste schaatssters ter wereld. De 28-jarige Amerikaanse is onder andere tweevoudig wereldkampioene sprint. Toch is er nog iets wat ontbreekt op haar palmares, namelijk: een olympische medaille. Brittany vertelt over zeven belangrijke personen in haar leven.

Moeder Debbie Bowe
“Mijn moeder is ongelooflijk belangrijk voor me. Ik noem haar vaak: the gold medal mom. Zij is absoluut mijn grootste fan. Daarnaast is zij de reden dat ik ben uitgegroeid tot de persoon die ik nu ben. Sport is altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Mijn moeder begreep dat, maar zij was daarnaast altijd degene die tegen mij zei: Brittany, doe je huiswerk en wees aardig tegen de mensen om je heen. Ze heeft me altijd gesteund. Ook toen ik de overstap maakte van basketbal naar het in Amerika onbekende schaatsen. Voor haar maakt het niet uit wat ik doe, zolang ik maar gelukkig ben. Het is zo'n fijn gevoel als je weet dat je moeder altijd achter je staat. Ik ben haar erg dankbaar.”

Desly Hill
“Desly is altijd een geweldige mentor en coach voor me geweest. Ik ken haar nu een aantal jaar. De laatste jaren kon ik altijd bij haar terecht als ik advies nodig had. Naast een goede coach, is Desly een fantastische vrouw. Ik hoop dat we in de toekomst nog erg fijn met elkaar kunnen samenwerken.”

'De eerste twee jaar met Matt waren geweldig. Hij heeft echt het maximale uit mij gehaald'

Team USA-coach Matt Kooreman
“Na een zeer teleurstellend optreden tijdens de Olympische Spelen van Sochi moesten we afscheid nemen van onze coach Ryan Shimabukuro. Ik was er kapot van. Naast het feit dat ik natuurlijk teleurgesteld was over mijn eigen prestaties, vond ik het vreselijk dat Ryan niet meer onze hoofdcoach kon zijn. In mijn vier jaar onder Ryan had ik grote stappen vooruit gemaakt en geweldige prestaties geboekt. Toen Matt in de zomer van 2014 aan het roer kwam, had ik het daar in het begin dan ook moeilijk mee. Mijn vertrouwen lag nog volledig bij Ryan. Matt en ik hadden wat tijd nodig om elkaars vertrouwen te krijgen. De laatste jaren zijn we erg naar elkaar toegegroeid, kunnen we het goed met elkaar vinden. Het afgelopen seizoen had niet beter voor mij kunnen verlopen. Zonder hem was ik nooit tot deze prestaties gekomen. Daar ben ik zeker van. De eerste twee jaar met Matt waren geweldig. Hij heeft echt het maximale uit mij gehaald. Mijn 1000 en 1500 meter zijn enorm verbeterd. Achteraf gezien heeft de coachwissel dus enorm goed uitgepakt.”

Amerikaanse concurrente Heather Richardson-Bergsma
“Heather is een van mijn beste vriendinnen. Ik ken haar nu al zo lang. We namen het al tegen elkaar op bij het inlineskaten. Destijds hadden we nog niet zo'n hechte band als nu. Zij woonde in North Carolina en ik in Florida. We zagen elkaar alleen bij wedstrijden, trainden ook niet samen. Ik heb erg veel respect voor haar. Naast een goede schaatsster, is Heather ook een fantastisch persoon. Voor de Olympische Spelen van Sochi woonden we samen met nog twee andere kamergenoten. De laatste jaren zijn we echt vriendinnen geworden. Veel mensen vragen zich af hoe het toch mogelijk is dat ik zo'n goede band heb met mijn concurrente. Om eerlijk te zijn, heb ik eigenlijk geen idee. We kunnen het gewoon goed met elkaar vinden. Wanneer we op de ijsbaan tegenover elkaar staan, is het werk, willen we allebei als eerste over de streep komen. Daarbuiten eten we regelmatig met elkaar en hebben we de grootste lol. Naast mijn coach is ook Heather erg belangrijk geweest voor mijn ontwikkeling. We hebben de lat voor elkaar steeds wat hoger gelegd, waardoor onze prestaties alleen maar beter werden.”

'Manon is de eerste vrouw die ik net als mijn moeder op een voetstuk heb geplaatst'

Nederlandse concurrente Jorien ter Mors
“Ik heb erg veel respect voor Jorien. Ze is een geweldige shorttrackster en maakte daarnaast enorm veel indruk door haar prestaties tijdens de Olympische Spelen van Sochi. Helaas had ze de laatste jaren wat problemen met haar gezondheid. Gelukkig deed ze tijdens de laatste grote toernooien weer van zich spreken. Dat deed mij erg goed. Net als Heather zorgt ook zij ervoor dat het niveau steeds omhoog gaat. De komende jaren verwacht ik nog veel spektakel als het gaat om de strijd tussen ons drieën.”

Vriendin Manon Kamminga
“Manon kwam afgelopen jaar in mijn leven en niet veel later kregen we een relatie. We hebben een heel speciale band met elkaar. Manon is de eerste vrouw die ik net als mijn moeder op een voetstuk heb geplaatst. Ik wil haar alle liefde geven die ik heb en zet haar op de eerste plaats. Net als mijn moeder wil ik ook dat zij altijd een glimlach op haar gezicht heeft. Helaas heeft zij het afgelopen seizoen wat tegenslagen gekend, het deed pijn om haar zo te zien lijden. Ondanks haar problemen was ze er altijd voor mij, dat was zo fijn. Voor iedere race zorgde ze dat ik alles had om optimaal voorbereid te zijn. Ik ben zo gelukkig met haar.”

Tekst gaat verder onder de foto

Amerikaanse schaatser Shani Davis
“Shani is in mijn ogen een van de beste schaatsers ooit. Het is geweldig om hem als vriend te hebben. Hij is een man van weinig woorden, maar geeft het goede voorbeeld door zijn prestaties op het ijs. Net als Desly kan ik altijd bij hem terecht als ik wat advies nodig heb. Dat is erg prettig. Shani is one of a kind.”

Delen: