Word abonnee

Helden in het nieuws

Brouwer: ‘Beachers zijn net een rondreizend circus’

door: Redactie Helden
15 juni 2016

Beachvolleyballer Alexander Brouwer strijdt samen met Robert Meeuwsen tijdens de Olympische Spelen om een medaille. Op de Copacabana, met de voeten in het zand. Na Rio gaan diezelfde voeten in de winter naar Rijswijk, in de gymzaal.

Back to basics

Back to basics zou je het kunnen noemen, want in de zaal begon de volleybalcarrière van Alexander. Toen Alexander na acht jaar besloot dat voetbal niet zijn ding was, ging hij net als zijn vader en zus op volleybal. Van de zaal maakte hij de overstap naar het strand, waar hij onder andere de WK won met Robert Meeuwsen en nu tweede op de wereldranglijst staat. “Na de Spelen wil ik me opladen om er weer vier jaar tegenaan te gaan en de Spelen van Tokyo te halen.”

'Als de kwalificaties van Tokyo beginnen ga ik me weer volledig richten op het beachen'

“Sommige sporters nemen een sabbatical, ik ga ’s winters zaalcompetitie volleyballen en wil mijn studie commerciële economie afronden in twee winters. Normaal gesproken trainen we ’s winters in een hal waar een grote bak zand gestort is en doen we krachttraining, dus we doen niet aan zaalvolleybal. Maar het leukst aan volleyballen vind ik wedstrijden spelen, dus ik wilde mijn winters anders invullen. Dat betekent dat ik in de winter minder met Robert kan trainen. Als de kwalificaties voor Tokyo beginnen, ga ik me weer volledig richten op het beachen.”

Daarom staat Alexander komende winter in het veld met eredivisionist Inter Rijswijk. “Rijswijk speelt Eredivisie, is de best of the rest. Er zijn drie professionele clubs in Nederland, die bijvoorbeeld ook twee keer per dag trainen. Bij Rijswijk trainen we drie keer per week. Ik heb bewust voor Rijswijk gekozen zodat ik nog andere dingen zoals mijn studie en krachttraining kan doen. Én ik mag gewoon op wintersport!”

Club gasten
“Het is wel gek om van een duo naar een heel team over te stappen. Veel buitenlandse beachduo’s hebben een puur zakelijke relatie met elkaar. Robert en ik zijn echt vrienden, geen collega’s. Dat is fijn, maar dat maakt het soms juist moeilijk. In het begin vonden we het lastig om kritisch naar elkaar te zijn, daar hebben we de laatste twee jaar aan gewerkt. Buiten het veld zien we elkaar en de andere beachers, onder wie onze grootste concurrenten Nummerdor/Varenhorst, vaak. We gaan met elkaar karten, Risken of een hapje eten. Ik ben benieuwd hoe het is om weer in een team te spelen. De laatste keer dat ik in de zaal stond, dacht ik: jezus, wat een mensen allemaal om me heen! Maar het lijkt me wel lachen, met zo’n hele club gasten.”

'De locatie in Rio is gaaf, het is een echte strandlocatie'

De zaal is dus een goede vervanger voor het strand, maar zijn liefde voor het beachen zal het nooit overtreffen. “Bij beachvolleybal sta je altijd in het veld, je kunt nooit gewisseld worden. Je hebt een aandeel in elk punt. De lifestyle van het beachen spreekt me ook meer aan, we zijn met zijn allen net een rondreizend circus. Dan heb ik het nog niet eens over de locaties waarop we spelen. De ene keer speel je in een skidorpje in de Alpen, een andere keer op een tropisch eiland en laatst stonden we middenin een wereldstad.”

Showkamer
Maar eerst: Rio. “We hebben al veel toernooien in Rio de Janeiro gehad en in maart zijn we op de Copacabana geweest en in het olympisch dorp. Dat was toen nog een bouwval, maar ik kon wel vast in een soort showkamer ons onderkomen zien. De locatie is gaaf, het is een echte strandlocatie. Beachvolleybal heet natuurlijk wel beach, maar steeds vaker zijn wedstrijden van het strand af en gooien ze gewoon een berg zand ergens neer. Het strand maakt het gaaf, je moet rekening houden met de wind; het is de sport op zijn puurst.”

“Vier jaar geleden waren we niet eens echt bezig met onze eigen kwalificatie voor Londen, en nu gaan we gewoon naar de Spelen én we maken kans op prijzen. Of ik ooit een Spelen ga meemaken als zaalvolleyballer? Zeg nooit, nooit. Mijn liefde voor beachvolleybal zit diep. Het enige wat me misschien zou doen twijfelen is een gouden plak in Rio. Mocht de bondscoach van het zaalvolleybal dan naar me toe komen, dan lijkt het me wel vet om twee Spelen mee te maken in twee verschillende disciplines.”

Delen: