Word abonnee

Helden in het nieuws

Clasie: ‘Ik heb het stadsleven erg gemist’

door: Redactie Helden
22 maart 2016

Een blessure, het missen van zijn gezin en een te snel gemaakte huiskeuze. Het was een moeilijk begin voor Jordy Clasie in Southampton, maar na ruim een half jaar heeft hij zijn draai gevonden met als gevolg een oproep voor het Nederlands elftal voor de oefenwedstrijden tegen Frankrijk en Engeland. Helden zocht Clasie op in Hotel Huis ter Duin en legde hem een aantal dilemma’s over zijn leven voor.

Vader of voetbal
“Mijn gezin staat voorop, dat is het allerbelangrijkst. We hebben flink moeten wennen in Engeland. Ik heb er vier weken alleen gewoond, in die tijd liep ik ook mijn blessure op waardoor ik in het begin van de competitie niet kon spelen. Ik miste mijn gezin en in die moeilijke tijd moest ik een huis gaan kiezen. Achteraf kan ik stellen dat ik die keuze te snel heb gemaakt.

‘Als je in de avond naar buiten kijkt, zie je alleen wat bomen’

Over vier weken ga ik verhuizen naar een huis middenin de stad. Dat is toch net wat fijner. Ik ben meer een stadsmens. Nu wonen we ook in een mooi huis, maar meer aan de buitenkant van de stad. We hebben niet echt buren, daarvoor moet je een stukje lopen. Als je in de avond naar buiten kijkt, zie je in het donker alleen wat bomen.”

Engeland of Nederland
“In Nederland is alles gestructureerd en tot in de puntjes geregeld, in Engeland gaat het er toch wat anders aan toe. Rijden aan de linkerkant van de weg vind ik niet zo’n probleem, maar het eten is wel weer anders. De supermarkten zijn drie tot vier keer zo groot als in Nederland, maar bijvoorbeeld kaas of ham hebben ze niet echt. In ieder geval niet zoals ik het graag zou willen.

Nu ik er met mijn gezin ruim een half jaar woon, beginnen we onze draai te vinden. Het gaat steeds beter. Ze zeggen dat je soms een jaar nodig hebt om je aan te passen, ik hoop dat dit voor mij ook geldt.”

‘De mensen zijn hier fantastisch. Ze regelden mijn bank- en telefoonzaken’

Southampton of Feyenoord
“Dat is een lastige. Bij Feyenoord staat er altijd druk op de ketel. Maar net als bij Feyenoord heb ik het bij Southampton enorm naar mijn zin. Het is een warme, gezellige en professionele club. Ik denk dat ik het bijna niet beter kan verwoorden. Alles is op en top geregeld daar. Van het trainingsveld tot de faciliteiten en het eten. De mensen zijn fantastisch en helpen je overal waar nodig. Ze regelden mijn bankzaken en telefoonabonnement bijvoorbeeld. Ik denk dat ik de juiste stap naar de juiste club heb gemaakt.

Southampton is niet de grootste club van de Premier League, terwijl Feyenoord altijd in de top van Nederland speelt. Maar als je ziet welke spelers en kwaliteiten wij hebben, dan doen we het fantastisch. We hebben een onwijs leuke groep, iedereen kan met elkaar overweg. Elke week gaan we als één team het veld op om te strijden voor de punten.”

Premier League of Eredivisie
“De Premier League. Iedereen kan van elkaar winnen, zelfs de nummer één van de nummer laatst. Dat vind ik het mooie aan deze competitie, je ziet het bijna nergens anders. Alleen Leicester City en Tottenham Hotspur zijn redelijk constant, maar er is geen één ploeg die iedere week zijn wedstrijd wel eventjes wint.

‘De nummer laatst kan voor dertig miljoen euro een nieuwe speler kopen’

De onderste clubs kunnen ook voor dertig of veertig miljoen euro een nieuwe speler kopen. Dat gebeurt in de Eredivisie niet en daarom zijn de clubs in de Premier League zo aan elkaar gewaagd. Je mag het niveau van de competitie niet onderschatten. Wij hebben een keer een serie gehad zonder nederlagen en dan stijg je enorm. Maar het kan ook zo zijn dat je heel hard keldert als je een paar keer verliest. Zie Crystal Palace. Ze stonden in de subtop, maar staan nu vlak boven de degradatiezone. Dat is het mooie aan de Premier League.”

Delen: