Word abonnee

Helden in het nieuws

‘Competitie belangrijker voor Roda JC’

door: Redactie Helden
27 januari 2015

De Jupiler League-club Roda JC is in de beker verrassend doorgedrongen tot de kwartfinale van de KNVB-beker. Woensdagavond nemen ze het thuis op tegen Excelsior. Helden Online sprak ex-speler en Mister Roda JC, Eric van der Luer, daags voor de wedstrijd. In 2007 won hij met Roda de KNVB-beker

In de competitie verloor Roda JC afgelopen weekend, de ploeg staat derde. In de beker wordt verrassend goed gepresteerd, vorige week werd zelfs PSV verslagen. Hoe verklaar je dat verschil?
“Nou, ik denk dat de bekerwedstrijden tegen sc Heerenveen en PSV verdiend zijn gewonnen. Heerenveen speelde met een B-elftal en probeerde de achterstand in het laatste half uur weg te werken. Maar dat is heel moeilijk, als je zo bent begonnen aan de wedstrijd. Die liepen bij ons tegen de lamp aan. Ook PSV stelde op enkele posities wisselspelers op. Het leek niet alsof ze écht wilden winnen, en wij zijn bij Roda JC dan in staat om tot grote hoogte te stijgen. Maar ja, in de competitie verloren we weer van de nummer laatst en voorlaatst… Het maakt wel uit in welke competitie je speelt. In de Jupiler League voetbal je op een ander niveau dan in de KNVB-Beker. Het gaat daar niet om één wedstrijd.”

'Ik zat in het stadion en het was een absoluut verdiende overwinning. PSV speelde onder niveau, ik vond het er niet uitzien'

Dus Roda JC weet boven zichzelf uit te stijgen als het er écht om gaat.
“Ik weet niet of we echt boven onszelf uit zijn gestegen. Voor mij waren vroeger de wedstrijden tegen Excelsior, Volendam en Veendam de lastigste wedstrijden. Ondanks dat bij mij motivatie nooit echt een probleem was, ging ik dat soort wedstrijden toch anders in dan de topwedstrijden. Dat gebeurt absoluut niet bewust, ook tegen Fortuna Sittard (red. Roda JC verloor met 3-1) niet. Maar ja, de beker is wel een mooie kans om de clubkas te spekken. Zo eerlijk moet je ook zijn.”

Hoe heb je de wedstrijd tegen PSV beleefd?
“Ik zat in het stadion en het was een absoluut verdiende overwinning. PSV speelde onder niveau, ik vond het er niet uitzien. Ik verbaasde me over voorzetten en corners die niet aan kwamen, daar baalde ik eigenlijk wel van als voetballiefhebber.”

Een lichtpuntje voor Roda JC in een verder donker seizoen?
“Nou, luister. Als je in ons elftal aan alle spelers vraagt of ze Eredivisie of Jupiler League-niveau hebben, zullen ze bijna allemaal ‘Eredivisie’ antwoorden. Maar de realiteit is dat je Jupiler League speelt. Heel veel ploegen proberen ook te voetballen tegen ons, omdat ze toch niet kunnen degraderen. Die wedstrijden zijn lastiger dan tegen bijvoorbeeld Heerenveen of PSV.”

'Tja, de beker is eigenlijk dit seizoen de enige reden tot euforie. Je moet die met beide handen aangrijpen om de droevige stemming wat weg te werken'

Woensdag staat Excelsior op het programma voor de beker, een club die voorheen vooral in de Jupiler League uitkwam. Terwijl Roda een zekerheidje was in de Eredivisie.
“Ik moet zeggen dat Marinus Dijkhuizen daar prima werk levert. Hij heeft het een jaar geleden overgenomen en meer dan behoorlijk opgebouwd daar. Dat verdient een compliment.”

Lezersvraag (Luc Dabekaussen): Vind je het logisch dat de trainer Trost, van Roda JC, de KNVB-beker eigenlijk niet zo heel belangrijk vindt?
“Ik snap hem helemaal. De prioriteit ligt voor de club écht bij het promoveren. De financiële nood is nogal groot, dat heeft te maken met de afgelopen twee jaar. Eén keer ontsnapte de ploeg, maar afgelopen zomer degradeerde Roda uiteindelijk dan toch. De begroting ging flink terug, maar de uitgaven zijn nog steeds groter dan de inkomsten, dus het is zaak om snel terug te komen. Ik vind het een normale en redelijke gedachtegang dat de prioriteit bij de competitie ligt.”

Is het voor de supporters lekker dat Roda JC een bekerwedstrijd speelt, na zo’n verloren beladen derby tegen Fortuna Sittard afgelopen weekend?
“Tja, de beker is eigenlijk dit seizoen de enige reden tot euforie. Je moet die met beide handen aangrijpen om de droevige stemming wat weg te werken, zeker na afgelopen weekend. Maar we mogen absoluut niet klagen over hoe de supporters de degradatie beleefd hebben. Het stadion is bijna net zo vol als in de Eredivisie. Toch vinden de supporters en ik de competitie belangrijker.”

'Ach, dan nemen ze maar wat extra uurtjes rust of gaan ze eerder naar bed'

Dus wellicht dat er spelers gespaard moeten worden in de bekerwedstrijd tegen Excelsior?
“Gezien het feit dat het promoveren zo belangrijk is, zou ik toch kiezen om in de beker geen gekke dingen te doen. Afgelopen weekend hebben we drie basisspelers gemist, en dat merk je dan toch ook wel meteen.”

Wat wordt het woensdag denk je?
“Het wordt moeilijker dan tegen PSV of Heerenveen, toen hoefden we niet het spel te maken. Maar dat zal tegen Excelsior anders zijn. Het zou zomaar kunnen dat zij hetzelfde gaan voetballen als de lastige Jupiler League-clubs. Ik denk dat het een stiekeme 1-0 wordt, door een eigen doelpunt van Excelsior. Haha.”

Maar dan wacht de halve finale van de beker. Dat zou betekenen dat de spelers van Roda nog meer worden belast…
“Ach, dan nemen ze maar wat extra uurtjes rust of gaan ze eerder naar bed.”

Delen: