Word abonnee

Helden in het nieuws

Coronel: ‘Hamilton vecht voor zijn dromen’

door: Redactie Helden
18 november 2014

Formule 1-coureurs Lewis Hamilton en Nico Rosberg strijden dit weekend om de laatste punten in de afsluitende Grand Prix in Abu Dhabi. De Nederlandse autocoureur Tom Coronel, die uitkomt in de WTCC, blikt vooruit op de ontknoping van het wereldkampioenschap.
 
Hamilton heeft 17 punten voorsprong op Mercedes-ploeggenoot Rosberg. Wie gaat die titel pakken?
“Voor de diversiteit zou het goed zijn als Rosberg wint, want hij heeft nog nooit de wereldtitel gewonnen, maar ik hoop dat Hamilton wint. De mannen zijn twee totaal verschillende types. Hamilton is echt een straatvechtertje, leefde als klein jongetje voornamelijk op straat. Bij hem thuis was in het begin helemaal geen geld om Formule 1-coureur te worden. Hij is gewend om voor zijn dromen te vechten. Dat zie je ook terug in zijn mentaliteit, hij is meer de killer. Dat vind ik tof. Rosberg daarentegen komt uit een welgesteld gezin en is minder een vechter.”
 
“Dat mentaliteitsverschil zag je ook na het incident op Spa-Francorchamps. Rosberg reed daar tegen Hamilton aan bij een inhaalpoging waardoor zijn band lek ging en hij uiteindelijk niet geklasseerd werd op het Belgische circuit. Hamilton herpakte zichzelf daarna en ging er weer helemaal voor. Rosberg laat zich veel meer kietelen door Hamilton, hij heeft minder rust.”
 
De strijd is extra spannend dit jaar omdat er tijdens de finalerace voor het eerst vijftig in plaats van vijfentwintig punten te verdienen zijn. Wat vind jij van deze 'dubbele punten-regel?'
“Ik vind het een goede ontwikkeling, het houdt het kampioenschap open. De klasse waarin ik uitkom, de WTCC, kent deze regel al vijf jaar. Dat Rosberg aan het begin van het seizoen zei dat hij het een slecht idee vond en nu ineens zegt dat het een goed idee is, is best logisch. Nu heeft hij die extra punten nodig, hij spreekt vanuit een andere positie. De enige reden wanneer ik de regel niet eerlijk zou vinden, is wanneer Hamilton uitvalt en daardoor ver terugvalt. Maar ja, that's part of the job.”
 
Je coacht in het programma 'De slechtste chauffeur van Nederland' slechte autochauffeurs. Zie jij ook slechte chauffeurs in de Formule 1?
“Haha, nee. Maar er zijn wel chauffeurs die niet in de F1 thuis horen naar mijn mening. Die kopen hun stoeltje gewoon. Dat is jammer, maar de top vijf is gelukkig altijd Formule 1-waardig, die hebben zich niet ingekocht.”
 
Zelf heb je ook een nieuwe uitdaging: de Dakar Rally volgend jaar.
“Toen ik in 2009 samen met mijn broer Tim meedeed, zei ik na afloop: dit doe ik nooit meer. En nu heb ik me weer ingeschreven. Dit keer rijden we allebei apart in een buggy. Dat is de moeilijkste en meest extreme discipline, dus een enorme uitdaging. Naast de races zal ik ook weer reportages voor RTL GP maken over de rally, ik word een soort racende reporter. Tim en ik hebben het samen vaak over de Dakar, we zijn dagelijks met onze auto's bezig. Ik weet zeker dat ik weer een keer ga janken in de woestijn en mezelf ga afvragen waarom ik dit in godsnaam doe, maar het is denk ik net als een bevalling: de strijd is verschrikkelijk maar achteraf herinner je je alleen nog het moois.”

Delen: