Word abonnee

Helden in het nieuws

Cruijff: ‘Je moet de gok wagen’

door: Luuc Renema
16 september 2015

Ajax start donderdagavond de Europese campagne. In de eigen ArenA neemt de ploeg van Frank de Boer het in de eerste groepswedstrijd op tegen Celtic. Helden Online dook in de geschiedenis van Ajax en Europa Cup-voetbal.

De kopbal van Rep
Ajax kende van 1971 tot 1973 onder leiding van aanvoerder Johan Cruijff drie gloriejaren. Drie keer op rij werd de Europa Cup I gewonnen. In 1973, de laatste van de drie glorieuze Europa Cup-campagnes, speelden de Amsterdammers de finale tegen Juventus.

Compleet gehuld in het rood speelde de ploeg met onder andere Neeskens, Keizer en Cruijff in Belgrado de finale. Ajax zette al vroeg druk en dat leidde tot een prachtige treffer van Johnny Rep. De spits kopte van ruim tien meter binnen.

Het doelpunt van Rep zou uiteindelijk de enige treffer van de wedstrijd zijn. Ajax won voor de derde keer op rij de trofee en dat is tot vandaag de dag een prestatie die geen enkele ander Nederlandse club lukte.

De teen van Kluivert
Nog steeds denken de Ajax-supporters met trots terug aan het team dat in 1995 de wereld veroverde. Niet alleen doordat het team ongeslagen kampioen van de eredivisie werd, maar ook dankzij de gewonnen Europa Cup-finale, tegen AC Milan in Wenen.

Patrick Kluivert werd man van de wedstrijd. De spits was destijds nog piepjong en kwam als invaller in het team van trainer Louis van Gaal. Een gouden zet, zo zou later blijken.

Kluivert kreeg de bal op de rand van de zestienmeter aangespeeld, draaide direct richting de goal. Hij speelde de bal iets te ver voor zich uit en met twee Milanese verdedigers en de uitkomende doelman in het zicht leek zijn actie te mislukken. Op de één of andere manier tikte hij met een uiterste poging de bal richting doel. De verdedigers en doelman van AC Milan waren kansloos. Hij scoorde het enige doelpunt van de finale en bezorgde Ajax de cup met de grote oren.

Cruijff: 'Je moet de gok wagen'

 

Wat is jouw meest memorabele Europa Cup-moment van PSV? Laat het weten in een reactie of op onze social media: TwitterFacebook of Instagram.

Delen: