Word abonnee

Helden in het nieuws

Dafne Schippers: ‘Wennen aan mijn nieuwe status’

door: Jasper Boks
15 december 2015

Als afsluiting van het jaar waarin Dafne Schippers wereldberoemd werd in Nederland, ontkwam de nieuwe Nederlandse heldin er niet aan zelf ook terug te blikken. Op het NOC*NSF Sportgala spraken we haar. 

“Ik ben eigenlijk niet zo van het terugkijken, ik kijk eigenlijk alleen maar vooruit. Maar na dit bijzondere jaar is het toch wel erg mooi om terug te kijken.”

In 2015 werd Dafne Europees indoorkampioen, liep ze als eerste Nederlandse onder de elf seconden én won ze een gouden plak op het WK Outdoor in Peking. En daarmee werd ze enorm populair in Nederland. “Het is natuurlijk hartstikke leuk dat mensen me aanspreken, maar ik moet er wel aan wennen dat mijn status is veranderd. Bovendien kost het veel tijd, want heel veel mensen willen wat van me.”

'Iedereen herkent me op straat'

Maar bovenal is Dafne heel erg blij met alle aandacht. “Ik vind het natuurlijk geweldig. Het is bovendien heel belangrijk voor de Nederlandse atletiek.” Het is lang geleden dat een Nederlandse atleet zo in de spotlights stond en dat merkt Dafne elke dag. Anoniem naar de supermarkt gaan, wordt steeds lastiger. “Iedereen herkent me op straat.”

Vanavond kwam ze als koningin binnen in een schitterende jurk van Jan Taminiau. Een outfit die gegarandeerd de krantenpagina’s van morgen haalt. Dat over straat lopen zal dus nog wel een tijdje lastig gaan.

Delen: