Word abonnee

Helden in het nieuws

Virgil van Dijk: eerst vader, daarna Oranje

door: Barbara Barend
4 september 2014

Virgil van Dijk moet hebben gedacht: eerst bevallen en dan Oranje. Toen de 23-jarige verdediger maandagochtend gebeld werd door Hans Jorritsma, de  teammanager van het Nederlands elftal, met het bericht dat hij een telefoontje van de bondscoach kon verwachten, schakelde Van Dijk heel snel.

Zijn vriendin was deze dagen uitgerekend van hun eerste kindje en dat wilde hij niet missen. Maar zijn eerste uitverkiezing voor Oranje afwijzen? Dat kon de verdediger van Celtic ook niet verkroppen. En dus nog voordat Guus Hiddink zelf gebeld had, ondernam hij actie. Van Dijk regelde dat zijn vriendin de volgende dag zou worden ingeleid, wat betekent dat de bevalling wordt opgewekt. Zo kon hij bij de bevalling zijn en een dag later naar Nederland vliegen om zich te melden bij het Nederlands elftal.

Michels zei: ‘Zijn er misschien nog meer spelersvrouwen die op het punt staan om te bevallen?’ Om Van ‘t Schip vervolgens op de bank te zetten

En dus beleeft Virgil van Dijk de week van zijn leven. Afgelopen dinsdag kreeg hij een gezonde dochter, woensdagochtend meldde hij zich bij Guus Hiddink en zijn mannen. Vanavond debuteert hij wellicht in en tegen Italië. “Ik ben ongelofelijk blij met mijn dochter, maar vooral heel trots op mijn vriendin,” benadrukt de verdediger. En ja, Hiddink vergaf hem dat hij anderhalve dag later kwam.

Dit in tegenstelling tot Rinus Michels. John van ‘t Schip vloog in 1990 in de voorbereiding op een EK-kwalificatieduel tegen Portugal naar huis om de geboorte van zijn zoon bij te wonen. Toen hij een dag voor de wedstrijd terugkeerde in het trainingskamp sprak Michels de woorden: ‘Zijn er misschien nog meer spelersvrouwen die op het punt staan om te bevallen?’ Om Van ‘t Schip vervolgens op de bank te zetten.

Op 9 februari 1974 werd Jordi Cruijff via een keizersnede geboren. Hij moest namelijk ter wereld komen op een datum waarop FC Barcelona niet zou spelen

Van Dijk verkeert overigens in goed gezelschap met het plannen van een geboorte ten bate van een voetbalcarrière. En gek genoeg speelt Rinus Michels ook hier een rol.

Op 9 februari 1974 werd Jordi Cruijff via een keizersnede geboren als het derde en jongste kind van Johan Cruijff en Danny Coster. Deze geboortedag is geen toeval. Het kind moest namelijk ter wereld komen op een datum waarop FC Barcelona niet zou spelen. En Cruijff moest en zou de wedstrijd tegen aartsrivaal Real Madrid halen. De toenmalige hoofdtrainer Michels stelde 9 februari voor. Op die datum, in 1928, was Michels zelf ook geboren.

De wedstrijd erop, won Barcelona op 17 februari de legendarische wedstrijd van Real Madrid met 5-0, met ook een doelpunt van Cruijff. Legendarisch omdat de wedstrijd de strijd tussen Catalonië en het gehate Madrid, dat het Spanje van generaal en dictator Franco belichaamde. Barcelona werd dat jaar voor het eerst sinds 1960 kampioen van Spanje. Niet voor niets wordt hij sindsdien in Barcelona ‘De Verlosser’ genoemd.

Delen: