Word abonnee

Helden in het nieuws

‘De druk op Dafne is ongekend’

door: Redactie Helden
17 augustus 2016

Frits Barend volgt de Spelen vanuit Nederland, hoofdredacteur Jasper Boks zit in Rio. Dagelijks onderhouden ze een briefwisseling.

Frits: Ha Jasper. De Val van Epke. Het deed me pijn. In het interview dat we voor Helden met Pieter van den Hoogenband en hem vertelde hij dat hij wellicht nog door wilde naar Rio. Is dat nog altijd zo?

Jasper: Hey Frits. Absoluut. Epke gaat zich nu eerst weer op zijn studie geneeskunde richten en wil er volgend jaar bij de WK gewoon weer bij zijn. Het afgelopen jaar zal absoluut geen voldoening hebben gegeven. Epke worstelde alleen maar met fysieke problemen. Om gek van te worden. Uitgerekend op de dag van de rekfinale stootte hij zijn toch al gekneusde ringvinger weer. Logisch dat hij niet zijn schitterende loopbaan af wil sluiten met een klap met z’n snufferd op de mat. Epke gaf aan het vanaf nu per jaar te gaan bekijken, maar sloot deelname aan de Spelen in Tokio niet uit. Als zijn lichaam het tenminste toelaat.

Ik sprak na afloop ook z’n coach Daniël Knibbeler nog even. Die baalde bijna nog erger dan Epke, gaf hij ook aan. Daniël zag meteen al mogelijkheden voor hem richting Tokio. Zat al met de nieuwe code in het turnen in z’n hoofd. Elke vier jaar wordt immers vastgesteld hoe een oefening richting de volgende Spelen in elkaar mag steken. Op de rekstok mogen er vanaf heden vijf vluchtelementen in een oefening worden gepropt, waar dat er tot en met Rio vier waren. Dat is natuurlijk goed nieuws voor Epke, die van vliegen z’n tweede natuur heeft gemaakt. Maar ja, dan moet dus dat lichaam van hem wel meewerken.

Frits: Dafne Schippers ging als snelste door naar de finale op de 200 meter van vanavond. De druk zal gigantisch zijn, er wordt niets anders verwacht dan goud. Gaat ze dat redden?

Jasper: Gisteren zei ik volgens mij dat Epke goud zou winnen… Wat voorspellingen betreft heb je aan mij een slechte. Maar als de voortekenen niet bedriegen dan zijn de liesproblemen onder controle, anders loop je geen 21,91. Ze bleef ook Elaine Thompson voor, winnares van de 100 meter en vorig jaar tweede op de 200 meter bij de WK in Peking, daar waar Dafne het goud won. Ze vertelde na afloop dat het 'heel lekker' voelde, dat ze dat gevoel wel even nodig had in Rio en dat ze geen last had van haar lies. De druk op Dafne is ongekend hoog. De camera’s zijn constant op haar gericht. Maar ja, als de voortekenen vanavond niet bedriegen…

Frits: Motivatiefilmpjes en –speeches zijn in, begreep ik. Heeft dat effect?

Jasper: Vind ik moeilijk te zeggen. Maar het klopt wel dat ze 'in' zijn. De handbalsters kregen een dag voor hun kwartfinale met Brazilië bezoek van Edith Bosch en Dorian van Rijsselberghe. Die spraken de ploeg, die in de poule toch best op slot zat, toe. Volgens de bondscoach, Henk Groener, had het erg geholpen en speelsters Tess Wester en Estavana Polman waren ook vol lof. In elk geval werd Brazilië, dat alle poulewedstrijden won, ruimschoots verslagen en voor het eerst werd de WK-vorm weer gevonden.

De hockeysters hadden een motiverend filmpje gekeken, waarin familieleden van de speelster voortkwamen. Er vloeiden tranen vertelden Naomi van As en Ellen Hoog. Maar hun kwartfinale tegen aartsrivaal van Argentinië werd vervolgens gewonnen met 3-2…

Heeft het effect? Is het psychologie van de koude grond? Wat maakt het uit. Wat mij betreft verzinnen bondscoach Henk Groener van de handbalsters en Alyson Annan van de hockeysters nog meer trucs.

Zal Giovanni Guidetti, bondscoach van de volleybalsters, ook een motiverend filmpje of een motiverende speech hebben laten zien aan de speelsters? Mocht dat het geval zijn geweest voor hun geweldige wedstrijden deze Spelen, dan moet het welhaast verplicht kost worden voor alle Nederlandse sportteams.

Delen: