Word abonnee

Helden in het nieuws

De eerste keer van Eelco Sintnicolaas

door: Kelly van Tilborg
29 april 2015

Bij alles is de eerste keer het spannendst, want wat gaat er gebeuren en hoe moet het precies? Wij vragen topsporters naar hun eerste keer: van een luier verschonen, tot de eerste keer verliefd zijn. Deze week de eerste keer van atleet Eelco Sintnicolaas.

De eerste keer dat je op de atletiekbaan stond..
“Ik was negen jaar en ik ging met mijn zus mee. Ik tenniste eerst op een redelijk niveau, maar daar ben ik uiteindelijk mee gestopt. Ik vond de sfeer op de atletiekbaan heel erg leuk en toen was het voor mij niet erg moeilijk om te kiezen tussen atletiek en tennis. In het begin was het vooral een beetje rennen, springen en gooien enzovoort. Op de atletiekbaan kon je echt kind zijn. Ha, dat was erg leuk.”

De eerste keer dat je jezelf plaatste voor een groot toernooi..
“Mijn eerste grote toernooi was het Europees Juniorenkampioenschap, dat was voor mij de eerste keer dat ik naar het buitenland ging voor atletiek. Het eerste seniorentoernooi was het EK Indoor. Ik stond eerste op de wereldranglijst en kreeg dus best wat aandacht. Ik werd al gelijk gezien als één van de kanshebbers, dus dat was best tof. Helaas scheurde ik mijn hamstring af en daar was ik toen een paar weken zoet mee.”

'Ik zette af en hoorde echt een soort klappend geluid, dan weet je dat het niet goed is'

De eerste keer dat je een medaille pakte op een groot toernooi..
“Dat weet ik nog heel goed. Ik werd Europees kampioen tienkamp op het EK onder 23 in 2009. Het geeft een heel mooi gevoel als het Wilhelmus voor jou gedraaid wordt. Dat was bijzonder om mee te maken. Na het derde onderdeel had ik toen al het gevoel dat ik wel een kans had om te winnen.”

De eerste keer dat je geblesseerd raakte..
“Dat was in 2007. Ik scheurde mijn hamstring af bij het verspringen. Ik zette af en hoorde echt een soort klappend geluid, dan weet je dat het niet goed is. Dat was heel erg zuur, want ik was goed in vorm. Ik wilde mezelf dat jaar al kwalificeren voor het EK onder 23, maar dat ging dus niet door. Gelukkig heb ik twee jaar later revanche kunnen nemen.”

De eerste keer dat je naar school ging..
“Dat kan ik mezelf niet heel goed meer herinneren. In groep 1 en 2 zat ik in ’s Gravendeel op school en daarna verhuisden we. In groep 3 zat ik dus op een andere school en dat was wel even wennen. Ik weet nog wel dat ik de basisschool erg leuk vond. Vervolgens ging ik naar het vwo en dat heb ik zonder al teveel moeite gehaald. Ik ben wel één keer blijven zitten, daar waren mijn ouders niet heel blij mee trouwens, ha. Op de middelbare school heb ik ook een leuke tijd gehad. Daarna ben ik nog begonnen aan de opleiding HBO Commerciële Economie, maar die heb ik niet afgemaakt. Ik heb wel mijn propedeuse op zak, dus ik ga na Rio 2016 kijken wat ik ga doen.”

'Een koud biertje in de zomer kan ik wel waarderen'

De eerste keer dat je jezelf op televisie zag..
“Dat kan ik mezelf nog goed herinneren. De eerste keer was op de NOS toen ik mezelf had gekwalificeerd voor het EK Indoor, waar ik dus mijn hamstring afscheurde. Ik vond dat toen wel leuk. In het begin vond ik het wel raar om mezelf terug te zien en te horen. Nu is dat iets normaler geworden en het hoort er natuurlijk ook gewoon bij.”

De eerste keer dat je een biertje dronk..
“Precies weet ik het niet meer, maar waarschijnlijk vond ik hem vies, ha. Ik dacht echt: Waarom zou je dit in godsnaam voor je plezier drinken? Ha, nu is die mening wel iets veranderd. Ik vind het nog steeds niet heel erg lekker, maar een koud biertje in de zomer kan ik wel waarderen.”

De eerste keer dat je verliefd was..
“Dat was op een meisje van de basisschool. Ha, en dan kwam er de volgende dag weer een ander meisje en dan vond ik die weer leuk. Dat waren nog eens tijden. Tegenwoordig gaat het niet meer zo makkelijk, ha.” 

Delen: