Word abonnee

Helden in het nieuws

De fan van: Laurine van Riessen

door: Robert Prins
12 augustus 2016

Het verhaal van Laurine van Riessen is erg bijzonder. Ze kwam in 2010 en 2014 als schaatsster uit op de Winterspelen. Bij de Spelen van Vancouver haalde ze zelfs een bronzen medaille op de duizend meter. Vandaag debuteert ze als baanwielrenster samen met Elis Ligtlee op de Zomerspelen. We spraken met twee bekenden van Van Riessen, namelijk Kjeld Nuis en Roxanne van Hemert, oud-schaatsploeggenoten bij Team LottoNL-Jumbo.

“Wij zitten vanavond zeker voor de televisie,” zeggen Nuis en Van Hemert in koor. “Ik ben heel erg benieuwd hoe Laurine het gaat doen, gun haar zeker een medaille,” aldus Roxanne. “Ik heb de laatste dagen regelmatig contact met haar gehad. Ze vertelde mij dat ze er klaar voor is, dat het nu wel mag beginnen. Het lange wachten, vindt ze maar niks, ha.”

Net als Roxanne heeft ook Kjeld de laatste dagen nog contact met zijn oud-ploeggenote gehad. “Eergisteren was Laurine jarig. Toen heb ik haar even een appje gestuurd om haar te feliciteren. Daarnaast wenste ik haar succes. Maar meer niet hoor. Ik vind het belangrijk dat ze zich goed kan focussen op haar wedstrijd.”

'Een voorspelling durf ik gezien de Nederlandse resultaten van de afgelopen dagen niet te doen. Dan kan het alleen maar misgaan, ha'

Als we het over de kansen van Van Riessen en Ligtlee hebben, is Roxanne duidelijk. “Dat vind ik heel lastig om te zeggen. Om eerlijk te zijn, weet ik niet zo goed hoe sterk de concurrentie van het duo is. Wel weet ik dat Van Riessen en Ligtlee de laatste maanden erg hard hebben getraind, enorme stappen hebben gezet. Beide dames voelen elkaar goed aan. Een voorspelling durf ik gezien de Nederlandse resultaten van de afgelopen dagen niet te doen. Dan kan het alleen maar misgaan, ha.”

Naast het baanwielrennen volgen beide schaatsers ook de andere olympische sporten op de voet. Kjeld: “Het is niet zo dat ik iedere nacht mijn wekker zet, hoor. Maar ik probeer wel zoveel mogelijk te kijken. Het gaat de laatste dagen niet bepaald goed met de Nederlanders. Dat is natuurlijk jammer. Je geniet toch altijd wat meer als het goed gaat met wat landgenoten. Toch heb ik deze week een aantal keer op het puntje van mijn stoel gezeten. Zo vond ik de tijdritoverwinning van Fabian Cancellara echt bruut! Wat leverde die Zwitser een fenomenale prestatie. Het was jammer dat Tom Dumoulin daardoor geen goud kon pakken, maar dat maakte het voor mij niet minder mooi.”

Het meest besproken moment van de eerste week van de Olympische Spelen was natuurlijk de valpartij van Annemiek van Vleuten tijdens de wegwedstrijd van de vrouwen. Roxanne: “Toen ik dat zag, werd ik even doodstil. Die valpartij was vreselijk, ze lag er zo akelig bij. Het duurde ook heel lang voordat er duidelijkheid kwam over haar toestand. Gelukkig bleek het allemaal niet heel ernstig te zijn.”

'Ik kreeg kippenvel toen ik de valpartij zag, maar mijn vriendin zat echt met tranen in haar ogen'

Kjeld: “Ik zat samen met mijn vriendin te kijken. Zij is door de zwangerschap (vandaag precies 37 weken, red.) toch wat emotioneler. Ik kreeg kippenvel toen ik de valpartij zag, maar zij zat echt met tranen in haar ogen. Het zag er zo vreselijk uit. Het bizarre was dat Anna van der Breggen vervolgens ook nog eens goud won. Op dat moment wisten we allebei even niet meer wat we moesten denken, zaten we met mixed feelings naar de televisie te staren.”

Naast de valpartij van Van Vleuten was ook het wegsturen van turner Yuri van Gelder onderwerp van gesprek bij de schaatsploeg van Team LottoNL-Jumbo. Kjeld: “Vandaag zaten we tijdens de lunch allemaal op onze telefoons naar het kort geding van Yuri te kijken, ha. Dat is echt een bizarre situatie. Iedereen heeft er de laatste dagen wel een mening over. Ik vind het van buitenaf lastig om te beoordelen of het nou wel of niet terecht was.” Roxanne: “Het is inderdaad heel lastig om als buitenstaander een mening te vormen. We zijn er niet bij geweest. Daarnaast is het volledige verhaal ook nog niet verteld. Wel moet ik zeggen dat ik het jammer vind dat hij niet in actie komt tijdens de ringenfinale. Ik had hem dat wel gegund.”

Delen: