Word abonnee

Helden in het nieuws

De fan van: Naomi van As

door: Robert Prins
15 augustus 2016

Naomi van As gaat met de hockeyvrouwen voor de derde olympische gouden medaille op rij. De hockeysters moeten maandagnacht flink aan de bak. In de kwartfinale wacht namelijk de nummer twee van de wereld: Argentinië. Helden Online sprak met de vriend van Van As, schaatsheld Sven Kramer.

Ha Sven, hoe is het met je?
“Prima. Ik mag niet klagen.”

De Olympische Spelen zijn in volle gang. Hoe heb je er tot nu toe naar gekeken?
“Persoonlijk kijk ik natuurlijk voornamelijk naar de hockeyvrouwen. Ik probeer ze zo goed mogelijk te volgen. Ook al is het af en toe in de late uurtjes. Ik vind het leuk. Morgen (dinsdag) vertrek ik zelf naar Rio. Dan hoop ik dat ik Naomi in de halve finale en de finale aan het werk kan zien. Dat zou mooi zijn.”

Naomi gaat in Rio de Janeiro voor haar derde gouden medaille op rij. Is er thuis een strijd tussen jullie wie de meeste olympische medailles heeft?
“Ha! Nee, hoor. Helemaal niet. We hopen voor elkaar allebei op het beste. Er is totaal geen strijd tussen ons. Ik hoop dat ze met de andere meiden voor de derde keer op rij die gouden plak mee naar huis kan nemen. Dat zou een unieke prestatie zijn. Toch wil ik niet te veel op de zaken vooruitlopen. Maandagnacht wacht eerst Argentinië, een heel sterke tegenstander. Die hebben ze niet zomaar gewonnen.”

'Ik denk dat ze een reële kans hebben om de olympische titel te prolongeren'

Wat vond je van de eerdere wedstrijden dit toernooi?
“Ik vind dat ze het goed doen. In de groepsfase hebben ze alleen tegen Nieuw-Zeeland punten verspeeld. Dat was een kleine tegenvaller. De andere wedstrijden werden gewonnen, vaak met goed spel. Ze hebben natuurlijk een beetje een rumoerige aanloop gehad de laatste twee jaar. De verloren EK-finale, het ontslag van bondscoach Sjoerd Marijne. Noem maar op. Ik vind dat ze het op een volwassen manier hebben opgepakt. Nu zitten ze in de goede vibe richting die gouden medaille. Ik denk dat ze een reële kans hebben om de olympische titel te prolongeren.”

Hebben jullie veel met elkaar gesproken tijdens die wat lastige periode?
“Tuurlijk! Het zou niet goed zijn als dat niet het geval was. Ik denk dat ze het juiste besluit hebben genomen. Alle meiden zitten weer goed in hun vel, hebben lol met elkaar. Dat is het belangrijkste.”

'Het kost veel energie, maar emotioneel wil ik er gewoon bij zijn. Dus maak ik er tijd voor. Punt'

Je gaat er morgen heen. Blijf je tot en met de finale?
“Zeker!”

Ga je naast het hockey nog naar andere sporten kijken?
“Ik kom natuurlijk voor het hockey. Dat is het belangrijkste. Als ik tijd heb en het kost me niet al te veel moeite, dan ga ik misschien ook wel even bij wat andere sporten kijken. Dat zie ik daar wel. Zo’n lange trip is natuurlijk niet ideaal tijdens de voorbereiding op het schaatsseizoen. Het kost veel energie, maar emotioneel wil ik er gewoon bij zijn. Dus maak ik er tijd voor. Punt.”

'De voorbereidingsmaanden zijn leuk, maar over een paar weken moeten er gewoon weer prijzen gewonnen worden. Zo simpel is het'

Nog even over jou. Wat heb je de laatste maanden gedaan?
“Voornamelijk heel hard getraind, afgezien. Je merkt toch dat het schaatsseizoen steeds dichterbij komt. Het begint weer te kriebelen. In oktober hebben we de eerste trainingswedstrijden alweer op het programma staan. De tijd gaat snel. Je merkt het ook om je heen. Iedereen wordt wat scherper, alerter. De voorbereidingsmaanden zijn leuk, maar over een paar weken moeten er gewoon weer prijzen gewonnen worden. Zo simpel is het.”

Veel plezier in Rio!
“Dank!”

Delen: