Word abonnee

Helden in het nieuws

De Haan: ‘Je moet spelers meer achter de broek zitten’

door: Luuc Renema
17 november 2015

Het Nederlands elftal speelt vanavond een oefenwedstrijd tegen Duitsland. Hoe moet Oranje na het mislopen van het EK verder? We legden vijf stellingen voor aan Foppe de Haan, die met Jong Oranje twee keer Europees kampioen werd.

Danny Blind is op dit moment de juiste man om Oranje uit het slop te trekken.
“Dat kan ik niet zeggen, want ik ben er niet bij. Volgens mij heeft Oranje een goede communicator nodig, iemand die duidelijkheid geeft. Iemand die in staat is om ze uit deze dip te helpen. Ik weet niet of Danny diegene is. Daar ken ik hem niet goed genoeg voor.”

Nederland moet afstappen van de Hollandse school en het 4-3-3 systeem.
“Ik vind het 4-3-3-systeem niet van de Hollandse school hoor. Ik vind dat je heel realistisch moet zijn. Je moet weten hoe voetbal zich ontwikkelt, hoe voetballers in Nederland zich ontwikkelen. Ik denk dat je niet per se in een 4-3-3 hoeft te spelen.”

'Ik vind het terecht dat Van Persie niet is opgeroepen'

Dit Nederlandse elftal moet rigoureus op de schop.
Je moet gewoon de beste voetballers kiezen. Ook als ze wat ouder zijn. Waarom zou je Arjen Robben niet kiezen? Die moet je altijd kiezen als hij fit is. Jonge jongens zijn gemiddeld genomen kwetsbaar. Maar ook jonge spelers heb je nodig. Die neem je erbij en moet je opleiden. Danny vindt Van Persie op dit moment gewoon niet goed genoeg. Als bondscoach heb je het recht om hem dan niet op te roepen. Daarvoor ben je bondscoach. Men kan het er wel of niet mee eens zijn, maar je moet wel die keuze maken waar je honderd procent achter zou staan. Ik vind het voor Van Persie wel heel jammer, hij heeft een enorme staat van dienst. Eerlijkheid gebied ook te zeggen dat hij vorig jaar amper heeft gespeeld en nu op de weg terug is. Eigenlijk vind ik het terecht dat hij niet is opgeroepen.”

De huidige generatie voetballers traint niet hard genoeg.
“Dat ligt aan de trainers en nergens anders aan. Ik denk dat we in de groep spelers met een leeftijd van achttien tot 22 jaar meer moeten doen. Bijvoorbeeld individueler trainen. De ene speler heeft meer techniek, de andere meer tactiek en de andere weer meer fysiek. Spelers moeten niet over één kam geschoren worden, ze zijn niet allemaal hetzelfde. Ik heb de indruk dat we te veel positiespellen spelen, veel accent op de tactiek leggen. We vergeten dat voetbal ook beleving is, samen dingen doen, aan een team bouwen, spelers leren dat ze een rol in een team spelen. We zijn niet totaal genoeg. De trainingstijd moet optimaal benut worden. En doe eventueel iets extra’s. Waarom ga je niet een middag video’s van topwedstrijden bekijken? Wat doen die spelers en waarom? En wat kan ik daarvan leren?”

'Tegenwoordig moet je meer overtuigen, uitleggen waarom iets nodig is'

“Dit is een kwestie van opvoeding. Vroeger hoefde ik tegen Ruud van Nistelrooy maar A te zeggen en dan deed hij het. Nu moet je meer overtuigen, uitleggen waarom iets nodig is, spelers achter de broek zitten. Dan moet je dat maar doen. Dit is een tijdelijk probleem. Het gaat erom dat je spelers groot moet maken en je maakt ze niet groot door ze klein te houden.”

In 2016 ben ik nog steeds trainer van SC Heerenveen.
“Daar kan ik niets over zeggen. Ik moet het wel aankunnen, ook fysiek. En mijn thuis moet het ook accepteren. Je leeft maar één keer. Zoals het nu gaat vind ik het hartstikke leuk. Als de club iemand anders vindt, is dat ook prima. In principe ben ik tot de kerst trainer en we zien onderweg wel of ik langer blijf. Het trainerschap is een heftig vak. Ik ben eerder tot mijn zeventigste trainer geweest. Maar we zullen zien. Bij mij is het nooit zeker.” 

Delen: