Word abonnee

Helden in het nieuws

De loodzware missie van Gio

door: Redactie Helden
21 mei 2015

Giovanni van Bronckhorst maakte in de met 1-0 verloren play-off wedstrijd tegen SC Heerenveen zijn debuut als hoofdtrainer van Feyenoord. Gio, voor veel Feyenoord-supporters de hoop van de Rotterdamse club, staat voor de loodzware taak om het dolende Feyenoord naar Europees voetbal te leiden. Helden Online volgde de debuterende hoofdcoach tijdens zijn eerste optreden als hoofdcoach van de Rotterdammers. 

Hoewel het al een aantal weken chaos is in Rotterdam, stond Van Bronckhorst tijdens zijn trainersdebuut vanaf begin af aan stoïcijns voor zijn dug-out te coachen. Van Bronckhorst maakte een rustige indruk, in tegenstelling tot zijn spelers die vanaf het eerste fluitsignaal zenuwachtig voetbal lieten zien. Enkel Kenneth Vermeer leek er vanaf de beginfase met zijn hoofd bij te zijn. De doelman greep adequaat in toen Luciano Slagveer oog in oog met de Rotterdamse sluitpost kwam te staan. Ook nadat Simon Thern het winnende doelpunt uit buitenspelpositie had binnengekopt, bleef van Bronckhorst rustig en weigerde hij zich achter het buitenspeldoelpunt te verschuilen: “Buitenspel of niet, het doelpunt telt en dat is het belangrijkste. We krijgen aanstaande zondag een nieuwe kans en die gaan we grijpen ook.”

'Ik heb een team gezien dat er vanaf minuut één voor wilde strijden'

Van Bronckhorst liet, ondanks het matige spel van zijn ploeg, toch weten een aantal positieve dingen te hebben gezien: “Het moge duidelijk zijn dat we niet het resultaat hebben behaald dat we voor ogen hadden. Maar ik heb een team gezien dat er vanaf minuut één voor wilde strijden. Voor een goed resultaat hebben we echter wel doelpunten nodig en daarin zijn we de laatste wedstrijden ongelukkig. Wij zullen er zondag vol voor gaan om deze nederlaag om te buigen.”

Ook Heerenveen-coach Dwight Lodeweges leek verrast te zijn over het aantal kansen dat Feyenoord creëerde: “Ik heb aan mijn keeper gevraagd: ‘Hoeveel reddingen heb je gemaakt?’ Waarop hij antwoordde dat hij deze wedstrijd niet heeft hoeven ingrijpen. Wij hebben deze wedstrijd echt als team gespeeld en ik denk dat dit het maximaal haalbare voor ons was.”

'Hoe moeilijk de missie van Gio ook is, een onvolbrachte missie is nooit lekker beginnen'

In tegenstelling tot zijn spelers hield Van Bronckhorst zich in Heerenveen prima staande. In de perszaal van het Abe Lenstra Stadion nam hij rustig de tijd om alle vragen te beantwoorden, toonde hij zich uiterst rustig en scoorde hij punten met een grap over de zogenaamd ‘ingevlogen’ mental coach René Felen. “Ik ken René al langer en ik heb een paar keer met hem rond de tafel gezeten, maar daarna is hij gewoon weer teruggevlogen,” antwoordde hij rustig. Die daadkracht moet Gio komende zondag op zijn spelers zien over te brengen, want al werd er nog vierentwintig uur door gevoetbald in Heerenveen, scoren zat er voor Feyenoord niet in. Daarnaast is het nog maar de vraag wat voor invloed het op de nieuwe hoofdcoach zal hebben, wanneer Feyenoord er niet in slaagt zich te plaatsen voor Europees voetbal. Hoe moeilijk de missie van Gio ook is, een onvolbrachte missie is nooit lekker beginnen.

Delen: