Word abonnee

Helden in het nieuws

De Neeling: ‘Fietste op mijn zevende al naar Barcelona’

door: Redactie Helden
24 februari 2016

Dat hadden de mannen van Lotto-Jumbo niet verwacht. Een meisje van 19 die de nationale sprinttitel ging winnen. Toch gebeurde het. Sanneke de Neeling gaf Marrit Leenstra, Margot Boer en Ireen Wüst allemaal het nakijken. En dat kwam ‘voor iedereen uit de lucht vallen’.

“Ik heb de jongens behoorlijk verrast ja,” zegt een stralende De Neeling in gesprek met Helden Online. “Dat was heel grappig en dat vond ik misschien wel het allerleukst.” De glimlach is niet weg te denken bij het jonge talent. Ze zit lekker in haar vel bij Lotto-Jumbo, waar ze dit jaar voor het eerst deel van uitmaakt.

Toch zag dat er twee jaar geleden wel wat anders uit. Sanneke ‘moest’ haar geboorteplaats Rotterdam verlaten voor Heerenveen. En dat allemaal om haar droom als ‘beste schaatsster van de wereld’ waar te maken. Want, zegt ze, “als je wereldkampioen wil worden, moet je bepaalde offers brengen.”

Zeuren
Het was niet de makkelijkste periode in haar nog prille loopbaan. Ze was immers gehecht aan Rotterdam, waar al haar vriendinnetjes woonden. “Ik miste de stad heel erg. Mijn hele ritme veranderde toen ik verhuisde. Vroeger stond ik om 6 uur op, ging ik even wat huiswerk maken en zat ik van half 9 tot half 5 op school. Daarna ging ik naar de ijsbaan om te trainen. Nu schaats ik ’s ochtends en ’s middags. Tussendoor kan ik thuis even relaxen of studeren en ’s avonds eten we met mensen uit de flat. Die omschakeling was heel erg wennen.”

'Ik ben niet iemand die anderen opzadelt met mijn problemen. Ik houd niet van zeuren'

Haar school kwam in het gedrang en ook schaatsend ging het wat minder. Maar opgeven stond niet in haar woordenboek. “Ik ben niet iemand die de hele dag gaat zitten huilen als ik me minder lekker voel. Aan de ene kant wilde ik mijn verhaal graag kwijt aan mijn ouders, maar ik wilde ook niet laten blijken dat ik het niet naar mijn zin had. Ik ben niet iemand die anderen opzadelt met mijn problemen. Ik houd niet van zeuren.”

Inmiddels heeft ze haar vwo-diploma bemachtigd en is ze begonnen met de studie bedrijfskunde. Maar haar studie zet ze momenteel in de ijskast. “Ik wil alles uit mijn carrière halen. Maar daarnaast vind ik het wel heel belangrijk om iets achter de hand te hebben. Stel dat ik mijn been breek, dan heb ik in ieder geval nog een plan B.”

Fietsvakanties
Het doorzettingsvermogen is haar van jongs af aan met de paplepel ingegoten. Al vanaf haar zevende levensjaar ging ze tot aan de brugklas met haar ouders en twee jaar oudere broer in de zomer- en meivakantie op fietsvakantie. Nee, niet zomaar eventjes naar Zuid-Holland of een Waddeneiland. Maar naar de mooiste plekjes in Europa. “Vanaf Maastricht gingen we dan op de fiets naar Barcelona, Rome, Nice, Venetië, Basel en Bilbao.”

“Als ik er nu aan terugdenk is het echt heel bizar dat ik als zevenjarig meisje naar Barcelona fietste,” vertelt ze toch wel trots. “Heel veel mensen denken dat kinderen van zeven niks kunnen. Maar het kan dus wel gewoon.” En klagen? Dat viel wel mee, zegt De Neeling. “Maar we stonden er ook niet om te springen hoor, ha!”

'In Bilbao hadden we maar één dag om rond te lopen, in Rome een paar dagen. Dat voelde dan echt als een prestatie'

Maar liefst zes weken duurde de tocht. En eenmaal aangekomen, werd de stad verkend. Maar daar was niet altijd veel tijd voor, erkent Sanneke. “In Bilbao hadden we bijvoorbeeld maar één dag voordat we weer teruggingen met de trein. In Rome hadden we wel een paar dagen de tijd om rond te lopen. Dat voelde dan echt als een prestatie, daar genoot ik van.”

Logboek
Terwijl de kinderen bij haar uit de klas op all-inclusive vakanties gingen, koos de familie De Neeling dus voor een avontuurlijke trip. “Mijn ouders vonden het juist leuk om wat anders te doen dan de rest. En ze wilden graag wat van de omgeving ontdekken. Op dat moment baalde ik wel dat ik de hele dag fietste. Maar achteraf heb ik het enorm naar mijn zin gehad.”

De herinneringen zijn in ieder geval bewaard gebleven. Niet alleen vanwege de gemaakte foto’s, ook vanwege logboeken die haar moeder bijhield. “Ik heb niet meer alles onthouden van toen,” zegt De Neeling lachend. “Ik wil nog weleens zien hoe het precies was. Ik vind het heel leuk om die dingen op te halen. Net als het terugkijken van foto’s, dat blijft ook grappig.”

'Je zou zeggen dat ik een gigantisch duurvermogen moet hebben door al die fietsvakanties'

Voorlopig zit een fietsvakantie er niet meer in. Hoewel haar moeder er nog wel oren naar heeft, is haar vader er wel klaar mee. Dus gaat de familie deze zomer ‘gewoon’ met het vliegtuig naar Napels. “Dat we met het vliegtuig gaan, is wel een opluchting hoor.”

Tegenstrijdig
En dan weer terug naar 23 januari 2016. Sanneke werd met haar 19 jaar, 9 maanden en 4 dagen de jongste Nederlands kampioene sprint ooit. Ze verbaasde niet alleen zichzelf, maar ook de rest van de schaatswereld. Het had niet veel gescheeld of ze had niet eens meegedaan. Het allroundtoernooi was immers tegelijkertijd. En dat zag ze ook wel zitten. Maar ze had zich daar echter niet voor gekwalificeerd, dus ging het vizier op het NK sprint.

Dan rijst de vraag of De Neeling de basis van dit succes heeft gelegd tijdens de fietsvakanties. “Jac Orie zegt van wel. Ik weet niet of ik het daar helemaal mee eens ben. Je zou zeggen dat ik een gigantisch duurvermogen zou hebben, maar de 3.000 meter loopt nog niet helemaal lekker. En dat terwijl ik wel heel veel duurwerk doe. Ha, en dan word je dus Nederlands kampioen sprint!”

Tegenstrijdig? “Tja, het heeft zich nog niet helemaal uitbetaald nee, haha!” 

Delen: