Word abonnee

Helden in het nieuws

De playlist van Yvonne Nauta

door: Redactie Helden
12 november 2015

Sporters delen van alles via social media, zo ook playlists die ze draaien op momenten dat het erom gaat. Deze week de playlist van Yvonne Nauta. De schaatsster van Team Continu maakt zich op voor de eerste wereldbekerwedstrijd in Calgary, waar ze de 3 kilometer rijdt.

Hoe sta je er momenteel voor, Yvonne?
“Het gaat goed, al heb ik nog een beetje last van een jetlag. Vandaag had ik een rustdag, maar toch wilde ik even een paar uurtjes trainen. Ik word er gewoon blij van om te mogen schaatsen. Het ijs hier in Calgary is fantastisch. Ik heb onwijs veel zin in het weekend, waarin ik de 3 kilometer mag gaan rijden. Ik heb me ook gekwalificeerd voor de 5 kilometer, maar die is volgende week in Salt Lake City pas.”

Ben je er helemaal klaar voor? 
“Ik voel me in ieder geval goed. Maar ik ben niet zo’n vrouw van de hoogte. Hoe dat kan? Ik ben nog niet zo heel vaak op een hoogtebaan geweest. Ik heb hier twee jaar geleden twee World Cups gereden en in 2011 eentje. Ik gebruik deze races om beter te worden. Mijn doel is een persoonlijk record te rijden. Die staat op een laaglandbaan. Daar moet dus maar gauw verandering in komen, hè?”

Wat heb jij met muziek?
“Toevallig is mijn vriend muzikant. Nouja, misschien is dat ook niet zo heel toevallig, ha! Hij speelt basgitaar in een bandje, die heet Ilanois. Sindsdien ben ik nog meer in aanraking gekomen met muziek. Of ik daar veel naar luister? Toevallig stuurde hij net een filmpje van een optreden, dus die was ik aan het luisteren, ha.”

'Ik heb een wens: ik wil heel graag een mooie geluidsinstallatie hebben'

Maar in huis levert het geen problemen op als jij muziek wilt luisteren?
“Nee hoor! Als hij thuis is, gaat hij wat nummers spelen. Dan hoef ik mijn muziek niet eens te pakken, ha. Als hij er niet is, zet ik een playlist van spotify op. Ik luister voornamelijk alternatieve rock en gewone rock. Denk daarbij aan Paul Simon, Kings of Leon, Coldplay, Hozier, Mumford and Sons en John Mayer. Dat ligt ook heel erg aan de stemming. Ik heb wel een wens voor later. Of beter gezegd: voor zo snel mogelijk. Ik wil heel graag een mooie geluidsinstallatie hebben. Want op je laptop muziek afspelen, klinkt niet zo mooi.”

Wat vind je zo leuk aan die muziek? 
“John Mayer maakt bijvoorbeeld heel relaxte muziek. En zijn stem is supermooi. Bij het nummer Wildfire begint hij met een gitaarrifje. Die vind ik geweldig. Dat spreekt me heel erg aan en dat maakt me vrolijk.”

Luister je vlak voor een wedstrijd muziek? 
“Twee weken geleden tijdens de selectiewedstrijden in Enschede luisterde ik voorafgaand uptempo, vrolijke muziek. Zoals Walk the Moon en Imagine Dragons. Dat geeft mij energie, daar zit power in. Je creëert voor de wedstrijd je eigen wereldje, je bent je aan het focussen. Die muziek is van jou op dat moment. Dat geeft weer een soort van rust waar je op terug kunt vallen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Is er een nummer dat je doet denken aan een speciale gebeurtenis in je sportcarrière?
“Dat was twee jaar geleden. Toen had ik een heel goed seizoen met de Olympische Spelen. Met het olympisch kwalificatietoernooi moest ik op de 5 kilometer het ticket binnenhalen, omdat het op de 3 kilometer niet lukte vanwege dat akkefietje (ze werd gehinderd en kwam uiteindelijk driehonderdste van een seconde tekort). Voor de 5 kilometer had ik het nummer van Paul Simon op, The Boy In The Bubble. Op dat moment liep ik door de catacombe van Thialf om me klaar te maken voor de race. Ik was superzenuwachtig, want ik wilde hoe dan ook dat ticket hebben. En uiteindelijk haalde ik dat ticket. Sindsdien heb ik dat nummer op de playlist gezet met nummers waar ik me goed en sterk bij voel. Elke keer als ik dat nummer hoor, zie ik mezelf weer in die catacombe lopen. Dat is wel grappig.”

Ben je wel eens naar een concert of festival geweest? 
“Helaas nog nooit, maar het is moeilijk te plannen met die drukke trainingsschema’s. Maar het lijkt me supergaaf om eens een keer naar Pinkpop of Lowlands te gaan. Dat staat hoog op mijn verlanglijstje!”

'Ik heb er geen geduld voor, dat is een trekje van mij'

Ooit zelf een instrument gespeeld?
“Ha, nee, ik kom niet echt uit een muzikale familie. Ik heb een paar keer op een keyboard gespeeld, maar daar bleef het bij. Ik heb er ook geen geduld voor, dat is een trekje van mij. Dat heb ik ook met bepaalde nummers. Als er geen climax inzit, ga ik alweer naar de volgende. Zodat mijn aandacht erbij blijft.”

Zou je samen met je vriend muziek willen maken?
“Nou, ik heb toevallig laatst zijn akoestische gitaar geleend. Daar ging ik een beetje mee pielen. Maar ik kom er verder te weinig aan toe. Nee, ik heb later geen ambities daarin hoor, ha. Het is net als met schaatsen; er gaat behoorlijk wat tijd inzitten. Ik denk dat het dus bij een beetje meezingen blijft.”

Delen: