Word abonnee

Helden in het nieuws

De Roon: ‘Nog steeds niet van die wolk afgedonderd’

door: Redactie Helden
13 december 2015

Marten de Roon is een held in Bergamo. De middenvelder van Atalanta Bergamo kwam afgelopen zomer over van sc Heerenveen en is die transfer meer dan waard gebleken. Helden Online zocht hem in de Italiaanse stad op.

Zondag 6 december, 13.00 uur. De Roon begeleidt ons, een halve dag na zijn eerste competitiedoelpunt namens Atalanta, naar het oude centrum van Bergamo. Het oude stadscentrum ligt op enkele tientallen meters hoogte en biedt een schitterend vergezicht over het laaggelegen gebied in het zuiden. Op heldere dagen is zelfs de skyline van Milaan te zien.

Als we met de smaakmaker van de Serie A naar boven lopen, krijgt hij geregeld een duimpje of een complimentje naar zich toe geslingerd. En er willen mensen met hem op de foto. De 24-jarige De Roon wordt op handen gedragen in zijn nieuwe stad. De oud-speler van onder meer Sparta en sc Heerenveen krijgt een en al positieve reacties na zijn puike optredens bij Atalanta Bergamo.

Kilometervreter
In La Gazzetta dello Sport krijgt hij voor de zoveelste keer het hoogste cijfer: een 7,5. Met de uitleg: 'De Roon overtuigt opnieuw. De kilometervreter maakt nu zelfs zijn eerste doelpunt en hoe! Een geweldige knal met zijn linkerbeen.' Een dag later verschijnt in diezelfde krant het gerucht dat De Roon op het verlanglijstje staat van AC Milan.

Tekst gaat verder onder de foto

Zo snel kan het dus gaan in de voetbalwereld. De ene dag word je weggestuurd bij de jeugdopleiding van Feyenoord, de andere dag speel je de sterren van de hemel in San Siro. Want daar, 'vooral in de tweede helft', was De Roon heer en meester op het middenveld. Ballen veroveren, het spel verplaatsen en een nieuwe aanval opzetten. De Roon volbracht zijn taak buitengewoon goed. Toch baalde hij na afloop van het gelijkspel. “Er had meer ingezeten.”

Fakkels
Een paar weken na AC Milan, zondag 29 november, 21.00 uur. Atalanta heeft zojuist na vijftien jaar weer eens gewonnen bij AS Roma. De spelersbus van Atalanta rijdt de straat van het trainingscomplex in, waar het vol staat met auto’s. Als de bus de hoek omgaat, staat De Roon met zijn mond vol tanden. 750 fans zijn naar het complex gekomen om een glimp van hun held op te vangen. “Dat had ik nog nooit meegemaakt,” zegt een nog altijd verwonderde De Roon.

'Het leek wel alsof we kampioen waren geworden, ha'

“Ik dacht: ik kleed me daar om en dan ga ik naar huis. Maar toen we de hoek omkwamen en al die fans met fakkels zagen, stond iedereen perplex. De buschauffeur zette ons tussen de menigte af. We moesten nog een metertje of tachtig naar de kleedkamer lopen. Nou, ik heb er ruim een half uur over gedaan. Het leek wel alsof we kampioen waren geworden, ha.”

De Roon was op dat moment alleen maar bezig om zich zo snel mogelijk door de massa heen te wurmen. Maar daar dachten de fans anders over. “De mensen pakten me vast, kusten me, omarmden me. Het was gigantisch. Pas als je er doorheen bent, besef je: die mensen doen dit voor jou. Ja, dit geeft zo’n weergaloos gevoel,” beschrijft De Roon het historische moment. “Echt een verschil met Nederland. In Heerenveen zijn ze zo nuchter en normaal als wat, ha.”

Knuffelen
De Roon leeft al maanden op een roze wolk. Alles wat hij aanraakt, verandert in goud. Althans, zo voelt het voor de verdedigende middenvelder. “Elke keer gebeurt er weer iets, waardoor je op die wolk blijft zitten. Ik ben er nog niet van afgedonderd. Als ik nu na drie minuten rood krijg, donder ik eraf en dan komt de negatieve kritiek. Maar tot nu toe is alles positief.”

Vorige week zondag werden de reacties alleen maar mooier nadat De Roon tegen Palermo zijn eerste Serie A-doelpunt maakte. Ondanks de vreugde kan De Roon zich weinig meer herinneren van het doelpunt. “Het was zo’n rare situatie. Achteraf denk ik: hoe ben ik daar gekomen? Die bal kwam diep. Toen heb ik iets gedacht van: nu ga ik naar voren. En ineens kwam de bal voor mijn voeten en ging hij erin. Ik raakte hem perfect. Ik zei al na afloop: het was maar goed dat ik niet na hoefde te denken. Want als ik dat deed, ging die waarschijnlijk over, ha.”

Tekst gaat verder onder de foto

Het was weliswaar de 3-0, maar de blijdschap was er niet minder om. “Iedereen kwam op me af en iedereen knuffelde elkaar. Iedereen was blij voor me, de ontlading was heel groot. Ik wist niet eens hoe ik moest juichen, ha.” De Roon was de tweede Nederlandse speler die namens Atalanta in de Serie A scoorde. Jan Peters ging hem in het seizoen 1985/1986 voor.

Ochtendmens
Normaal gesproken houdt zijn trainer Edy Reja hem tegen naar voren te gaan. “Soms wil ik in mijn enthousiasme weleens hoog druk zetten. Maar mijn eerste taak is om de verdediging te helpen. Vaak als ik naar voren ren, schreeuwt de trainer: 'DE ROON! Blijf nou voor de verdediging staan!' In de rust komt hij weleens naar me toe en zegt dan: 'Loop nou niet zoveel, daar word je moe van. Ik wil je de hele wedstrijd laten staan, dus wees nou iets slimmer.' Maar uiteindelijk loop ik toch wel meer en achteraf is hij heel blij met de energie die ik erin heb gelegd.”

'Het is onwerkelijk. Ik had niet verwacht dat ik al zo snel in de basis zou komen'

Atalanta heeft momenteel al 24 punten uit 15 wedstrijden. Vorig jaar had de ploeg uit Noord-Italië na een heel seizoen 38 punten. Voor De Roon is het één groot sprookje in Bergamo. “Het is onwerkelijk. Ik had niet verwacht dat ik al zo snel in de basis zou komen. Elke wedstrijd in de Serie A was meegenomen. Maar nu heb ik nog geen wedstrijd gemist. Alleen tegen Roma viel ik in, maar toen was ik licht geblesseerd. Verder heb ik alles gespeeld.”

Zijn geheim achter het succes is simpel te verklaren. “Ik heb altijd veel moeite met opstaan, ik ben geen ochtendmens. En in Nederland train je altijd in de ochtend. In Italië train je altijd om een uurtje of drie. Dat komt mij perfect uit. Zo kan ik ’s ochtends met de kinderen tv kijken of lekker uitslapen. Ja, dat is ideaal. Misschien dat het daarom wel zo goed gaat, ha.”

Delen: