Word abonnee

Helden in het nieuws

De tattoo van: Wout Weghorst

door: Luuc Renema
16 december 2015

Wie in de zomer een willekeurig strand oploopt, komt vingers tekort om het aantal tatoeages te tellen. Ook onze sporthelden doen mee aan de hype. Ze bedekken hun lichaam met de mooiste kunstwerken. Wat zijn de verhalen achter hun tattoo’s? Deze week: Wout Weghorst.

“Eigenlijk zijn het drie tatoeages: een kerk, de handen met rozenkrans en een tekst. Ik ken de tekst uit mijn hoofd, die heb ik zelf geschreven. Het gaat over wie ik ben, dat niet iedereen perfect is en dat je van jezelf moet houden. Als je dat doet geeft dat je vrijheid om succes te halen en dromen te verwezenlijken. Dat je iets kan bereiken als je het echt wil. Verder staat er dat mijn familie altijd in mijn gedachte is. Ook de datum van de wedstrijd tegen Ajax van vorig seizoen staat erin. In die wedstrijd scoorde ik mijn eerste eredivisiedoelpunt.

Het laatste stukje van de tattoo gaat over God. Door de scheiding van mijn ouders voelde ik mij best vaak alleen. Ik was ook heel erg op mijzelf gesteld. Toen kreeg ik rond mijn achttiende het idee dat er boven iemand is die over mij waakt. Voor mij is dat dan een God. Ik heb trouwens geen beeld van hoe hij eruit ziet. Hij helpt en steunt mij.

Ik mediteer thuis vaak en elke ochtend en avond bid ik. Soms een minuutje, soms iets langer. Bijvoorbeeld als ik niet lekker in mijn vel zit. Dat verschilt van dag tot dag eigenlijk. ‘s Avonds herhaal ik dat nog eens.

'Twee keer in de week ga ik naar een kapel, daar steek ik dan een kaarsje op'

Aan de binnenkant van mijn linkerarm staat ook een kerk. Dat is de Bornse kerk of een afgeleide ervan. Er zitten onderdelen van deze kerk in. Als je deze naast de Bornse kerk zet, zie je de vergelijkingen wel. Ik ga twee keer in de week naar een kapel, een kaarsje opsteken. Soms alleen, soms gaat mijn vriendin mee.

Tekst gaat verder onder de foto

Ik wil heel graag nog een tatoeage van een soort juichend voetbalpubliek. Een doelpunt maken staat namelijk voor mijn ultieme geluk. Dat heb ik nog elke keer. Dan ben ik ik trots en realiseer ik: dit is waar ik het allemaal voor doe. In het publiek van de juichende supporters wil ik de drie gezichten van mijn broers verwerken. Zij zijn heel belangrijk voor me.

Verder heb ik nog wat kleinere ideeën, maar dat is om de rest van de arm te vullen. Of het bij mijn linkerarm blijft? Mijn vader gaat gek worden als hij dit leest, maar ik ben bang van niet. Maar ik zou nooit zomaar tattoo’s zetten, ze moeten wel een betekenis hebben. Achter elke tattoo schuilt een verhaal.

'Ik bepaal zelf over mijn eigen lichaam'

Tekst gaat verder onder de foto

De eerste keer vond ik echt eng! Die man gaat gewoon een tatoeage zetten die er de rest van je leven op staat. Dan wil je wel graag dat het goed gebeurt.

Mijn ouders vinden mijn tattoo’s mooi zoals het nu is. Ze zijn het er niet mee eens dat het er meer worden. Mijn vader zei ook tegen me: ‘Nu moet je er geen meer bij nemen’. Maar ik heb gezegd dat ik nu zo oud ben dat ik er zelf over beslis. Ik bepaal zelf over mijn eigen lichaam.

Ik denk er wel eens over na hoe ze eruit zien als ik ouder wordt. Maar ik heb die tattoo’s nodig. Als ze mij de helft van mijn leven helpen, dan vind ik het goed.”

Tekst gaat verder onder de foto

Delen: