Word abonnee

Helden in het nieuws

De Vries: ‘Mijn kans komt vanzelf’

door: Robert Prins
17 september 2016

Nyck de Vries is een van de grootste racetalenten van Nederland. De coureur uit Sneek maakte furore in de internationale kartsport en komt momenteel uit in de GP3-klasse. Natuurlijk droomt hij ervan om ooit uit te komen in de Formule 1. “Als ik zo blijf presteren, komt mijn kans vanzelf.”

Het is de ultieme jongensdroom: uitkomen in de koningsklasse van de autosport, de Formule 1. Voor Nyck de Vries, die al sinds 2010 onderdeel uitmaakt van het talentenprogramma van McLaren, zou die droom in de toekomst weleens werkelijkheid kunnen worden. “Op dit moment is er nog geen stoeltje vrij. Volgend jaar gaat eerst de Belg Stoffel Vandoorne zijn debuut maken. Hij wordt de nieuwe teamgenoot van tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso. Ik moet nog even wachten op mijn kans, maar het is een kwestie van tijd, denk ik. Als ik goed blijf presteren, komt mijn kans vanzelf. Het contract van Alonso loopt eind volgend jaar af. Wellicht is er dan ruimte. We zullen zien. McLaren gaat in de tussentijd niemand anders aantrekken, dus ik ben de eerstvolgende voor een stoeltje in de F1.”

Baanrecord
Het is zonnig, de haven van Huizen ligt onder een felblauwe lucht en het is benauwd. Rond kwart over elf komt Nyck aan bij het Coronel kartcentrum. Voor de serie Onze Helden gaat hij het vandaag opnemen tegen autocoureur Tim Coronel. De twee kennen elkaar goed. “Hoe is het vriend?” vraagt Tim als hij Nyck binnen ziet komen. “Prima,” antwoordt De Vries. Coronel vervolgt: “Klaar om te verliezen?” “Ha! We zullen zien,” zegt de Vries met een grote glimlach op zijn gezicht.

Na een bak koffie is het tijd om naar de baan te gaan. Dat Nyck iemand van de buitencategorie is, wordt al na één ronde duidelijk. Het 21-jarige racetalent rijdt met speels gemak weg bij Tim en daagt hem zelfs een aantal keer uit. Als Nyck drie rondes heeft gereden, doet hij een poging om het baanrecord, dat in handen is van Tim, aan gort te rijden. Het lukt hem meteen. Met een tijd van 31,78 is hij bijna een halve seconde sneller. Tim baalt en doet nog een aantal pogingen om het record weer in handen te krijgen. Zonder resultaat. Hij eindigt uiteindelijk met een tijd van 31,93.

Furore in de kartsport
De Vries is na Max Verstappen het grootste racetalent van ons land. In de kartsport won hij alles wat er te winnen viel, werd hij op zestienjarige leeftijd zelfs wereldkampioen in de KF1-klasse, het hoogste niveau in de internationale kartwereld. “Ik kan er wel heel bescheiden over doen, maar de cijfers spreken voor zich. Ik heb het gewoon uitstekend gedaan. Van mijn generatie was ik de allerbeste. Zo simpel is het.”

'Al met al mag ik erg tevreden zijn met mijn ontwikkeling'

In 2012 maakt hij de overstap naar de autosport. “Om heel eerlijk te zijn, heb ik echt even moeten wennen aan de autosport. Het begin was sterk, ik eindigde tijdens mijn eerste seizoen als vijfde. Het seizoen daarna verwachtte men dat ik mee zou gaan doen om het kampioenschap. Die verwachtingen heb ik niet waar kunnen maken. Dat was balen, maar in 2014 reed ik weer ijzersterk, won ik de Eurocup én het Zuid-Europese 'Alps'-kampioenschap. Dat had ik echt even nodig. Vervolgens presteerde ik ook in de Formule Renault 3,5 sterk. Ik eindigde als derde in het kampioenschap en was daarnaast de beste rookie. Al met al mag ik erg tevreden zijn met mijn ontwikkeling.”

Overwinning op Monza
Momenteel staat De Vries op een vierde plek in het GP3-kampioenschap. Na twee derde plaatsen en één tweede plek, boekte hij begin deze maand op het circuit van Monza zijn eerste overwinning. “Die overwinning kwam echt op het juiste moment. Dat succes hadden we even nodig. We zaten er al een aantal keer dicht tegenaan, dus dan is het lekker als het eindelijk eens lukt. Ik kijk nog altijd met veel plezier terug op dat weekend. Hopelijk kunnen we deze goede lijn voortzetten.”

'Ik wil ook de komende weken nog het maximale uit mezelf halen'

“Er staan nog twee weekenden op het programma, dus vier wedstrijden de kans om te vlammen. We staan vierde in het kampioenschap. Ik weet dat we door wat pech onnodig veel punten hebben verloren. Anders hadden we nog een kans gemaakt. Maar shit happens. Dat hoort bij de sport. Nu richt ik me niet meer op de stand in het kampioenschap, maar op mijn eigen prestaties. Ik wil ook de komende weken nog het maximale uit mezelf halen.”

Delen: