Word abonnee

Helden in het nieuws

Vermeer: ‘De wereld is gek aan het worden’

door: Redactie Helden
7 februari 2016

Kenneth Vermeer kijkt er niet eens meer van op dat gekken voor Ajax-Feyenoord een pop met zijn naam er met een strop om de hals ophijsen achter de goal in de Arena. Na een krankzinnige week in Rotterdam, waarin Feyenoorders Michiel Kramer en Marko Vejinovic met de dood zijn bedreigd, kan de lugubere pop met strop er ook nog bij, net als het negentig minuten lang zingen vanuit Ajax-vakken over de moeder van Vermeer.

Wat zoiets met een speler doet is bij Kenneth Vermeer meteen na afloop van de op zich vermakelijke Ajax-Feyenoord (2-1) van het gezicht te lezen. De ogen staan dof en de keeper die met Ajax vier keer een kampioenstitel mocht vieren, probeert een waarom te vinden. Hij houdt zich groot, maar is klaar met alle gekte waarmee hij de laatste week is geconfronteerd.

Van de bungelende pop in de Arena tot de doodsbedreigingen in Rotterdam. Kenneth Vermeer probeert een verklaring te zoeken, zijn gevoel over te brengen, maar de woorden blijven zweven in de catacomen van de Arena. “Dat de wereld gek aan het worden is weten we al. Er gebeuren zoveel dingen de laatste weken die je niemand toewenst. Het is jammer dat het zo moet zijn. We proberen gewoon maar weer te focussen op de volgende wedstrijd, maar het is wel moeilijk.”

'Het raakt je, maar het enige wat ik dan moet doen is focussen'

Even verder, in de Ajax-kleedkamer, is het nieuws over de pop-aan-strop voor Vermeer nog niet bekend. De maker van het tweede Ajax-doelpunt, Riechedly Bazoer, kiest zijn woorden zorgvuldig. Onlangs werd hij vanaf de ADO-tribunes racistisch toegezongen. Op de vraag wat hij van de verbale aanvallen op Vermeer en de smakeloze pop vond kwam een voorzichtig antwoord. “Ik heb het incident met Vermeer niet meegekregen. Daar ga ik ook niet over oordelen, daar ben ik niet voor. Ja, als het zo is, is dat natuurlijk niet leuk.”

Is er iets in kleedkamer gezegd?
“Totaal niet. Jij zegt het nu tegen mij. Het is niet leuk en zeker niet goed voor het voetbal.”

Een politieman meldt zich in de catacomben bij elftalleider Bas van Noortwijk van Feyenoord. Kenneth Vermeer kan een verklaring afleggen, want de dader is gearresteerd en krijgt niet alleen een stadionverbod, maar gaat ook vervolgd worden voor belediging en bedreiging.

“De wedstrijd is het enige waar ik me op focus. Je ziet die pop hangen. Ik heb mijn zegje gedaan de politie,” zegt de Feyenoord-keeper.

Knap dat je dan nog zo’n prima wedstrijd speelt…
“Zeker, het doet je wat, maar in de wedstrijd ben ik daar dan niet meer mee bezig. Het raakt je, maar het enige wat ik dan moet doen is focussen. Je hebt een team dat op je rekent, voor mij is het dan mijn taak om zo goed mogelijk te spelen. Focussen. Ik ben daar in geslaagd, maar na een nederlaag baal je toch. De wedstrijd is in twee momenten beslist. Ik denk dat we Ajax weinig ruimte hebben gegeven. Je geeft weinig weg en twee momenten zijn beslissend. Die doelpunten vielen eigenlijk vanuit het niets.”

'Kenneth is een fantastische speler voor ons geweest en heeft zich altijd voor 300 procent ingezet'

Bij Ajax is er woede. Al tijdens de wedstrijd is perschef Miel Brinkhuis op de perstribune om verklaringen uit te delen waarin zowel de misselijke pop, als het gezang vanuit de supportersvakken wordt veroordeeld. In het commandocentrum van de politie is er een goed beeld van de dader, die meteen na de wedstrijd wordt opgepakt. In zijn eerste verhoor zou hij van 'een grapje' hebben gesproken. Dezelfde woorden die Feyenoorder Marko Vejinovic te horen kreeg toen hij zich meldde op een Rotterdams politiebureau om een aangifte te doen en de dienstdoende brigadier probeerde om het waarom van de doodsbedreigingen te duiden.

Voorlopig is er een stadionverbod en een juridische vervolging en is ook Frank de Boer helemaal klaar met de verbale terreur richting Kenneth Vermeer. “Kenneth is een fantastische speler voor ons geweest en heeft zich altijd voor driehonderd procent ingezet. Hij heeft destijds concurrentie gekregen en op dat moment voor zijn eigen loopbaan gekozen. Dat hij naar Feyenoord is gegaan, dat is nu eenmaal zo.”

Delen: