Word abonnee

Helden in het nieuws

Debby Pilon-Stam: ‘Een onvergetelijke ervaring’

door: Redactie Helden
24 augustus 2016

Debby Pilon-Stam stond als jonge moeder op de Olympische Spelen. Met de volleybalvrouwen werd ze in Rio de Janiero knap vierde. De meiden speelden een fantastisch toernooi en dus kijkt Debby met een positief gevoel terug op deze hectische weken.

“Het was een onvergetelijke ervaring. Het was zo mooi om als TeamNL deel uit te maken van de Spelen,” zegt Debby met een grote glimlach op haar gezicht in de mixed zone in de RAI. De verwachtingen die Debby vooraf van de Spelen had zijn ook waar gemaakt. “Het is zo groot en overweldigend zoals ik het vooraf in gedachten had. Volleybal is heel populair in Brazilië, dus het kreeg extra aandacht. Dat was wel heel erg mooi.”

Debby heeft haar zoon Mees lang moeten missen, maar het viel voor de jonge moeder nog mee. “Natuurlijk was het lastig, ik heb hem ook echt gemist. Maar omdat het allemaal zoveel is in Brazilië en je zo geleefd wordt, zit je echt in een olympische bubbel. De dagen zijn zo druk dat je er eigenlijk niet bij stilstaat dat je hem echt mist.” Debby stond er niet alleen voor in Brazilië. Haar man en vader reisden ook af naar Rio om Debby te volgen in haar volleybaltoernooi. “Mijn vader en man waren tien dagen in Rio. Het was heel erg fijn dat we na de wedstrijd even samen konden zijn.”

'We hebben ook zoveel leuke reacties uit Nederland gehad, dat is ook zeker wat waard'

Voor de Spelen wist Debby dat ze na dit toernooi zou gaan stoppen bij het nationaal team. Het waren dus haar eerste Olympische Spelen, maar ook de laatste. “Ik heb er tijdens de Spelen niet echt over nagedacht. Het drong pas tot me door toen we onze laatste wedstrijd speelden. Toen dacht ik wel: dit is het. Maar ik heb er niet bewust bij stilgestaan. Ik wilde genieten van de Spelen en dat heb ik zeker gedaan.” De volleybaldames blonken uit, maar konden hun goede prestaties niet belonen met een medaille. In de wedstrijd om de bronzen medaille was Amerika een maatje te groot, 3-1. Iedereen in Rio, maar ook in Nederland was heel erg enthousiast. “Het is natuurlijk heel erg jammer dat zo'n goed toernooi niet beloond wordt met een medaille, maar de herinnering die je hieraan over houdt, is bijna net zo belangrijk als een medaille. We hebben ook zoveel leuke reacties uit Nederland gehad, dat is ook zeker wat waard.”

Delen: