Word abonnee

Helden in het nieuws

Doornbos: ‘Waanzinnig onder de indruk van Max’

door: Robert Prins
19 juni 2015

Het Formule 1-circus keert dit weekend terug in Europa. Op de Red Bull Ring in Oostenrijk vindt zondag de achtste race van het seizoen plaats. Helden Online kijkt vooruit met Sport1-analist Robert Doornbos.

Robert, dit weekend staat alweer de achtste Grand Prix van het seizoen op het programma. Wat vind je tot nu toe van het Formule 1-seizoen?
“Ik moet heel eerlijk zeggen dat het me een beetje tegen begint te vallen. De Formule 1 gaat in mijn ogen de verkeerde kant op. Steeds vaker gaat het over managen en er wordt steeds minder echt geracet. De coureurs rijden niet meer op de max van hun kunnen. Begrijp me niet verkeerd. Natuurlijk is het nog steeds hartstikke moeilijk om in de Formule 1 te rijden, maar ik vind dit geen goede ontwikkeling.”

Wat vind je van het seizoen van Max Verstappen tot nu toe?
“Ik ben echt waanzinnig onder de indruk van Max. Als oud-coureur weet ik wat er allemaal op je afkomt. Ik was een paar jaar ouder dan hij toen ik debuteerde in de koningsklasse en ik vond het al indrukwekkend. Het heeft dit seizoen een aantal keer flink tegengezeten voor hem. De manier waarop hij met die teleurstellingen is omgegaan, vind ik knap.

‘Max is al echt een diamant, die de komende jaren alleen nog maar meer glans gaat krijgen

Ik was nog het meest onder de indruk van zijn race in Monaco. Dat circuit gaf mij altijd de grootste kick als coureur. Ik vond het erg bijzonder om daar te rijden. In Monaco is het zo belangrijk om zelfvertrouwen te hebben. Op andere banen kan je jezelf nog een klein foutje permitteren. In Monaco is dat niet het geval. Daar is het in negen van de tien gevallen einde race. Wat zijn prestatie nog indrukwekkender maakte, was het feit dat hij daar nog nooit had gereden. Ik kende de baan al toen ik daar voor het eerst in een Formule 1-auto reed, maar voor Max was het echt zijn eerste keer. Als je dan een tweede tijd in de trainingen noteert, ben je een hele grote. Ik denk dat we niet meer hoeven te spreken van een ruwe diamant. Max is al echt een diamant, die de komende jaren alleen nog maar meer glans gaat krijgen.”

Tekst gaat verder onder de foto

De Grand Prix van Monaco was ook de plek waar Max voor het eerst dit seizoen een zware crash mee maakte. Hoe vind je dat hij hiermee omging?
“Heel goed. Ik vond het echt een race-incident. Hiervan gaan er echt nog wel meer volgen. Coureurs als Michael Schumacher en Fernando Alonso maakten ook wel eens een klapper. Dat hoort erbij.”

‘Ik vond het wel grappig om te zien dat de zeventienjarige Max even een sneertje uitdeelde aan Massa

Felipe Massa uitte zijn kritiek. Volgens de Braziliaan was de inhaalactie van de Nederlander te gevaarlijk. Wat vond je van de reactie van Max?
“Ik vond het wel grappig om te zien dat de zeventienjarige Max even een sneertje uitdeelde aan Massa, door hem te vertellen dat hij terug moest kijken naar één van zijn races, waarin hij zelf de fout inging. Ik heb Massa van dichtbij meegemaakt en toen hij begon was het ook niet altijd rozengeur en maneschijn. Hij heeft ook wel eens een auto aan gort gereden. Ik vond het dus een beetje vreemd dat juist Massa kritiek leverde.”

Even over dit weekend. De mannen zijn weer terug op Europese bodem. Wat verwacht je van de Grand Prix van Oostenrijk?
“Net als de Canadese Grand Prix is ook dit weer een power circuit. De lange rechte stukken spreken niet in het voordeel van Max en zijn Renault aangedreven Toro Rosso. Ik denk dat Mercedes en Ferrari weer om de podiumplekken gaan strijden. Daarnaast zou ook Williams het goed kunnen gaan doen. In tegenstelling tot een circuit als Monaco kent Max dit circuit uit zijn tijd bij de andere raceklassen, dat kan een voordeel zijn. Toch denk ik dat het erg lastig gaat worden voor hem om in de punten te rijden. De andere teams hebben op circuits als dit gewoon meer snelheid. Het is een ‘thuisrace’ voor Red Bull, maar ik denk niet dat ze veel punten gaan pakken dit weekend. Met een beetje geluk misschien één of twee. Lewis Hamilton maakt in mijn ogen de meeste kans op de overwinning.”

Delen: