Word abonnee

Helden in het nieuws

‘Dorian moet doorgaan’

door: Redactie Helden
15 augustus 2016

Frits Barend volgt de Spelen vanuit Nederland, hoofdredacteur Jasper Boks zit in Rio. Dagelijks onderhouden ze een briefwisseling.

Frits: Ola Jasper. Gefeliciteerd met het goud van eilandgenoot Dorian van Rijsselberghe. Wat denk jij, gaat hij nog vier jaar door?

Jasper: Ha Frits. Die vraag kreeg Dorian gisteren natuurlijk meteen toen hij het water af kwam. Hij vertelde dat hij zich de komende maanden gaat bezinnen over zijn toekomst. Zoals je weet, heeft Dorian een dochtertje van anderhalf, die hij – net als zijn vrouw – amper heeft gezien sinds de geboorte. Het is nu dus eerst family time. Hij zal meereizen naar Nederland, bij de koning en koningin – die hij gisteren op het water al begroette – op bezoek gaan en zich laten huldigen op Texel. Daarna zal hij weer naar Amerika gaan, waar hij samen met z'n gezin woont. Zijn vrouw heeft daar een cosmeticabedrijfje.

Gaat hij door tot en met Tokio? Als Dorian daar voor zijn derde gouden medaille wil gaan, betekent het dat hij al heel snel het water zal willen verkennen waar het in 2020 moet gaan gebeuren. Zo deed hij dat ook in Weymouth, waar het olympisch zeiltoernooi in 2012 werd afgewerkt, en Rio. Hij heeft de leeftijd om zelfs nog twee Spelen mee te maken. Ga maar na, zijn grote concurrent Nick Dempsey werd afgelopen week 36, terwijl Dorian 27 is. Dat is dus het probleem niet. Hij verklapte ook dat hij nog heel erg van zijn sport en het leventje op en rond de surfplank houdt. Maar ja, hij heeft dus ook zijn gezinnetje.

Hij vertelde gisteren er rond de jaarwisseling uit te willen zijn. Ik denk en hoop dat hij er nog een olympische cyclus aan vast gaat plakken. Als je Dorian in Rio aan het werk zag, dan wist je meteen: die heeft er nog veel te veel lol in.

Frits: Je hebt deze week Michael Phelps gezien en nu Usain Bolt. Wie vind je groter als sporter?

Jasper: Allemachtig, dat is lastig. Dat zijn de appels en de peren die ik moet gaan vergelijken. Michael Phelps won 23 keer goud, maar Usain Bolt won gisteren voor de derde keer op rij de 100 meter en waarschijnlijk gaat hij ook voor de derde keer op rij de 200 meter winnen. Als ik moet kiezen, ga ik toch voor Bolt. Phelps won immers nooit het koningsnummer van het zwemmen, de 100 meter vrije slag. En de impact van de 100 meter is gewoon groter dan die van welk nummer in het zwembad dan ook. Het is hét hoogtepunt van de Spelen en Bolt speelt al sinds 2008 de hoofdrol. Ongekend. Nooit vertoond. Maar ja, dat is wat Phelps heeft gedaan ook… Toch, mijn stem zou naar Bolt gaan.

We krijgen vandaag een titanenstrijd voorgeschoteld bij het beachvolleybal. Robert Meeuwsen en Alexander Brouwer nemen het in de kwartfinale op tegen Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst. Wie hoop je dat er wint?

Jasper: Alsof we nog niet genoeg dramatiek hebben meegemaakt hier in Rio. Die mannen verblijven in hetzelfde appartement in het olympisch dorp en stuiten nu op elkaar. Hoe moet dat eraan toegaan?  Ik begreep dat bondscoach Gijs Ronnes z'n handen van deze wedstrijd heeft afgetrokken… Ja, wat moeten we ervan denken. Brouwer en Meeuwsen werden meteen wereldkampioen in 2013 en Nummerdor en Varenhorst haalden vorig jaar bij de WK in Nederland de finale. Het eerste duo is in Rio als tweede geplaatste, het andere als vijfde. In de Helden die nu in de winkel ligt, hebben Meeuwsen en Brouwer het over het afgelopen WK en hoe ze het succes van Nummerdor en Varenhorst beleefden: “Niet dat ik bij punten van de tegenstander heb zitten juichen, maar wij hadden daar willen staan. We zaten daar echt met jaloezie,” zei Alexander Brouwer. “Ik gun onze trainingsmaatjes niet snel iets,” voegde Robert Meeuwsen daaraan toe.

En nu vraag je aan mij wie ik het het meeste gun… Niet te beantwoorden. Ik ken Reinder Nummerdor, weet welke weg hij heeft afgelegd. Eerst in de zaal, toen met Richard Schuil op het strand en nu met Christiaan Varenhorst. Dit is zijn laatste kunstje op z’n 39ste en kersverse vader. Ik gun hem een olympische medaille en zijn maatje ook.

Maar ja, die gun ik Brouwer en Meeuwsen (26 en 28 jaar) net zo hard. Het is gewoon een rotsituatie. Dan kun je denken: sowieso gaat er een Nederlands team door naar de halve finales, maar ik had het leuker gevonden als ze elkaar pas in de finale hadden getroffen.

Delen: