Word abonnee

Helden in het nieuws

Dubbeldam: ‘Het sociale leven is erbij ingeschoten’

door: Redactie Helden
14 augustus 2016

Jeroen Dubbeldam wordt ook wel ‘De Cruijff van de paardensport’ genoemd. Alles wat er te winnen valt, heeft hij gewonnen. In Rio gaat hij op jacht naar zijn tweede gouden medaille. Wat maakt Jeroen zo goed? Onze Helden zocht hem op tijdens een concours en ging langs bij Stal De Sjiem om het antwoord op die vraag te krijgen.

Als kleine jongen leek het er niet op dat Jeroen ooit springruiter zou worden. Zijn vader handelde in paarden, maar Jeroen vond het voetbalveld veel stoerder. Uiteindelijk is het zijn vader toch gelukt om hem op het paard te krijgen. En met succes. “Ja. Europees kampioen, wereldkampioen. Iedereen verwacht dan dat je ook wel even olympisch kampioen gaat worden. In onze wereld weten we dat het anders zit. Het ligt heel dichtbij elkaar.”

Jeroen heeft nu zelf ook een eigen paardenstal in Weerselo. De stal heeft hij vernoemd naar het paard waar hij in 2000 olympisch goud mee veroverde: De Sjiem. “De Sjiem is nog steeds bij ons. Hij staat bij ons op stal en geniet daar van zijn oude dag. Hij is inmiddels 27 jaar en dat is oud voor een paard.” In Rio gaat Jeroen de strijd aan met zijn paard Zenith. Tonnie Kreuwel werkt in stal De Sjiem en verzorgt Zenith. “Het bijzondere van dit paard is de energie en de wilskracht die hij heeft. Dat heeft hij de afgelopen twee jaar al bewezen en nu gaan ze dus samen naar Rio toe.”

'Dat is het grootste offer wat ik heb moeten brengen'

Hoewel Jeroen dag en nacht bezig is met paarden en hij daar enorm van geniet, moet hij ook veel laten voor zijn sport. “Je bent veel weg en als je thuis bent, ben je druk bezig op de stal. Daar staan paarden op je te wachten om getraind te worden enzovoort. Ik kan dus wel zeggen dat het sociale leven erbij ingeschoten is. Ik ben getrouwd geweest, drie kinderen, gescheiden. Dat is pijnlijk, dat doet zeer. Dat is misschien wel het grootste offer wat ik heb moeten brengen.”

Delen: