Word abonnee

Helden in het nieuws

‘Ellen is de liedjes-koningin van Oranje’

door: Redactie Helden
29 september 2016

Ellen Hoog stopt bij Oranje. Door haar palmares en toegevoegde waarde voor Oranje werd ze door de lezers van Helden verkozen tot Held van de Week. Maar wat gaat het Nederlands hockeyteam missen nu Miss Backhand niet meer in het veld staat? Teamies Kim Lammers en Carlien Dirkse van den Heuvel over hun eerste ontmoeting met ‘El’, haar humor en vriendschap.

Kim: “Mijn eerste ontmoeting met Ellen kan ik me nog goed herinneren, of eigenlijk weet Ellen het nog heel goed. We zagen elkaar op een training in aanloop naar de Spelen van Athene. Ellen was zeventien, ik speelde toen twee jaar voor Oranje. Ellen heeft mij ooit verteld dat ze toen heel bang voor me was. Ik was erg groot vergeleken met haar. Ik was onder de indruk van haar talent, zag Ellen toen als een bedreiging. En ik bleek gelijk te hebben: ik viel af, Ellen mocht mee naar Londen.”

Carlien: “Ik ging bij SCHC spelen en op dat moment ging Ellen net weg. Ik wist precies wie ze was: het jonge talent dat mee mocht doen tussen de gevestigde garde. Later bij Oranje leerde ik haar pas echt kennen. Uren reden we samen van Amsterdam naar Papendal. Dan leer je elkaar wel kennen. Soms waren we zo diep in gesprek dat we de afslag naar Papendal miste en richting Duitsland reden, ha. Vanaf het begin was Ellen aanwezig in het team, op een positieve manier. Haar grapjes, haar manier van motiveren werkt aanstekelijk. Toen ik net bij Oranje zat, keek ik van een afstandje mee, maar later werd ik helemaal meegezogen in haar humor. Op elke moment en elke situatie verzint ze wel, samen met Naomi, een liedje. Staan we daar met zijn allen te zingen op het veld.”

'Ellens toevoeging aan Oranje was haar creatieve spel en haar gouden backhand'

Kim: “In de loop der jaren zijn we vriendinnen geworden en hebben we tientallen interlands samen gespeeld. Ellens toevoeging aan Oranje was haar creatieve spel en haar gouden backhand. Ellen heeft mij ontelbaar veel voorzetten gegeven waaruit ik heb gescoord.”

Carlien: “Die gouden backhand, daar hebben we ook vaak grapjes over gemaakt. Als ze dan scoren met haar forehand, zeiden we: ‘Goh, kan je dat ook joh?’ Ik denk dat haar 1-op-1 aanval nog een veel groter wapen was en is dan haar backhand.”

'Naomi, Ellen en ik hebben met zijn drieën leuke ideeën voor de toekomst'

Kim: “Ik ben twee jaar gestopt bij Oranje, dus ik zag de meiden al wat minder. We blijven elkaar wel zien. Niet wekelijks, maar af en toe een koffietje. Naomi, Ellen en ik hebben met zijn drieën leuke ideeën voor de toekomst, maar daar mag ik nog niet te veel over zeggen. We inspireren elkaar en weten wat we aan elkaar hebben. We delen iets wat voor altijd is.”

Carlien: “We wonen nog steeds dichtbij elkaar in Amsterdam, dus ik mag hopen dat El af en toe haar hoofd nog om de hoek steekt. Anders zal ik haar fijntjes aan onze vriendschap herinneren, ha!”

Delen: