Word abonnee

Helden in het nieuws

‘Epke gaat het doen’

door: Redactie Helden
16 augustus 2016

Frits Barend volgt de Spelen vanuit Nederland, hoofdredacteur Jasper Boks zit in Rio. Dagelijks onderhouden ze een briefwisseling. 

Frits: Ha Jasper. Wat een geweldige dag was het gisteren met het goud van Sharon van Rouwendaal en Sanne Wevers. Gaat Epke Zonderland vandaag zijn titel prolongeren?

Jasper: Hé Frits. In het interview dat we in aanloop naar Rio met Pieter van den Hoogenband en Epke hadden, vertelden zij dat ze ‘die grote jongen als in de tas hebben’. En dat is natuurlijk een groot voordeel. Epke is sowieso al niet iemand die zich snel druk maakt, maar de wetenschap dat de toestelfinale op rek, het onderdeel waarop hij ook al twee wereldtitels pakte, zijn carriere niet zal maken of breken, zal toch in zijn voordeel wegen. Als Epke zijn normale oefening af kan werken, dus met twee keer twee vluchtelementen op rij, dan heeft hij de hoogste uitgangswaarde van iedereen.

Als hij dan ook nog netjes turnt, dan is Epke bijna niet in te halen. Zeker doordat zijn grootste concurrent de Japanse wereldkampioen Uchimura in de kwalificatie misgreep. Maar goed, met Fabian Hambüchen, de nummer twee van de Spelen in 2012, blijft er sowieso nog een geduchte concurrent over. De voorbereiding op Rio was niet om over naar huis te schrijven, wat had hij veel tegenslagen. Maar de laatste tien dagen heeft hij goed kunnen trainen en dan pikt Epke zijn hoogste niveau doorgaans snel weer op. Nogmaals, Epke weet hoe het werkt om grote titels te pakken, daarom is hij voor mij de grote favoriet vandaag. Hij gaat het doen!

Frits: Marit Bouwmeester greep vier jaar terug naast het goud. Met zilver was ze niet blij. Met alleen de uitgestelde medalrace nog voor de boeg, staat ze er geweldig voor. Is ze beter dan vier jaar terug?

Jasper: Marit is in vier jaar tijd veel veranderd. Deze olympische campagne is niet te vergelijken met haar vorige, waarin ze volledig afhankelijk was van haar toenmalige coach Mark Littlejohn. Hij leerde haar in een korte tijd hoe ze een medaille moest winnen en maakte van Marit vooral een snelle zeiler. In haar tweede olympische campagne is Marit een volwassen atlete geworden, die haar eigen beslissingen maakt.

Ze heeft een goede samenwerking met coach Jaap Zielhuis. Dankzij hem en haar broer en trainingspartner Roelof is Marit niet alleen een snelle, maar ook een slimme en tactische zeiler geworden. Van alle zeilers heeft ze verreweg de meeste tijd gespendeerd op het onvoorspelbare water in Rio: Marit laat niks aan het toeval over. Mentaal oogt ze ijzersterk en ze heeft het morgen in eigen hand. Het moet raar lopen wil zij hier niet met het goud naar huis gaan.

Frits: Heb je de bizarre actie van Mark Cavendish nog gezien op de baan?

Jasper: Absoluut. Schandalig! Waarom heeft hij er vaak zulke idiote acties tussen zitten? Hij wachtte in de puntenkoers, het afsluitende onderdeel van de omnium, de arme Park Sang-hoon op en Cav stuurde opzettelijk naar onderen toen hij hem wilde passeren. De Koreaan ging onderuit en leider Viviani werd meegenomen in zijn val. Park ging met een brancard de baan af, Viviani kon de race afmaken en het goud pakken. Belachelijk dat Cavendish niet werd gediskwalificeerd en zijn zilveren olympische plak mocht houden.

Delen: