Word abonnee

Helden in het nieuws

Frits van Eerd: ‘Ik wil altijd winnen’

door: Redactie Helden
13 januari 2015

Jumbo-topman Frits van Eerd spiegelt zich het liefst aan topsporters. Of ze nou Sven Kramer heten of Max Verstappen. “Ik wil ook altijd winnen.” De succesvolle ondernemer kijkt altijd naar nieuwe uitdagingen. Of het nou het sponsoren is van de gecombineerde wieler- en schaatsploeg Team Lotto NL-Jumbo of een kerstclip met heel zingend Nederland of Roy Donders met zijn Oranje huispakken. Nieuwste plan: als autocoureur meedoen in de beroemdste race ter wereld: de 24 uur van Le Mans, een punt zetten achter de Dakar-races in de vrachtwagen en Max Verstappen ondersteunen in de Formule 1.

Tijdens de Dakar Rally is de supermarkt-baas gewoon ‘one of the boys’. Van Eerd slaapt net als de andere coureurs van het XDakar-team in een klein tentje met loeiende generatoren als achtergrondgeluid. Ook is hij niet te beroerd om tijdens de rustdag in het Chileense Iquique aan de voet van enorme zandduinen het vlees op de BBQ te grillen voor monteurs, coureurs en vrienden. Maar balen doet hij van zijn resultaten tot nu toe in zijn DAF-truck in de zwaarste rally ter wereld.

'Die zes of zeven auto’s die voor mij staan, dat is geen competitie voor mij, daar moet ik omheen rijden'

“Ik sta nu negentiende in het klassement. Die zes of zeven auto’s die voor mij staan, dat is geen competitie voor mij, daar moet ik omheen rijden. Het is helemaal niet erg dat je dat een paar dagen moet doen, maar een hele week achter elkaar is wel een psychische kraker voor mij aan het worden. Ik geef het nooit op, nooit. We gaan naar de finish en we vechten tot het allerlaatste stuk, maar ik ben hier ook gekomen om te presteren.”

Meteen komt hij ter zake. Topsport en het leiden van de op één na grootste supermarktketen in ons land met meer dan vierenzestigduizend man personeel draait allemaal om winnen.

“Winnen zit in ons DNA, het is samen ondernemen en winnen. Daar ga ik voor.”

Spiegel jij je ook een beetje aan die sporthelden die je nu sponsort, een Sven Kramer en een Robert Gesink?

“Ja, je leert daar veel van. Winnen is geen toeval. Je krijgt het nooit cadeau. Het is ook nooit geluk, je moet het afdwingen en als je dat wil, moet alles kloppen. Alles om je heen moet goed georganiseerd zijn. Je moet zelf topfit zijn, je auto moet topfit zijn en je team en je monteurs. Echt iedereen moet precies weten wat ze moeten doen.”

Als je volgend jaar stopt, ga je Dakar dan missen?

“Aan de ene kant zeg je: ‘het is een keer genoeg’ en aan de andere kant kun je eigenlijk alleen maar afscheid nemen van zoiets als jij je punt hebt bereikt. Alles wijst erop dat ik mijn punt helemaal niet ga halen, buiten dat ik er van uitga dat ik wel ga finishen en dat is op zich al fantastisch. Eigenlijk ging ik voor de top tien. Maar er zijn nog veel meer uitdagingen in het leven, die ik niet uit de weg wil gaan. Je kunt niet alles tegelijk, dit kost enorm veel tijd. Dakar is toch een rode draad door mijn leven nu al zeven of acht jaar. Je kunt er niet zomaar andere dingen naast gaan doen, dus ik moet er wel een keer mee gaan stoppen. En ik denk dat dit toch wel het juiste moment is om te zeggen dat het de laatste keer is en dan gaan we volgend jaar door met andere zaken.”

Wat ga je doen?

“Ik zit al 25 jaar in de autosport, dat blijf ik ook doen, maar op mijn lijst staat nog steeds dat ik heel graag de 24 uur van Le Mans wil gaan doen. Ik weet niet of ik dat voor elkaar krijg, maar ik denk het wel. Als ik Dakar blijf doen, dan zeker niet, want die twee dingen zijn niet te combineren. Ook qua tijd niet, want je moet ook op je zaak zijn. Ja, Le Mans is een doel, zeker. Mezelf kennende worden die doelen meestal wel allemaal ingevuld. Dat zal wel gaan gebeuren denk ik.”

Je bent nu met Jumbo één van de grootste sportsponsors van Nederland. Is dat uiteindelijk je doel geweest?

“Wij hebben altijd graag talenten willen ondersteunen, zo moet je het zien, want dat past goed bij ons bedrijf. Wij zijn de snelst groeiende supermarktketen al jaren. We zijn winnaars en we willen erbij horen. In het zakenleven voelen we ons vaak zo als die topsporters en dat is mooi. Kramer is niet bepaald een jong talent, dat is hij al vele jaren. Dit seizoen gaan we Max Verstappen mee oppakken en sponsoren in de Formule 1.”

Wat zie jij in Max Verstappen?

“Dat zijn echt de jonge talenten, de jongste Formule 1-coureur aller tijden. In het zakenleven, in de sport, zij presteren natuurlijk, maar een stuk sympathie is ook heel belangrijk. Een goed persoon willen zijn, talenten durven delen met anderen, erover kunnen praten, parallellen trekken met andere zaken maakt je altijd beter. Daarom heb ik dit altijd gedaan en daarom zal ik het waarschijnlijk ook altijd blijven doen. Topsport en zaken doen liggen heel dicht bij elkaar.”

Delen: