Word abonnee

Helden in het nieuws

Geld moet rollen

door: Redactie Helden
6 oktober 2014

Met het einde van het seizoen in zicht komt de stoelendans in de Formule weer in volle gang. Zo verruilt Sebastian Vettel naar eigen zeggen zijn huidige team Red Bull voor Ferrari, terwijl Fernando Alonso juist vertrekt bij de Italiaanse renstal om waarschijnlijk terug te keren bij McLaren.
 
De verschuivingen werpen ook de vraag op welke coureur vanaf volgend seizoen het hoogste salaris mag bijschrijven op de bankrekening. Naar verluidt zal dat de Duitse viervoudig wereldkampioen Vettel worden. Hij krijgt een megacontract bij Ferrari aangeboden. Want wat betaling betreft is de Formule 1 echt de koningsklasse.
 
Zo verdient de Duitse Mercedes-coureur Nico Rosberg, die met ploeggenoot Lewis Hamilton in een felle strijd om de wereldtitel gewikkeld is, dit seizoen twaalf miljoen euro. Daarmee grijpt hij echter wel naast een plek in de top 5.
 
5. Jenson Button – 16.000.000 euro

De 34-jarige Britse wereldkampioen van 2009 is het gezicht van McLaren. In ruil daarvoor krijgt hij zestien miljoen euro per jaar overgemaakt. Dat zal dit seizoen waarschijnlijk wel voor het laatst zijn. Britse media weten het zeker: Button wordt het slachtoffer van de keuze van Vettel voor Ferrari. McLaren wil Alonso, die in 2007 al in actie kwam voor de renstal, terughalen en zal dan afscheid nemen van de Britse veteraan.
 
4. Lewis Hamilton – 20.000.000 euro

Die andere Britse wereldkampioen (2008) van McLaren koos vorig jaar al eieren voor zijn geld en verkaste naar Mercedes. Daar kan Lewis Hamilton overigens heel wat eieren voor zijn geld kopen. De Duitsers betalen Hamilton namelijk twintig miljoen euro per seizoen. Vooralsnog lijkt hij de investering waard te zijn: Hamilton is hard op weg naar de wereldtitel. Alleen teamgenoot Rosberg kan hem daar nog van weerhouden.
 
1. Kimi Raikkonen – 22.000.000 euro

De Fin werd in 2009 bij Ferrari vervangen door Fernando Alonso. Na een uitstap van drie jaar keerde hij terug in de Formule 1 en het duurde niet lang voor de Italianen weer bij hem aan de telefoon hingen. Raikkonen was in 2007 namelijk de laatste coureur die de iconische rode bolide naar de wereldtitel loodste. The Iceman was best bereid terug te keren, maar wilde geen cent minder verdienen dan Alonso.
 
1. Sebastian Vettel – 22.000.000 euro

Zijn vierde wereldtitel op rij leverde Vettel eindelijk die vurig gewenste salarisverhoging op bij Red Bull. De succesvolste coureur van de afgelopen jaren bleef qua honorering de afgelopen jaren ver achter bij Ferrari-collega's Kimi Raikkonen en Fernando Alonso. Het energiedrankje verdubbelde zijn salaris en stelde het gelijk aan het bedrag dat Ferarri uitkeert. Dat baatte echter niet bij de onderhandelingen voor een contractverlenging. Vettel heeft te kennen te geven te vertrekken bij Red Bull om vanaf volgend seizoen de kleuren van Ferrari te verdedigen. Dat zal waarschijnlijk ook te maken hebben met de 120 miljoen euro voor de Italianen hem zouden hebben geboden in ruil voor een driejarig contract.
 
1. Fernando Alonso – 22.000.000 euro

Al jaren de best verdienende coureur in de Formule 1. Maar daar komt vanaf volgend seizoen verandering in. McLaren zal niet op kunnen tegen het bedrag dat Ferrari neertelt voor Vettel. Hoogstwaarschijnlijk zal de Spaanse tweevoudig wereldkampioen zelfs genoegen moeten nemen met een lagere honorering. Aangezien dat waarschijnlijk nog altijd ver boven de zestien miljoen euro liggen die Button nu betaald krijgt, hoeft Alonso zich voorlopig echter geen zorgen te maken. Overigens was de Spanjaard bereid de laatste jaren van zijn carrière door te brengen in een Ferrari. Dat moest de Italianen, die daar vanaf zagen, dan veertig miljoen euro per jaar gaan kosten. Het bedrag dat ze Vettel wel waard vinden.
 
Max Verstappen hoeft voorlopig nog niet aan dergelijke bedragen te denken. De zeventienjarige coureur maakt komend seizoen zijn debuut bij Toro Rosso, het opleidingsteam van Red Bull. De Rus Daniil Kvyat verdient dit seizoen, eveneens zijn debuutjaar, ongeveer 250.000 euro per jaar. De Nederlander zal een vergelijkbare vergoeding kunnen verwachten.

Delen: