Word abonnee

Helden in het nieuws

Groenewegen: ‘Volgend jaar wil ik een Touretappe winnen’

door: Robert Prins
5 oktober 2016

Dylan Groenewegen blonk uit in zijn eerste seizoen voor Team LottoNL-Jumbo. De 23-jarige sprinter won elf ritten, werd Nederlands kampioen en nam deel aan de Tour de France. “Als je wereldtoppers als Marcel Kittel en Peter Sagan klopt, geeft dat zo’n goed gevoel.”

Je staat nu precies een jaar onder contract bij Team LottoNL-Jumbo. Hoe is het eerste jaar bevallen?
“Heel erg goed. Elf overwinningen, Nederlands kampioen en een WorldTour-zege. Wat wil je nog meer? Ik heb het hier erg naar mijn zin, het is een geslaagd seizoen voor me geweest. Dit belooft veel voor de toekomst.”

Dan vergeet je nog dat je mee hebt gedaan aan de Tour de France.
“Ha, oh ja. Het was mijn eerste grote ronde. Als je dan meteen naar de Tour de France mag, is dat natuurlijk erg mooi. Met mijn prestaties mag ik tevreden zijn, denk ik. Ik eindigde een aantal keer in de top tien, werd zelfs een keer vierde. Het was een mooie ervaring.”

Je bent een heel groot talent. Toch had je waarschijnlijk niet verwacht dat je in je eerste jaar bij deze ploeg al naar de Tour de France zou gaan. Hoe kijk je daar zelf naar?
“Nee, klopt. Ik reed in het begin van het jaar erg sterk, had voor de Tour al zeven overwinningen. Toch kwam die selectie nog wel een beetje als een verrassing. Het is mooi dat de ploeg al zo snel zo veel vertrouwen in mij heeft. Natuurlijk is het fijn dat je je eerste grote ronde meteen uitrijdt. Om eerlijk te zijn, had ik tijdens de laatste week wel een aantal momentjes dat ik dacht: ik ben er wel klaar mee, ha.”

Als je begin oktober wordt gepresenteerd als nieuwe aanwinst van deze ploeg hoop je natuurlijk dat je het goed gaat doen. Is het beter gegaan dan verwacht?
“Ja, dat denk ik wel. Toen ik werd gepresenteerd, had ik natuurlijk nog die knieblessure en was het de vraag wanneer ik weer in actie zou komen. Maar meteen vanaf het begin, stond ik er eigenlijk.”

'Ik versloeg daar wereldtoppers als Peter Sagan, Marcel Kittel en André Greipel. Die overwinning voelde zo ontzettend lekker'

Vorig jaar had Lotto-Jumbo zes overwinningen in het hele seizoen. Jij had er alleen al zes na een aantal maanden. Hoe belangrijk was dat?
“Vorig seizoen hikte Lotto-Jumbo zo lang tegen die eerste overwinning aan. Als het dan dit jaar meteen lukt, is dat prettig. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor het team. De spanning valt dan weg.”

Afgelopen maand deed je mee aan de Eneco Tour. Hoe kijk je daarop terug?
“Met een goed gevoel. In de eerste etappe boekte ik meteen mijn eerste WorldTour-zege. Ik versloeg daar wereldtoppers als Peter Sagan, Marcel Kittel en André Greipel. Die overwinning voelde zo ontzettend lekker. Ik weet gewoon dat als ik vrijuit kan sprinten, dat het met de snelheid wel goed zit. Dan komen er niet makkelijk meer sprinters overheen. Dat was in die eerste rit het geval.”

Heb je het gevoel dat je al bij de wereldtop hoort?
“In mijn ogen heb ik de aansluiting met de wereldtop zeker gemaakt. Sagan, Kittel en Greipel klop je niet zomaar. Dan moet je echt iets kunnen. Het was in de Eneco Tour ook geen gelukstreffer. Eerder in het jaar versloeg ik iemand als Greipel al een keer.”

'Ik vond mijn zege in de Eneco Tour heel mooi. Je eerste WorldTour-overwinning vergeet je niet snel meer'

Wat maakt jou nou zo goed?
“Mensen zeggen altijd dat ik de echte winnaarsmentaliteit heb. Als het een dag niet lukt, kan ik ook echt boos zijn. Die eigenschap is denk ik het belangrijkste.”

Je traint af en toe met schaatser Sven Kramer. Hij is ook een pure winnaar. Lijken jullie een beetje op elkaar?
“Ja, net als Kramer houd ik niet van verliezen. Natuurlijk is er een groot verschil tussen schaatsen en wielrennen, maar die winnaarsmentaliteit hebben we allebei. Ik heb veel respect voor Sven, train graag met hem.”

Hoe vind je dat het eerste jaar met de sprinttrein is gegaan?
“Goed. Als je ziet in hoe korte tijd we dit hebben neergezet, is dat heel knap. Natuurlijk kunnen we nog veel leren. Er is een aantal ploegen met een heel ervaren sprinttrein, maar we zitten op de goede weg. Als we zo doorgaan, kunnen we ook volgend jaar weer mooie dingen laten zien.”

Wat is voor jou het hoogtepunt van het jaar?
“Lastig. Ik vond mijn zege in de Eneco Tour heel mooi. Je eerste WorldTour-overwinning vergeet je niet snel meer. Toch heb ik ook erg genoten van het Nederlands kampioenschap. Daar wilde ik goed zijn. Als het er dan allemaal uitkomt, is dat fantastisch.”

'Als het een sprint wordt, zal ik met een podiumplek zeer tevreden zijn'

Dit seizoen kom je nog een keer in actie, namelijk op de WK in Qatar. Wat verwacht je daarvan?
“Dat vind ik heel lastig om te zeggen. Het kan daar onwijs heet zijn. Daarnaast waait het daar vaak hard en is de afstand behoorlijk. Je weet niet wat het weer gaat worden. Het kan alle kanten opgaan. Als het een sprint wordt, zal ik met een podiumplek zeer tevreden zijn.”

Wat vind je van het feit dat het daar plaatsvindt? Qatar is nou niet bepaald een wielerland.
“Klopt. Ik denk zeker dat het een mooi wereldkampioenschap kan worden. Het is alleen zo jammer dat er heel weinig mensen zullen zijn. Veel wielerliefhebbers zullen niet zo gauw een ticket boeken naar Qatar om te komen kijken. Hopelijk wordt het niet te warm. Boven de veertig graden zou echt een domper zijn. 35 graden of minder moet daartegen zeker te doen zijn. In dat soort temperaturen koers ik wel vaker. In de Tour was het ook vrij warm.”

Je hebt een prima eerste seizoen gedraaid. Wat zijn je doelen voor komend seizoen?
“Dit seizoen is het meer dan goed gegaan. Het zou mooi zijn als ik volgend jaar een etappe kan winnen in een grote ronde. Dat is het absolute doel. Het liefst natuurlijk in de Tour. Daar droom je als kleine jongen al van.”

Jeroen Blijlevens was in 1998 de laatste Nederlander die een massasprint in de Tour de France won. Word jij de volgende?
“Dat zou mooi zijn, ha. Het wordt weer een keer tijd voor een Nederlandse sprintoverwinning in Frankrijk. In de Eneco Tour heb ik laten zien dat ik van de wereldtoppers kan winnen, dus dan moet het volgend jaar in de Tour ook kunnen. Daar ben ik van overtuigd.”

Delen: