Word abonnee

Helden in het nieuws

Groothuis: ‘Ben pas gerust als licht op groen staat’

door: Redactie Helden
23 december 2015

Stefan Groothuis heeft het goede gevoel op de ijsbaan weer terug. Toch maakt hij zich daar momenteel niet zo druk om. De privésituatie baart hem veel meer zorgen. Tegenover Helden Online vertelt hij wat er speelt.

Zijn oudste zoon, Luuk, is al tweeënhalve maand ziek. Het vierjarige zoontje van Groothuis heeft een auto-immuunreactie, wat inhoudt dat hij werd geplaagd door ernstige buikkrampen, darminvaginaties en zware gewrichtsklachten. “In eerste instantie zou het na vier tot zes weken over zijn, maar we zitten nu al op tien weken. En nu zeggen de artsen dat het twee jaar kan duren,” vertelt een beteuterde Groothuis tijdens de perslunch in Wolvega. “Ik ben de afgelopen maanden vaker in het ziekenhuis geweest dan op de ijsbaan.”

Toch ziet de 34-jarige Groothuis weer een beetje licht in de duisternis. “Mijn vrouw kan zelfs weer aan het werk, dat geeft wel aan dat het nu beter gaat. Zij was de afgelopen tweeënhalf maand misschien vijf keer op het werk geweest. Maar ik ben pas gerust als de lichten definitief op groen staan.”

'De situatie is iets stabieler, kan me dus goed focussen op de NK'

Bewijzen
Groothuis wijt zijn mindere tijden niet alleen aan de ziekte van zijn zoontje. “Het heeft zeker wel invloed gehad, maar ik schaatste ook niet goed,” erkent Groothuis. “De situatie is nu iets stabieler, waardoor ik me weer goed kan focussen op het NK volgende week.”

De eerste vier wereldbekers werden wegens omstandigheden dus geen groot succes. Het vizier staat nu op de NK afstanden van volgende week. Groothuis hoopt zich te kwalificeren voor de 1000 meter en de 1500 meter. “Ik heb het gevoel dat ik de vorm weer heb. Dat moet ik dan maar eens bewijzen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Prikkels
Vorig jaar besloot Groothuis na zeven jaar de samenwerking met Jac Orie te beëindigen. Het was tijd voor iets nieuws, vond de sprinter. “Ik heb bij Jac veruit het meeste gewonnen wat ik ooit zal en heb kunnen winnen. Maar op een gegeven moment werd het daar te gewoon en was het te veel herhaling. Jac werkt op een bepaalde methode. Ik was bepaalde dingen gewend. Dan ga je niet snel wat anders proberen. Dat kon ik alleen doen door naar een nieuwe ploeg te gaan.”

En dat werd Team Beslist.nl. “Voor mij was er geen enkele andere optie. Ik ben nu 34, het was nu nog mogelijk om wat nieuws te proberen,” vervolgt de meervoudig Nederlands kampioen sprint. “Ik heb inmiddels weer veel plezier in het schaatsen. Bij Gerard van Velde heb ik al heel veel nieuwe prikkels en uitdagingen gevonden. Het is trouwens ook een hele leuke groep.”

'Als je hem gaat forceren, steekt hij een dikke middelvinger naar je op, ha'

Shani Davis
Met Michel en Ronald Mulder, Kai Verbij, Daidai Ntab, Pim Schipper, Jesper Hospes en Thomas Krol heeft hij veel Nederlanders om zich heen. Groothuis is de oudste van het stel, samen met een Amerikaan. “Het is heel gaaf om met Shani Davis in de ploeg te zitten. Als we samen trainen, is het altijd lachen. Als we bijvoorbeeld een fietstraining hebben, fietst hij 50 meter voor ons of 200 meter achter ons. Terwijl iedereen gewoon netjes twee aan twee fietst. Ja, het is een bijzondere jongen, ha.”

Groothuis heeft heel veel respect voor zijn collega, die zowat alles heeft gewonnen wat er te winnen viel. “We hebben vroeger heel vaak tegen elkaar gereden, hij heeft nog veel meer gewonnen dan ik. Shani heeft zijn hele carrière alleen geregisseerd. Dat vind ik heel knap,” beweert de dertiger. “Hij krijgt bij ons alle vrijheid om ineens wat anders te doen. Maar als je hem gaat forceren om hem in het systeem te laten passen, stuurt hij een dikke middelvinger naar je op, ha.”

Delen: