Word abonnee

Helden in het nieuws

Groothuis: ‘Het zou over de prestatie moeten gaan’

door: Redactie Helden
16 december 2014

Op het Sportgala van NOC*NSF zou het meer moeten gaan over de hoogtepunten uit het voorafgaande sportjaar dan om de bekendmaking van de sporters van het jaar. Dat stelt olympisch kampioen Stefan Groothuis, uiteraard één van de genomineerden.

“Zeker in een jaar zoals we in 2014 hebben gehad,” aldus de winnaar van het goud op de olympische kilometer. “Ik vind het Sportgala heel mooi en het is een enorme eer om genomineerd te zijn, maar het moet minder gaan om wie er wint en juist meer om wat we allemaal gepresteerd hebben.”

“Dit is misschien wel het beste sportjaar uit de geschiedenis van Nederland, daar moet het omgaan. Ik ben in ieder geval al blij met de nominatie.”

Gullit: 'Lastig om individuele sporters en teamsporters te vergelijken'

Atlete Dafne Schippers sloot zich bij de woorden van Groothuis aan. “Het is geweldig om genomineerd te zijn en het is moeilijk om alle prestaties met elkaar te vergelijken. Dat probleem hebben we elk jaar, het blijft toch appels met peren vergelijken.”

“Het is vooral lastig om de prestaties van teamsporters op waarde te schatten in vergelijking tot de prestaties van individuele sporters,” stelt Ruud Gullit, die in 1987 als laatste voetballer sportman van het jaar werd. “Toch denk ik dat ook voetballers gewoon kans maken, hoewel het voor hun zeker moeilijker is.”

Epke: 'Kan er maar beter rekening mee houden'

Epke Zonderland was verbaasd dat hij ook dit jaar weer zijn naam op de shortlist vond. Hoewel hij het bronzen beeldje van Jaap Eden al vier keer mee naar huis mocht nemen, en The Flying Dutchman zijn wereldtitel ook dit jaar weer prolongeerde, had hij niet gerekend op een uitverkiezing.

“Normaal zijn er maar drie nominaties en tja, er waren drie olympisch kampioenen in Sochi,” refereerde hij aan Sven Kramer, Michel Mulder en Jorrit Bergsma. “Ik hoorde pas later dat er zeven nominaties waren dit jaar. Ja, ik heb toch wel een klein dankwoordje voorbereid. Je kan er maar beter rekening mee houden, vorig jaar had ik ook niet verwacht dat ik zou winnen, dus je weet het nooit.”

Ireen Wüst, zelf uiteraard kanshebber bij de vrouwen, vindt het een goede zaak dat het aantal genomineerden is opgerekt. “Dat moet gewoon in een sportjaar zoals deze. Met al deze winnaars. En wat zouden we anders straks na Rio moeten, als we misschien wel met vijf olympisch kampioenen terugkomen.”

Delen: