Word abonnee

Helden in het nieuws

Heitinga: ‘Moeten Rapid Wien niet laten voetballen’

door: Kelly van Tilborg
29 juli 2015

Ajax kan vanavond tegen Rapid Wien een belangrijke eerste stap zetten richting de Champions League. De club uit Amsterdam strijdt via twee rondes voor een plek in het hoofdtoernooi. Wij spraken met ervaren rots John Heitinga over de tegenstander en zijn rol binnen het team.

John, jullie zijn een maand bezig met de voorbereiding en vanavond staat de eerste officiële wedstrijd al op het programma. Hoe goed ken jij Rapid Wien?
“We hebben de tegenstander goed geanalyseerd en hebben veel beelden van ze gezien. Het is een ploeg die we niet moeten laten voetballen. We moeten zorgen dat we er echt kort opzitten en dat wij over twee wedstrijden de betere zijn.”

Hoe belangrijk is het volgens jou dat Ajax het hoofdtoernooi van de Champions League bereikt?
“Heel belangrijk. Iedereen wil gewoon de Champions League in. Het is belangrijk voor de club, maar ook zeker voor de spelers en alle andere mensen die de club lief hebben!”

'Uiteindelijk gaat het allemaal om de officiële wedstrijden'

Het is voor jullie de eerste wedstrijd die er écht omgaat. Hoe erg leeft dat in de groep?
“We hebben er allemaal heel veel zin in! We hebben een korte voorbereiding gehad en al wat wedstrijden gespeeld, maar natuurlijk speel je het liefst voor het ‘echie’.”

Hoe kijk je terug op jullie voorbereiding?
“Met een goed gevoel. Iedereen heeft natuurlijk vakantie gehad en je begint weer aan een heel nieuw seizoen. De eerste weken heb je dan gewoon nodig om weer in vorm te komen en om aan je conditie te werken. Dat soort dingen zijn onderdeel van het vak en hoort er gewoon bij. Maar uiteindelijk gaat het allemaal om de officiële wedstrijden!”

'Hoop dat ik zowel binnen als buiten het veld de jongens kan helpen en mijn steentje kan bijdragen'

Even over jouw rol binnen het team. Met je 31 jaar ben je één van de oudere jongens…
“Ja, dat klopt. Ik heb al wat meer ervaring dan de andere jongens, maar de samenwerking gaat allemaal op een heel natuurlijke wijze. Als ik iets zie in de wedstrijd of op de training, dan probeer ik diegene te helpen. Maar ik zeg altijd dat leeftijd niets uitmaakt. Ik kan ook geholpen worden door de jonge jongens als zij iets zien wat ik op dat moment niet zie. Het is natuurlijk wel zo dat ik al situaties heb meegemaakt, die zij nog niet hebben meegemaakt. Ik heb veel internationale wedstrijden en eindtoernooien gespeeld dus wat dat betreft hoop ik dat ik zowel binnen als buiten het veld de jongens kan helpen en mijn steentje kan bijdragen.”

Davy Klaassen vertelde ons vorige week over het spelletje Keezen, dan doe je dus wel gewoon met de jonge jongens mee..
“Ha, klopt. Vroeger was het klaverjassen, nu doen we Keezen. Ik had er nog nooit van gehoord, maar ik heb er echt veel plezier in. Ik vorm een team samen met Joël Veltman, dan heb je nog Davy Klaassen met Mike van der Hoorn en ook Diederik Boer en Nick Viergever vormen een team.”

En welk team wint het vaakst?
“Pfoe.. Dat wisselt nog weleens. Het hangt wel een beetje van geluk af, maar je moet ook goed nadenken en de juiste stappen zetten.”

'Zo’n spelletje is goed voor de sfeer in het team'

Met de sfeer in het team zit het dus wel goed?
“Zeker, zo’n spelletje is goed voor de sfeer in het team. Als we maar wat vrije tijd hebben, komt het bord op tafel. Dat is ook beter dan dat we allemaal alleen op onze kamer gaan zitten, toch? Tijdens het keezen praten we ook veel over bijvoorbeeld de wedstrijd of dingen die in de wereld gebeuren.”

Hopelijk kunnen jullie tijdens het volgende potje Keezen dan praten over een overwinning. Succes!
“Dat hoop ik ook. Dank je wel!”

Delen: