Word abonnee

Helden in het nieuws

Held van de Week: Max Verstappen (Jan Lammers)

door: Robert Prins
6 oktober 2016

Max Verstappen is deze week verkozen tot Held van de Week. Hij bleef judoka Kim Polling en voetballer Stefan de Vrij voor. De 19-jarige Formule 1-coureur werd zondag tweede bij de Grand Prix van Maleisië. Helden Online belde met autocoureur Jan Lammers.

Max Verstappen is door onze lezers verkozen tot Held van de Week. Hoe kijk jij terug op zijn race van afgelopen zondag?
“Tof! Mooi dat de mensen weer van hem hebben genoten. Max reed wederom fantastisch. Daarnaast heeft hij in mijn ogen een enorm statement gemaakt. Hij liet zondag zien hoe volwassen hij is door ervoor te kiezen achter zijn teamgenoot Daniel Ricciardo te blijven. Hij had het Daniel heel lastig kunnen maken, maar nam genoegen met de tweede plaats. Daardoor leverde hij voor zowel zichzelf als het team enorm veel kwaliteit. Eerder dit seizoen gebeurde het nog weleens dat rijders van Ferrari of Mercedes elkaar van de baan reden, omdat ze koste wat kost wilden winnen. Door dat soort akkefietjes zijn beide teams flink wat punten voor het constructeurskampioenschap misgelopen. Die coureurs plaatsten te vaak hun eigen belang voor het teambelang. Max deed dat zondag niet, gedroeg zich voorbeeldig. Een prachtige 1-2 voor Red Bull Racing. De Nederlander heeft door zijn optreden letterlijk en figuurlijk punten gescoord bij het team.”

'De sport heeft dat soort mensen nodig. Van alleen maar grijze muizen word je ook niet vrolijk'

Daniel en Max hebben een heel speciale band. Hoe kijk jij daarnaar?
“De band die beide heren hebben, is erg mooi om te zien. Ze gunnen elkaar het succes. Ik denk dat veel teams in de Formule 1 jaloers zijn op Red Bull. Ook zij zouden wel zo'n duo willen hebben. Het wederzijds respect straalt ervan af. Daarnaast geven ze elkaar ook regelmatig wat complimenten en halen ze het beste bij elkaar naar boven. Ze willen allebei zo hoog mogelijk eindigen, maar vechten het altijd op een eerlijke manier uit. Een genot om naar te kijken.”

Tekst gaat verder onder de foto

Ricciardo vierde de overwinning na afloop op zijn eigen manier door champagne uit zijn schoen te drinken, de zogenaamde shoey. Wat vind je daarvan?
“Ah! Ik moet er zelf niet aan denken, maar zulke dingen vind ik juist mooi. De sport heeft dat soort mensen nodig. Van alleen maar grijze muizen word je ook niet vrolijk. De sfeer was na afloop fantastisch op het podium. Zelfs Max moest eraan geloven, ha.”

Max werd voor de vijfde keer dit seizoen verkozen tot 'Driver of the Day'. Vond je dat terecht?
“Absoluut! Zoals ik al zei, reed Max een geweldige Grand Prix. Het is mooi dat hij daarvoor werd beloond.”

'Naast een fantastische F1-coureur is Max in korte tijd uitgegroeid tot een absolute wereldster'

Aankomend weekend komt het Formule 1-circus opnieuw in actie. Dan staat de Grand Prix van Japan op het programma. Wat verwacht je van Max?
“Ik verwacht wederom een heel mooie race. Misschien dat Red Bull qua snelheid zelfs nog wat dichter bij de Mercedessen kan komen dan in Maleisië. Het is een circuit dat Red Bull ligt. Er zitten namelijk veel bochten in. Ook dit weekend heeft Max weer volop kans om op het podium te eindigen. Datzelfde geldt uiteraard ook voor Ricciardo. Ik ben benieuwd.”

Max werd afgelopen zaterdag negentien. Hoe kijk jij naar zijn ontwikkeling?
“Ik zit bij iedere Grand Prix met zoveel plezier naar hem te kijken. Qua leeftijd zou je hem een jochie noemen, maar qua status zou ik al bijna meneer tegen hem zeggen, ha. Naast een fantastische F1-coureur is Max in korte tijd uitgegroeid tot een absolute wereldster. Dat is mooi om te zien. Hij heeft de autosport weer volledig op de kaart gezet. Niet alleen in Nederland, maar ook internationaal.”

Delen: