Word abonnee

Helden in het nieuws

Helden in Rio: dag 1

door: Redactie Helden
3 augustus 2016

Helden is van de partij op de Olympische Spelen. Jasper Boks en Marlies van Cleeff doen dagelijks verslag vanuit Rio. Vandaag deel 1 met een tour over Olympic Park, en ontmoetingen met Marit Bouwmeester, Jacco Verhaeren en de zwemzusjes Bronte en Cate Campbell.

Kijkje achter de schermen
Op vrijdag 5 augustus gaat het los, dan beginnen de Olympische Spelen. Waar moeten de zwemmers, turners, judoka’s, baanwielrenners en tennissers gaan schitteren? We namen alvast een kijkje op het Olympic Park.

Tekst gaat verder onder de foto

Tekst gaat verder onder de foto

Tekst gaat verder onder de foto

Tekst gaat verder onder de foto

De concurrenten van Ranomi

Ranomi Kromowidjojo is als regerend olympisch kampioene op de 50 en 100 meter vrije slag naar Rio afgereisd. Ze zal met stevige concurrentie te maken krijgen. Vooral de Australische zusjes Cate en Bronte Campbell staan te trappelen. 

Tekst gaat verder onder de foto

De 24-jarige Cate verbeterde begin juli het wereldrecord op de 100 meter vrije slag. Dat zette ze op 52.06. De twee jaar jongere Bronte won vorig jaar bij de WK in Kazan zowel de 50 als 100 meter vrij.

Over Ranomi, die een in april 2012 gezwommen pr van 52,75 op de 100 vrij heeft, spreekt Cate vol bewondering. “Natuurlijk houd ik rekening met Ranomi in Rio, ze is regerend olympisch kampioene. We zullen haar nooit onderschatten. Zij is zo’n geweldige racer, dat heeft ze elke keer weer bewezen. Ik weet zeker dat ze er hier ook klaar voor zal zijn. Maar verder ben ik niet heel erg bezig met Ranomi. Zoals ik dat ook niet ben met Sarah Sjöström en ook niet met Bronte. Ik ben alleen bezig met mezelf.”

Vooral van Cate worden wonderen verwacht, ze is de topfavoriet voor goud sinds ze het wereldrecord aanscherpte. Uitgerekend haar zus zal proberen haar droom te verstoren. Bronte: “Toen Cate het wereldrecord zwom was ik trots en ook erg verbaasd. Ik heb de race niet eens gezien, kreeg een telefoontje van m’n vader. Ik kon het niet geloven, dacht dat hij een grapje maakte. Ik weet wat m’n zus kan, ben trots op haar, maar het wereldrecord van Cate verandert verder niets aan mijn ambities. Het gaat erom wie op de avond van de finale het snelste is.”

Cate: “Het is heel speciaal dat we samen op de Spelen staan, dat was het ook al vier jaar geleden. Ik kijk ook zo uit naar de estafette op de 100 meter vrije slag. Ja, en op de individuele afstanden is het toch ieder voor zich, al zijn we zussen. Het zou geweldig zijn als we uiteindelijk samen op het podium staan.”

‘Aussie’ Jacco Verhaeren 
Het worden zijn zesde Spelen. Hij was liefst tien keer betrokken bij olympisch goud sinds 1996: van Pieter van den Hoogenband, Inge de Bruijn, de estafetteploeg en vier jaar terug was hij coach van Ranomi Kromowidjojo die tweemaal goud won.

Dit keer loopt Jacco Verhaeren rond in een groene jas met in gele letters de tekst Australië op z’n borst. Op 1 januari 2014 ging de succescoach in op een aanbieding van de zwembond Down Under om technisch directeur te worden van een van de grootste zwemnaties ter wereld.

Jacco staat nu dus een land bij dat geldt als de te kloppen ploeg 4×100 vrij estafette. Voorheen was Nederland op dat onderdeel de beste. En hij heeft de overstap gemaakt naar het kamp van de zusjes Bronte en Cate Campbell, de grote concurrenten van zijn oud-pupil Ranomi. Lachend: “Of ik nu een staatsvijand ben? Nou, dat hoop ik niet.”

Dan serieus: “Cate en Bronte zijn heel goed. Vooral Cate heeft zich de laatste tijd nadrukkelijk bewezen met een wereldrecord op de 100 vrij. Cate is bijzonder getalenteerd. Ze heeft een heel goede coach en volgt een bijzonder programma. Ze kan door muren heen zwemmen. Haar lactaattesten laten ongelooflijke resultaten zien. En Bronte is wereldkampioen op de 50 en 100 vrij, komt in de buurt van Cate. Maar Ranomi is niet kansloos. In een olympische finale worden bijna nooit wereldrecords en persoonlijke records gezwommen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Uiteraard is hij nog altijd begaan met het Nederlandse zwemmen en hij heeft nog geregeld contact met Ranomi. “Ik zit niet op de sociale media, we hebben meestal contact via de app. Leve de technologie! We hebben het zelden over zwemmen. Ik ben haar coach niet meer, zie haar niet dagelijks trainen, dus dan heeft het ook niet veel zin om over zwemtechnische zaken te praten. Met haar coach Patrick Pearson heb ik ook goed contact, met hem heb ik het ook niet over Ranomi. Zij doen het echt op eigen kracht en dat is goed.”

Jacco staat niet meer dagelijks aan de rand van het zwembad. Succes in Rio zal dan ook anders voelen dan voorheen, toen hij nog coach was. “Ik vier het feest mee als een Australische zwemmer wint en ik voel het verdriet als het mis gaat met een van onze zwemmers. Maar een medaille is echt het werk van de zwemmer en zijn of haar coach, die ga ik niet op mijn conto schrijven.”

Snel zien we hem waarschijnlijk niet terug in Nederland, buiten het huwelijk van zijn maatje Pieter van den Hoogenband na de Spelen waar hij zal optreden als getuige. Onlangs tekende Jacco bij in Australië. Hij heeft meegekregen dat zijn opvolger bij de bond als technisch directeur, Joop Alberda, vlak voor de Spelen opstapte omdat er spanning was tussen hem en een deel van de begeleiding. “Dat is niet ideaal natuurlijk.”

Pieter van den Hoogenband gaf aan zich in te willen zetten voor het zwemmen, wel wat te voelen voor de baan van technisch directeur. Maar hij plaatste daar wel een aantekening bij: hij doet het niet zolang Jan Kossen algemeen directeur is van de zwembond.

Jacco: “Het zou mooi zijn als Pieter erin stapt, hij heeft veel goede ideeën. Hij kan heel veel, heeft hij op andere vlakken al bewezen. Pieter zou een goede keuze zijn.”

Weer en wind
Op de haven troffen we Laser Radial-zeilster Marit Bouwmeester, haar broer en trainingspartner Roelof en coach Jaap Zielhuis. Van alle Nederlandse zeilers heeft Marit, vier jaar geleden goed voor olympisch zilver, de afgelopen jaren verreweg de meeste tijd gespendeerd op het onvoorspelbare water in Rio. Terwijl het maandag nog windstil was, stond er dinsdag een harde wind. “Iedereen gaat nu natuurlijk heel schichtig naar de weersvoorspellingen kijken, want voor komende maandag en dinsdag is er al wel veel wind voorspeld. Maar er is één ding zeker in Rio: het weer verandert constant. Ik ben meer het type dat ’s ochtends uit het raam kijkt en dan ziet wat voor wind er is. Dat is waar je het mee moet doen. Ik ben er klaar voor en als we morgen zouden moeten beginnen, is dat wat mij betreft ook prima!” 

Tekst gaat verder onder de foto

Delen: